De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 26 januari 2018.

Hoofdartikelvrijdag, 26 januari 2018

Fraude doet aanzien van boeren geen goed

Op papier een koe een meerling laten krijgen, terwijl in werkelijkheid twee koeien elk één kalf kregen. Dat leek wellicht slim, maar de melkveehouders die dit in het afgelopen jaar deden, pleegden fraude. Zij konden op deze manier gemakkelijker aan de regels voor fosfaatuitstoot voldoen. Want een koe die nog nooit een kalf heeft geworpen, telt voor die fosfaatuitstoot veel minder zwaar mee dan een koe die wel heeft gekalfd. Intussen levert dit jonge dier, een vaars, wel melk en profiteert de boer dubbelop. Door op deze manier te administreren, is de kans kleiner dat er koeien weg moeten, of dat er hoge boetes moeten worden betaald omdat de betreffende boeren in de afgelopen tijd te veel koeien hebben aangehouden.

Regiovrijdag, 26 januari 2018

Schipper moet bijdragen aan veilig kanaal

Leeuwarden Om de veiligheid op de vaarweg van Lemmer naar Delfzijl te verbeteren, wordt ook een gedragsverandering van schippers verwacht. ,,Met alleen de aanpassing van de infrastructuur kom je er niet”, zegt Mieke Attema, directeur Netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland. ,,Het is een diverse vaarweg, die veel vraagt van de schippers en brugbedieners. De aandacht mag nooit verslappen. Je moet echt je hoofd erbij houden. Hier gaat het niet vanzelf.” Attema presenteerde gisteren in Leeuwarden het rapport Verbeteren veiligheid vaarweg Lemmer-Delfzijl.

Regiovrijdag, 26 januari 2018

Geen tunnel, wel fietsbrug bij Surhuizum

Surhuizum Fietsers uit de Surhuizumer Mieden kunnen in de toekomst toch veiliger de Uterwei oversteken. De gemeente Achtkarspelen en de provincie Fryslân hebben afgesproken dat bij Surhuizum een fietsbrug gaat komen, als alternatief voor de eerder door de provincie afgewezen tunnel. Wethouder Harjan Bruining maakte dit gisteravond bekend tijdens de raadsvergadering.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 januari 2018

Molukkers ontdekken geloofswortels

Molukkers hebben zich bij hun aankomst in Nederland verraden gevoeld. Vervreemd van hun vaderland ontdekten ze echter steeds meer de wortels van hun geloof, aldus dr. Verry Patty.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 januari 2018

Stichting Present stelt zich teweer tegen de maatschappelijke polarisatie

Omdat het christelijke geloof in het DNA van de organisatie zit, kiest ze ervoor om dat vooral concreet te maken in daden, en om binnen de hele samenleving naar brede samenwerking te zoeken. Kerken en diaconieën kunnen wellicht hun voordeel doen met de ervaringen van Present.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 januari 2018

Paus: journalist is beschermer van het nieuws

Journalisten hebben – als beschermers van feitelijk correct nieuws – de plicht tot uiterste zorgvuldigheid in hun berichtgeving. Zodoende kunnen ze het goede bevorderen, vertrouwen wekken en de gemeenschap op weg helpen naar vrede.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties