De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Archief

De artikelen van maandag, 26 november 2007.

Cultuurmaandag, 26 november 2007

Gelaagde stoelendans om het koningschap

De tijd dat jeugd in de theaters gevangen moest worden met het Bassie en Adriaan aureool, ligt gelukkig ver achter ons. Jongeren worden de laatste jaren serieus genomen, niet in de laatste plaats omdat het de toeschouwers van morgen zijn. En zoals het spreekwoord al zegt: jong geleerd, is oud gedaan. Er worden dan ook schitterende jeugdvoorstellingen gemaakt, waarvan Edward, Edward door theatergroep Pekel & Bint er een is. Het leuke aan deze voorstelling is nog eens, dat ze ook bijzonder boeiend is voor ouderen omdat ze een bijna universele thematiek aan de kaak stelt waar eigenlijk geen leeftijdsgrens aan verbonden is.

Cultuurmaandag, 26 november 2007

Indrukwekkend Engels concert

Het Fries Symfonie Orkest gaf gistermiddag een concert met muziek van Engelse componisten. Het concert werd geopend met een werk van een van de belangrijkste componisten uit de achttiende eeuw in Engeland, de tot Engelsman genaturaliseerde Duitse componist George Frideric Handel. Voor de kroning van George II in 1727 kreeg hij de opdracht speciale kroningsmuziek te schrijven. Van de kroningsmuzieken die hij geschreven heeft is Coronation Anthem Zadok the Priest de bekendste. Met dit driedelige werk werd dit concert plechtig en tegelijk feestelijk geopend.

Cultuurmaandag, 26 november 2007

Muziek en poëzie in treincoupé

Leeuwarden - Het lijkt een alledaags ritje te worden: de trein van 14.03 uur naar Groningen afgelopen zaterdag. Reizigers die alvast zijn ingestapt, kijken dan ook verbaasd om zich heen als in een mum van tijd de coupé waarin ze zitten wordt ‘verbouwd’ tot atelier van jonge kunstenaars en muzikanten. Terwijl de eerste gitaardeuntjes door de coupé klinken vertrekt de trein, versierd met ballonnen en flyers, vanaf station Leeuwarden. Nog steeds alledaags? Niet bepaald.

Dossiermaandag, 26 november 2007

Het verdriet van Engeland


Hoofdartikelmaandag, 26 november 2007

Onderwijs, gemoederen...

Onderwijs houdt de gemoederen bezig. Er zijn niet alleen de leerlingen die de straat opgaan, er zijn ook de leraren die met teleurstelling, woede en frustratie over de (on)mogelijkheden van hun vak spreken, er zijn de bonden die met de werkgevers spreken over salarisverhoging, er is minister Plasterk die met een handig financieringsplan komt voor verbetering van de kansen op het maken van carrière in het onderwijs. Er is een commissie van de Tweede Kamer die het ene droeve verhaal hoort na het andere over invoering van vernieuwingen in het onderwijs. En er is staatssecretaris Van Bijsterveldt die versneld overleg voert met de Voortgezet Onderwijsraad over invulling van de norm van 1040 lesuren.

Regiomaandag, 26 november 2007

COA wil azc’s langer open houden

Leeuwarden - Enkele asielzoekerscentra in Fryslân blijven mogelijk jaren langer open. Dat is althans de vurige wens van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Elke opvangplek is de komende jaren hard nodig. Want de instroom van asielzoekers neemt licht toe, terwijl de uitstroom stokt.

Regiomaandag, 26 november 2007

Ziek kind vaak ondervoed

Leeuwarden/Rotterdam - Kinderen die vandaag, morgen en woensdag worden opgenomen in de ziekenhuizen van Leeuwarden, Drachten en Heerenveen worden gescreend op ondervoeding. Het onderzoek is onderdeel van een landelijke screening van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

Regiomaandag, 26 november 2007

‘Natura’ lastpost schaatser

Marssum - De Natura 2000-regelgeving kan de organisatie van schaatstoertochten dwarsbomen. De Friesche IJsbond riep de vertegenwoordigers van de 22 ijswegencentrales tijdens de algemene ledenvergadering in Marssum zaterdag op om goed na te gaan of hun gebied ook deel uitmaakt van de beschermde natuurgebieden.

Regiomaandag, 26 november 2007

Een valpartij zit vaak in een klein hoekje

Woudsend - ,,Je lizze soms samar. Dan is it wol handich dat je witte hoe’t je wer oerein komme moatte.” Meneer Eppinga uit Woudsend volgde onlangs wat lessen van ‘In Balans’, een cursus over valpreventie bij ouderen. ,,Ik ha in protte leard.” Eppinga doet voor hoe hij het snelst overeind komt na een valpartij: ,,Op ’e side rolje, de hannen byelkoar en dan mei twa hannen fan ’e grûn ôfsette en at it slagget op ’e knibbels sitten gean en jesels omheech drukke.”

Regiomaandag, 26 november 2007

Actie voor Romke, want een bloemenstal móet

Leeuwarden - Het bloemenstalletje van Romke Dijkstra op de Nieuwestad in Leeuwarden is al 53 jaar lang een begrip. ‘In blomke fan Romke’ is dé plek om in de binnenstad een bloemetje te kopen. En nu moet het stalletje verdwijnen. ‘Waanzin’, vindt Gonneke van Hoesen Korndorffer uit Leeuwarden. Daarom heeft ze een actie opgezet: ‘Romke mut Blieuwe!’

Geloof & Kerkmaandag, 26 november 2007

Lofprijzing door kerkmuren

Drachten - Het spreek-woordelijke dak ging er af, zaterdagavond in de Oase in Drachten. Ruim achthonderd bezoekers waren getuige van een spetterend concert van het megajongerenkoor Get Connected.

Geloof & Kerkmaandag, 26 november 2007

‘Kerk: theater van het sentiment’

Veenendaal - Kennis van en toetsing aan de Schrift moet weer centraal gaan staan in de kerken. Dat was de boodschap van de sprekers Jeroen Bol en Oscar Lohuis tijdens de themadag die de George Whitefield Stichting samen met het Instituut voor Gemeenteopbouw en Theologie zaterdag in Veenendaal hielden. Daarmee vielen de twee de belevingscultuur fel aan.

Sportmaandag, 26 november 2007

De Graafschap legt Heerenveen op pijnbank

Heerenveen - Aan alles komt een einde. Ook aan de ongeslagen reeks van sc Heerenveen. Na vijf zeges op rij moest de formatie van trainer Gertjan Verbeek zaterdagavond pas op de plaats maken. Uitgerekend tegen promovendus De Graafschap; de ploeg van zijn voormalig assistent en vriend Jan de Jonge. Die legde Heerenveen voor eigen publiek op de pijnbank.

Sportmaandag, 26 november 2007

Aris is volledig de weg kwijt

Nijmegen - Aris Friesland heeft zaterdag in Nijmegen met 105-66 van Matrixx Magixx verloren en voor de basketballers uit Leeuwarden was dat de grootste nederlaag van dit seizoen. Vooralsnog heeft ook de nieuwe trainer-coach Tony Vandenbosch het tij niet kunnen keren. ,,Eigenlijk was het helemaal niet eens een wedstrijd’’, vond de Belg.

Sportmaandag, 26 november 2007

Langeweg sleept weer alle prijzen binnen

Wolvega - De stal van Hugo Langeweg is bezig aan het beste seizoen ooit. Naast enkele grote prijzen in het buitenland werden dit jaar bijna alle hoofdprijzen in eigen land binnengehaald. Zaterdag was het op de drafbaan in Wolvega opnieuw raak. Zowel de open Breeders Crown als de afdeling voor merries werden gewonnen door in Schagerbrug getrainde dravers.

Sportmaandag, 26 november 2007

Net geen dubbelslag voor Jorrit Bergsma

Alkmaar/Amsterdam - Jorrit Bergsma verraste zaterdag iedereen met zijn eerste overwinning bij de A-rijders in de strijd om de KNSB-cup en een dag later werd de 21-jarige marathonschaatser uit Aldeboarn in de zesde wedstrijd voor de Essent-cup op de streep nog net geklopt door Ingmar Berga uit Hoogeveen.

Sportmaandag, 26 november 2007

Serie straffen breekt Flyers op tegen HIJS

Leeuwarden - Vadeko Flyers is de prachtige uitgangspositie in de halve finale van de beker gisteren weer kwijtgeraakt. De zwaarbevochten winst voor de Heerenveense ijshockeyers vrijdag in Den Haag kreeg in de ijshal in Leeuwarden geen vervolg.

Sportmaandag, 26 november 2007

Kampen gaat massaal plat voor de stadsderby

Kampen - De bevolking van Kampen staat bekend om haar eigenheid. Elke gelegenheid wordt aangegrepen om dat te onderstrepen. Zoals zaterdag op sportpark De Maten waar de Kamper hoofdklassers DOS en Go Ahead de degens kruisen. De rivaliteit is enorm, de ontlading nog vele malen groter. Tenminste als er gewonnen wordt. ,,De stadsderby is alleen maar leuk als je wint’’, bevestigt Go Ahead-spits Jurrian Zandbergen.

Sportmaandag, 26 november 2007

Kampen gaat massaal plat voor de stadsderby

Kampen - De bevolking van Kampen staat bekend om haar eigenheid. Elke gelegenheid wordt aangegrepen om dat te onderstrepen. Zoals zaterdag op sportpark De Maten waar de Kamper hoofdklassers DOS en Go Ahead de degens kruisen. De rivaliteit is enorm, de ontlading nog vele malen groter. Tenminste als er gewonnen wordt. ,,De stadsderby is alleen maar leuk als je wint’’, bevestigt Go Ahead-spits Jurrian Zandbergen.

Sportmaandag, 26 november 2007

VC Leeuwarden wankelt, maar houdt stand

Leeuwarden - De dames van VC Leeuwarden gaan aan de leiding in de eerste divisie A en het moet al heel raar lopen als zij met nog drie wedstrijden te gaan niet als herfstkampioen de winterstop in gaan. Zaterdagmiddag werd het tegen de reserves van Martinus uit Amstelveen een 3-1 overwinning. Af en toe wankelde de thuisploeg heel even omdat de dames vooral ook tegen zichzelf begonnen te spelen, maar trainer-coach Jouke Benes kreeg zijn team in de vierde en alles beslissende set steeds net op tijd weer op de been.

Sportmaandag, 26 november 2007

Programma

Maandag 26 november

Sportmaandag, 26 november 2007

LEEUWARDEN. Derde divisie: Drachten - Van Zijderveld 6 1-7. Gedetailleerd: Jurrit Bergsma/Jos van Luijk - David Regensburg/Leroy Brom: 10-21, 12-21. Yvonne Metselaar-Drost/Judith Blom - Nikkie Hosseinnia/Linda Chin: 21-9, 21-13. Van Luijk - Brom: 21-19, 14-21, 13-21. Metselaar - Dionne de Hoop: 21- 15, 13-21, 14-21. Bergsma - Regensburg: 12-21, 7-21. Janneke Huitema - Chin: 17- 21, 12-21. Bergsma/Huitema - Brom/Hosseinnia: 18-21, 11-21. Van Luijk/Blom - Regensburg/de Hoop: 16-21, 12-21. Andere uitslagen: Gaasperdam - Huizen: 8-0, US BC - Hoornse BV 2: 3-5, Vennewater - Slotermeer 5: 4-4 Stand: 1. Gaasperdam: 7-49. 2. Vennewater: 7-31 3. Slotermeer 5: 7 -30 4. Van Zijderveld 6: 7-30. 5. BC Drachten: 7-29. 6. Huizen ’96: 7-24. 7. Hoornse BV 2: 7-18. 8. US BC: 7-13.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties