De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van donderdag, 25 oktober 2007.

Cultuurdonderdag, 25 oktober 2007

Tiemersma naar festival in Litouwen

Leeuwarden - De Friese schrijver Koos Tiemersma is uitgenodigd voor de European Literary Days, een literair festival in Litouwen. Dat heeft uitgeverij De Friese Pers Boekerij gisteren gemeld. Het festival vindt van 23 tot en met 25 november plaats in de stad Siauliai.

Cultuurdonderdag, 25 oktober 2007

Populair concert Mans en Van Middelkoop

De combinatie panfluit en orgel is een hele bijzondere. Je zou kunnen zeggen dat het orgel een verre opvolger is van de panfluit, deze heeft evenals het orgel ook verschillende pijpen die apart aangeblazen moeten worden. Alleen bespeel je het orgel met toetsen en de panfluit blaas je direct met de mond aan. De panfluit heeft een heel natuurlijke klank en door middel van blaastechniek kun je er veel emotie inleggen. Noortje van Middelkoop is iemand die dat ook heel virtuoos kan, zij gaf gisteravond samen met de organist Martin Mans een concert in de Koepelkerk in Leeuwarden. Het programma bestond uit diverse soorten muziek, van bekende geestelijke liederen tot filmmuziek als The lion sleeps tonight uit The Lion King.

Cultuurdonderdag, 25 oktober 2007

.Nieuw werk erbij dankbij jubileum

De fanfarewereld is weer een schitterend nieuw stuk rijker: Jubilé d’argent. De compositie van Leon Vliex ging gisteravond in première tijdens het jubileumconcert van het Fries Senioren Orkest (FSO) in een bijna uitverkochte schouwburg De Lawei in Drachten. Vliex schreef het stuk speciaal voor de Friese seniorenblazers, maar het zal de komende jaren ongetwijfeld bij veel muziekverenigingen op de lessenaar komen.

Economiedonderdag, 25 oktober 2007

..Wösten zakenvrouw Noorden 2007

Groningen - Alice Wösten (41) van HanzeConnect is deze week tijdens het congres Women in Business in Groningen verkozen tot noordelijke zakenvrouw van het jaar 2007.

Economiedonderdag, 25 oktober 2007

‘Aanpak gifgebruik tandenloos plan’

Leeuwarden - Het afschieten van het Europese plan om in de landbouw geen pesticiden meer te gebruiken binnen tien meter van de slootkant, heeft bij milieuorganisaties tot teleurgestelde reacties geleid. Het terugdringen van het gifgebruik gaat hierdoor veel langer duren dan gehoopt, vinden zij.

Economiedonderdag, 25 oktober 2007

Vier finalisten Jonge Ondernemersprijs

Leeuwarden Twee Friese ondernemers zijn doorgedrongen tot de finale van De Jonge Ondernemersprijs van het Noorden. Het zijn Lenie Bakker van Recreatieboerderij Slachtehiem uit Lollum en Roeland Coopman van Opzegdienst uit Rottum. De twee andere finalisten zijn ondernemers uit Groningen, zo heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Op 20 november is de finale in Stadion Cambuur in Leeuwarden. Dit jaar had de organisatie een recordaantal aanmeldingen van 83 ondernemers.

Economiedonderdag, 25 oktober 2007

Univé Friesland koopt Terp Wommels

Burgum Univé Friesland neemt Terp Assurantiën & Financiën uit Wommels over. Dat maakte de verzekeringsmaatschappij gisteren bekend. Univé wil met de overname een sterkere positie in de Zuidwesthoek innemen. De medewerkers van Terp gaan over naar Univé. Zij moeten wel over naar de vestiging in Sneek. Univé wil de klanten van Terp bedienen vanuit de bestaande vestiging in Sneek. Vorige week maakte Univé Friesland bekend dat het hoofdkantoor van de verzekeringsmaatschappij verplaatst wordt van Burgum naar Heerenveen. Bij Univé Friesland werken 95 mensen op acht vestigingen. Naast de vestiging in Sneek zijn dat Nes (Ameland), Berlikum, Burgum, Dokkum, Drachten, Heerenveen en Leeuwarden.

Hoofdartikeldonderdag, 25 oktober 2007

Bouwwerken...

,,Ernstig”, noemt minister Vogelaar de conclusies van een gisteren gepresenteerd rapport over bouwprocessen. Noch opdrachtgever, noch aannemer, noch architect, noch andere partijen voelen zich écht verantwoordelijk voor het bouwproces - of het gaat om een particuliere of overheidsopdracht, een klein kantoortje of een project van vele miljoenen. De bewindsvrouw heeft direct een grootschaliger vervolgonderzoek gelast. Ze is kennelijk geschrokken hoe mensen en organisaties met elkaar omgaan. Er heerst een cultuur van vérgaand delegeren, van afwachten, ervan uitgaan dat het wel goed komt, dat in ieder geval niet jíj verantwoordelijk bent.

Regiodonderdag, 25 oktober 2007

Niet meer gokken hoe lang je ergens blijft

Leeuwarden - Je betaalt voor de duur dat je parkeert, dus je hoeft niet meer te gokken hoe lang je ergens blijft. Je hoeft niet een winkel in te rennen om kleingeld te wisselen. Je hoeft geen opgeladen chipknip bij je te hebben. En je hoeft niet meer door weer en wind naar de betaalautomaat te lopen. Ziehier de voordelen van parkeren betalen met de mobiele telefoon.

Regiodonderdag, 25 oktober 2007

Bouw ‘Wyldemerk’ mag los

Harich - Het college van burgemeester en wethouders van Gaasterlân-Sleat heeft een tijdelijke vrijstelling en bouwvergunning verleend voor de bouw van de tijdelijke huisvesting voor de Leer- en Leefplaats Wyldemerk in Harich. Het gaat om de bouw van units waar maximaal 48 jongeren in de leeftijd van 15 tot 23 jaar zullen worden opgevangen.

Regiodonderdag, 25 oktober 2007

Bouw zorgcentrum maanden vertraagd

Sint Annaparochie - De bouw van zorgcentrum Van Haarenshuus in Sint Annaparochie blijft nog maanden stil liggen. De Raad van State in Den Haag heeft de bouwstop, die in september werd opgelegd, omgezet in een definitieve vernietiging van de bouwvergunning. Dat betekent dat de gemeente het Bildt bijna alle procedures opnieuw moet doen.

Regiodonderdag, 25 oktober 2007

Weer tekort op ‘mastroute’

Leeuwarden - Het afronden van de staandemastroute tussen Leeuwarden en Grou kost de provincie 2,4 miljoen euro meer dan was begroot. Het tekort kan ten koste gaan van de verdubbeling van de sluis bij Stavoren of de bediening van bruggen en sluizen. Een deel van Provinciale Staten is het er niet mee eens dat de overschrijding wordt afgewenteld op de provincie.

Regiodonderdag, 25 oktober 2007

Iedereen samen in de bus

Heerenveen - De provincie moet de aanbesteding van het openbaar vervoer in Zuidoost-Fryslân uitstellen. Dat schrijft het college van B en W van Heerenveen in een brief aan Gedeputeerde Staten. Heerenveen wil dat doelgroepvervoer en openbaar vervoer samengevoegd worden. Die mogelijkheid wordt al onderzocht door de provincie.

Regiodonderdag, 25 oktober 2007

Raden willen regie bij fusie Noordoost

Buitenpost/Damwoude/Kollum - De raden van de gemeenten in Noordoost-Fryslân willen de touwtjes in handen hebben in het onderzoek naar de fusiemogelijkheden. Ze vinden dat de colleges van B en W al veel te ver zijn gegaan met het uitstippelen van een structuur waarin Achtkarspelen met Kollumerland samengaat en Dantumadeel met Dongeradeel.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 oktober 2007

Kledingbank wil opleiding bieden

Linne - De kledingbank in het Limburgse Linne wil, naast het gratis verstrekken van kleding, een opleiding aanbieden aan mensen die niet kunnen rondkomen. Mensen kunnen bij de stichting aankloppen als ze een beroep willen leren in bijvoorbeeld de logistiek. CWI en uitzendbureau’s zijn al enthousiast over het idee en helpen graag mee. De provinciale politiek in Limburg vindt het idee goed, maar wil nog geen financiële steun bieden. Dit is wel nodig om de nieuwe locatie die de stichting op het oog heeft, te kunnen bekostigen. Daarnaast moeten er ook betaalde krachten worden aangenomen.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 oktober 2007

Kerk plaatst billboards voor geloofscursus

Hurdegaryp - In Hurdegaryp wordt door de plaatselijke Protestantse Gemeente enthousiast actie gevoerd voor een nieuwe basiscursus Geloven. Sinds maandag staan er billboards langs de kant van de weg, hebben veel huizen raamposters en wordt er een huis aan huis-flyer verspreid. Dit alles om dorpsbewoners aan te moedigen mee te doen aan de cursus.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 oktober 2007

Creatief zijn in tijd van neergang

Leeuwarden - Predikanten die steeds minder in de eigen gemeente preken, bezuinigingen op kosters en organisten en een ledenverlies van 55.000 tot 60.000 per jaar in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Het is een beeld dat naar voren komt uit twee enquêtes onder kerkrentmeesters in de PKN. De onderzoeken zijn uitgevoerd door de landelijke vereniging van kerkrentmeesters (VKB).

Geloof & Kerkdonderdag, 25 oktober 2007

‘Tryntsje Beimers voelde zich altijd gedragen’

It Heidenskip - In 2003 ontmoette Hanny Bakker-de Vroed (44) uit It Heidenskip voor het eerst Tryntsje Beimers (1922-2006). ,,Ik was verbaasd over haar. Een kleine, gebogen, oude vrouw die zoveel deed en losmaakte.’’ Nu, vier jaar later, ligt er een biografie van Bakker over de in Sint Annaparochie geboren Friese ‘moeder Teresa’.

Sportdonderdag, 25 oktober 2007

Om lekker in het leven te staan moet je je lekker in je lijf voelen

Drachten - ,,Kinderen ontwikkelen zich door te spelen en door te sporten. Om lekker in het leven te staan moet je je lekker in je lijf voelen.” Nieske Ketelaar, wethouder van sport in Smallingerland, roemde maandagavond de goede eigenschappen van sporten tijdens haar toespraak op de sportmarkt in het Fries congrescentrum in Drachten. De sportmarkt was opgebouwd rond het thema jeugd en sport en trok 160 belangstellenden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties