De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van woensdag, 25 juli 2012.

Cultuurwoensdag, 25 juli 2012

Expositie Noorderlicht in bunker Oranjewoud

Oranjewoud | Fotografiemanifestatie Noorderlicht wil dit jaar een expositie houden in de oude BB Commandopost in Oranjewoud. B en W van de gemeente Heerenveen zijn inmiddels akkoord gegaan met een verzoek daartoe van Museum Belvédčre, dat dit jaar de hoofdlocatie is van Noorderlicht. De gemeenteraad moet nog beslissen.

Cultuurwoensdag, 25 juli 2012

Euphonia Wommels met projectkoor

Wommels | Harmonieorkest Euphonia Wommels voert samen met een projectkoor in het najaar de Missa Katharina van Jacob de Haan uit. Dat heeft een woordvoerder gisteren gemeld. Tussen 25 november en 15 december vinden vijf repetities van het ad hoc koor plaats in Wommels. Op 15 december is er een concert is in de Martinikerk in Bolsward. Naast het werk van de Friese componist zullen ook het koraal Erinnerung van Bruckner en het Ding dong koor uit de Derde symfonie van Mahler worden gezongen. Zangers en zangeressen kunnen zich tot 15 september aanmelden via de website van Euphonia. Het project staat onder leiding van dirigent Rolf Verbeek.

Economiewoensdag, 25 juli 2012

Herstel in transportbranche voor volgend jaar verwacht

Amsterdam | Voor volgend jaar kan de transport- en logistiekbranche rekenen op een verbetering. Volgens het ING Economisch Bureau wordt er een volumegroei verwacht van 0,8 procent. Dit jaar moet de sector nog rekening houden met een krimp van ruim 1 procent staat er in het Kwartaalbericht Transport & Logistiek.

Economiewoensdag, 25 juli 2012

Invoering van Aziatisch lieveheersbeestje drama

Wageningen | De invoering van het Aziatisch lieveheersbeestje in Europa blijkt achteraf een ernstige vergissing. Het beestje is ongeveer twintig jaar geleden geďntroduceerd als bestrijder van bladluizen in de tuinbouw. Maar dat voordeel weegt niet op tegen de nadelen, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR (University & Research centre) naar de invasie van het uitheemse insect. De Aziatische soort verdringt inheemse, Europese lieveheersbeestjes en is inmiddels een plaagdier omdat het binnenshuis voor vervuiling kan zorgen en de smaak van wijn aantast. De onderzoeksters doen verslag in het laatste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Hoofdartikelwoensdag, 25 juli 2012

Winnen is belangrijker dan deelnemen

Vrijdag barsten de Olympische Spelen los in Londen en in de aanloop daarnaartoe, als er over sportieve prestaties nog niets te melden valt, is er veel aandacht voor alles eromheen. Loopt de Britse hoofdstad zo meteen hopeloos vast door een verkeersinfarct? Zijn de Spelen verworden tot prestigeobject voor de rijkste politici en ondernemers? Kijk naar China, dat in 2008 pronkte met de prachtigste stadions - die staan nu allemaal leeg en de lucht is weer net zo verontreinigd als voorheen.

Regiowoensdag, 25 juli 2012

Asielzoekers Drachten zijn ten einde raad

Drachten | ,,Het zou veilig genoeg zijn in Irak, de moslims zouden terug kunnen”, zegt een boze Al-Said (31). Hij wijst naar een krantenartikel dat hij bij zich heeft. Bij een reeks aanslagen van Al Qaida zijn maandag zeker 107 Irakezen om het leven gekomen. ,,Waar ligt nou het gelijk, bij minister Leers of bij de realiteit?”

Regiowoensdag, 25 juli 2012

Groenteboer na 40 jaar bij de streek: Wat ha wy no te seuren?

Gauw | Na veertig jaar houdt groenteboer Dijkstra ermee op. ,,Jo kinne sa’n lęste dei net alles trochprate. Mar ik wol elk wol fatsoenlik de hân jaan en tankjewol sizze. It sil dęrom wol let wurde jűn.”

Regiowoensdag, 25 juli 2012

Westhem wil acht oude grafzerken laten opknappen

Westhem | Acht oude grafzerken op het kerkhof van de Bartholomeuskerk in Westhem zijn zo waardevol, dat ze volgens de Plaatselijke Commissie Westhem bewaard moeten worden voor het nageslacht. Het gaat om grafstenen uit eind negentiende en begin twintigste eeuw. Met name de tekens op de grafstenen zijn bijzonder.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 juli 2012

Beweging Dominee 2.0: het debat is nog maar net begonnen

Zelden zorgde een theologisch manifest voor zoveel discussie als de afgelopen weken gebeurde met het schrijven van de groep Dominee 2.0. Folkert de Jong (27) uit Utrecht blikt terug en kijkt vooruit.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 juli 2012

Bijbels Dagboek: Like God

Zoetermeer | Uitgeverij Boekencentrum komt na de zomer met een Bijbels dagboek voor jonge mensen van 20 tot 35 jaar. Het heeft de titel Like God, verwijzend naar het Facebook- handje om je goedkeuring en waardering aan iets te geven. ‘Tussen hun twintigste en vijfenendertigste leggen mensen de basis voor hun verdere leven. Ze staan aan het begin van een carričre, stichten een gezin en bepalen hun standpunten op verschillende terreinen’, aldus de uitgever. Relaties, gezin en carričre maar ook Gods liefde en lijden in de wereld zijn dan ook onderwerpen die worden behandeld. Elk dag bevat een samenvatting in 140 tekens voor twitteraars. Het dagboek komt ook als e-Book uit.

Sportwoensdag, 25 juli 2012

Burgemeester Van der Zwan verbiedt Heerenveen - Köln

Heerenveen | Burgemeester Peter van der Zwan van Heerenveen heeft gisteren het oefenduel verboden dat sc Heerenveen zaterdag tegen de Duitse club 1. FC Köln zou spelen. Hij besloot daartoe nadat de gemeente aanwijzingen had gekregen dat een groep van tweehonderd Duitse hooligans in Heerenveen stennis wilde schoppen. Het duel wordt nu in Keulen (15.30 uur) gespeeld. Supporters die al een kaartje hadden, krijgen hun geld terug.

Sportwoensdag, 25 juli 2012

Martinus PJ bewijst zich vlak voor emigratie

Norg - Aan het einde van dit seizoen emigreert de achtjarige Friese hengst Martinus PJ van Udo de Haan naar Zuid-Afrika. Met de nationale titel in de ereklasse zette de Fries gisteren in Norg een nieuwe kroon op zijn toch al succesvolle carričre.

Sportwoensdag, 25 juli 2012

Surhuisterveen stunt met duel tussen topsprinters

Surhuisterveen - De 31e Profronde van Surhuisterveen wordt volgende week dinsdag een sprintersbal. Nadat de organisatie in een eerder stadium al de Slowaak Peter Sagan, winnaar van drie Touretappes en winnaar van de groene trui, had vastgelegd werd vanochtend ook de komst van de Britse topsprinter Mark Cavendish definitief. De regerend wereldkampioen won in de afgelopen Ronde van Frankrijk eveneens drie etappes. Zondag was hij in Parijs op de Champs-Elysées voor de vierde maal op rij de sterkste in de massaspurt.

Sportwoensdag, 25 juli 2012

Epke Zonderland: Op jacht naar Olympisch goud

Ouder, wijzer, ervarener en minstens net zo gedreven. Zo gaat Epke Zonderland (26) naar de Olympische Spelen. In Peking ging het in 2008 mis tijdens de toestelfinale op rek. In Londen krijgt hij een herkansing. Op jacht naar goud.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties