De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van woensdag, 26 november 2003.

Agendawoensdag, 26 november 2003

Klassiek

Cantorij Zondag om 15.30 uur zingt de Drachtster Cantorij, onder leiding van Henk Oosterhuis, in de Nederlands Hervormde Kerk te Opeinde. Tijdens dit concert Psalmen door de eeuwen heen hoort u psalmzettingen van Monteverdi, Schütz, Attwood, Walmisley en Mendelssohn.

Bijschriftwoensdag, 26 november 2003

Stadsomroeper

In de stad waar ik geboren ben, Steenwijk, kende men in mijn jongensjaren de stadsomroeper.

Cultuurwoensdag, 26 november 2003

Vrije Universiteit verwerft zeldzaam getijdenboek

Amsterdam - De Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit te Amsterdam heeft onlangs een zeldzaam, fraai uitgevoerd handschrift verworven. Het gaat om een op perkament geschreven getijdenboek, rond 1470-1490 gemaakt in een klooster bij Groningen. Dat heeft de VU dinsdag gemeld.

Cultuurwoensdag, 26 november 2003

Freez FM verlegt grenzen naar de Randstad

In april dit jaar was het nog onzeker of Freez FM, een Friese commerciële radiozender, wel in de lucht zou blijven. Tijdens de veel besproken herverdeling van de frequenties werd de tijdelijke vergunning van Freez door een toewijzingscommisie omgezet in een licentie voor acht jaar. Meteen kreeg de zender de provincie Groningen erbij. En binnenkort kan de poprock-zender zelfs in Noord-Holland (en dus Amsterdam) uit de ether geplukt worden. Een uitbreiding van het luisterpotentieel van 1,5 miljoen mensen naar 2,5 miljoen.

Cultuurwoensdag, 26 november 2003

Meester van middenstandshumor

Cabaretier Paul van Vliet heeft niet alleen in zijn persoonlijke leven, maar ook in zijn artistieke leven de balans opgemaakt. En de grote winnaar is Unicef. Deze wereldorganisatie waarvan Van Vliet ambassadeur is, krijgt na aftrek van alle kosten de opbrengst van zijn nieuwe voorstelling Een avond met Paul van Vliet voor Unicef .

Economiewoensdag, 26 november 2003

Onderzoek naar aardappelschimmels

Anjum - De Stichting Proefboerderij Noordelijke Akkerbouw gaat op de proefboerderij Kollumerwaard een onderzoek doen naar de mogelijkheid om schimmels op aardappelen te bestrijden met UV-licht. Hiervoor krijgt de stichting Europese subsidie via de Leader Actie Groep Lauwersland.

Economiewoensdag, 26 november 2003

Kapenga gaat uitbreiden in Wolvega

Wolvega – Wooncentrum Kapenga met vestigingen in Noord Nederland gaat uitbreiden in Wolvega. ,,De uitbreiding in deze sector is opmerkelijk omdat onze sector sterk heeft te lijden van de economische malaise. Omdat we in Wolvega een complete woonboulevard hebben, blijven de mensen wel komen door het uitgebreide aanbod”, aldus eigenaar Piet Kapenga.

Economiewoensdag, 26 november 2003

Mechanisatiebedrijf zoekt de ruimte op

Marrum - Om als mechanisatiebedrijf in de agrarische sector te overleven moet je op zoek naar nieuwe strategieën. In de afgelopen decennia is de agrarische sector sterk gekrompen waardoor er minder boeren gebruikmaken van de diensten van een mechanisatiebedrijf. Maar mechanisatiebedrijf Marrum ziet de toekomst zonnig tegemoet.

Expowoensdag, 26 november 2003

Ameland, 60 kunstenaars exposeren op 28 locaties (kerken, musea, galeries, gemeentehuis, bedrijven etc). t/m 30 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 26 november 2003

De gemeente beboet

Gemeenten moeten boetes uit kunnen delen bij kleine overtredingen. Daarvoor pleit CDA-lijsttrekker Maxime Verhagen. Hij doet een schepje bovenop een voorstel van minister Donner van Justitie. Donner wil in 2005 gemeentelijke toezichthouders de mogelijkheid geven boetes uit te delen voor kleine vergrijpen, zoals illegaal plakken van affiches, ongeoorloofde straathandel, verkeerd parkeren van fietsen en het uitlaten van honden op plekken waar dat verboden is. Verhagen wil veel verder gaan om politie en justitie werk uit handen te nemen, zodat die zich op ernstiger delicten kunnen richten. Ook rijden door rood licht, fietsen op de stoep, dumpen van afval en het illegaal plaatsen van schotelantennes moet door gemeenten kunnen worden beboet.

Regiowoensdag, 26 november 2003

Minister moet meer politie op straat krijgen

Den Haag - Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken snel de macht moet krijgen om meer agenten vrij te maken voor straatdienst. Het onderzoek van de Nederlandse Politiebond (NPB) naar ‘blauw op straat’ is een ‘mooi’ aanknopingspunt om de minister meer bevoegdheden te geven over de politie.

Regiowoensdag, 26 november 2003

Ook slaande man moet hulp

Hoogezand – Mannen die hun vrouw slaan, hebben hulp nodig. Niet alleen slachtoffers, maar ook daders van huiselijke geweld moeten begeleid worden. Gewelddadige partners zijn in zekere zin ook slachtoffer, die helemaal geen gewelddadige relatie willen. Een intensieve behandeling is de enige manier om het geweld te stoppen.

Regiowoensdag, 26 november 2003

Verzet op wadden groeit

Schiermonnikoog – Het verzet tegen het opheffen van de bemande vuurtoren op Schiermonnikoog groeit. De gemeente Schiermonnikoog krijgt steun van de gemeente Terschelling. Ook het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten wijst op het belang van de bemande uitkijkpost.

Regiowoensdag, 26 november 2003

Kritiek op ‘voorbarig en dom’ visserijplan

Stavoren/Urk - ,,Sorry hoor, maar ik moet even lachen.’’ De 36-jarige Urker visserman Paul Visser ziet niets in het saneringsplan dat de Friese IJsselmeervissers hebben voorgesteld. Als de overheid bereid is om tien miljoen euro te steken in het project Duurzame Kleinschalige IJsselmeervisserij willen de Friese vissers hun viseenheden wel met meer dan de helft inkrimpen. Als alle vissers rondom het IJsselmeer mee zouden doen, zal het aantal viseenheden afnemen van 45.000 naar 25.000. De kans is dan groot dat de visstand weer gezond wordt.

Regiowoensdag, 26 november 2003

90 werknemers van Sportwerk verliezen baan

Leeuwarden – De Stichting Sportwerk Fryslân vraagt per 31 december ontslag aan voor negentig ID-werknemers in Fryslân. Het gevolg is dat deze mensen op straat komen te staan en dat sportverenigingen hun medewerker verliezen.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 november 2003

VU opent centrum evangelische theologie

Amsterdam – De Vrije Universiteit in Amsterdam gaat een internationaal centrum oprichten voor evangelische en reformatorische theologie.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 november 2003

Jeugdwerk houdt 2,9 miljoen euro subsidie

Den Haag – Het christelijk jeugdwerk raakt niet alle subsidie kwijt van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat werd maandag duidelijk tijdens de behandeling van de bezuinigingsplannen van VWS in de Tweede Kamer. Minister Hoogervorst had een bedrag van acht miljoen euro aan ‘wisselgeld’. Daarvan is 2,9 miljoen bestemd voor de landelijke jeugdorganisaties, heeft Evert-Jan Hazeleger van het Samen-op-Weg Jeugdwerk begrepen. De jeugdorganisaties stonden voor 8 miljoen euro op de begroting van VWS, waarvan zes miljoen voor instellingssubsidies en twee miljoen voor projecten. ,,Echt blij kunnen we dus niet zijn”, reageert Hazeleger, ,,2,9 miljoen is flink minder dan 8 miljoen. Er wordt nog steeds fors bezuinigd.”

Geloof & Kerkwoensdag, 26 november 2003

‘We hebben niet verloren, maar juist veel gewonnen’

Het Samen-op-Wegproces, in de beleving van velen staat het synoniem voor verdeeldheid en allerminst voor eenheid. In Oosternij-kerk wordt dat heel anders beleefd. Een verhaal van ervaringsdeskundigen over het nieuwe elan van SoW. Door Tineke Slager & Annie Bremer.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 november 2003

Katholieke theologie verdwijnt

Tilburg - De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland viert dit jaar ‘150 jaar Kromstaf’, het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853. Dinsdag hield de Universiteit van Tilburg naar aanleiding daarvan een dag met publiekslezingen, met als thema ‘En toch katholiek’. Een van de sprekers was prof. dr Nico Schreurs, hoogleraar Dogmatische Theologie aan de Universiteit van Tilburg. Hij sprak over het verdwijnen van de katholieke theologie. Moeten we nog wel streven naar herstel van een uniforme, direct herkenbare katholieke theologie?

Sportwoensdag, 26 november 2003

‘Sneekweekje’ als opstap voor Oranje-jeugd

Sneek – Het jongste Nederlands elftal, Oranje onder vijftien jaar, doet deze dagen Fryslân aan voor een vierdaagse oefenstage. Met als speerpunt de dubbele ontmoeting tegen de leeftijdsgenoten van Wales, waarvan dinsdagavond op het veld van zondag eersteklasser Sneek het eerste duel werd afgewerkt. Oranje wint en speelt bij vlagen, met name voor rust, oogstrelend voetbal. Mooi meegenomen voor het opleidingsteam van Oranje, maar het ‘Sneekweekje’ geldt vooral als een opstap met het oog op de toekomst.

Sportwoensdag, 26 november 2003

Heerenveen 2 – Ajax 2 donderdagavond

Heerenveen – Het maandagavond afgelaste duel tussen de beloftenteams van Heerenveen en Ajax wordt donderdagavond in ingehaald. Het duel op sportpark Skoatterwâld begint om 18.30 uur.

Sportwoensdag, 26 november 2003

Wielerklassieker Groningen – Leeuwarden op 23 juni

Leeuwarden – De nieuwe wielerklassieker voor professionals tussen Groningen en Leeuwarden wordt op 23 juni verreden.

Weerwoensdag, 26 november 2003

Vannacht regen

We krijgen vanavond en vannacht veel regen. Het kwik zakt tot rond 5 ŕ 6 graden. Morgen kan er in de ochtend nog wat regen vallen, maar ‘s middags komt er ruimte voor zon en wordt het droog. Het wordt overdag zo’n 8 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties