De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 25 april 2005.

Bijschriftmaandag, 25 april 2005

Goedheid

Beethoven moet uit ervaring geweten hebben hoe hartverwarmend het is een goed mens te ontmoeten.

Cultuurmaandag, 25 april 2005

‘Catwalk’ loopt leeg van veel valse lucht

Paulette Smit’s Catwalk door theatergroep Cosmic gaat over de modellenwereld. En tjonge, jonge, jonge, wat is die wereld van mannequins toch meedogenloos, ruw, gevaarlijk en hebzuchtig. Zie er overigens eerst maar eens tussen te komen als model. Dat is al moeilijk genoeg. Tenzij een suikeroompje in de figuur van modetycoon Ares zijn oog om ondefenieerbare redenen - ,,pssst.. ’t schijnt dat zijn zusje dood is gegaan en hij met een gigantisch schuldcomplex zit, maar niet verder vertellen hoor’’ - op jou heeft laten vallen; dan kom je er wel.

Cultuurmaandag, 25 april 2005

‘Fout’ en ‘goed’ cabaret uit oorlog in cd-box

Amsterdam - Het Theaterinstituut Nederland (TIN) komt begin mei met een box van vier cd’s met lichte muziek en cabaret uit de oorlogsjaren. Het ‘goede’ cabaret De Watergeus van Radio Oranje in Londen vult een van de cd’s, maar het ‘foute’ van Zondagmiddagcabaret van Paulus de Ruiter (Jacques van Tol) ook.

Cultuurmaandag, 25 april 2005

Veel techniek bij Liszt-winnaars

De drie winnaars van het Liszt pianoconcours waren gisteren te gast in De Harmonie. Grote winnaar van het concours gewijd aan componist Franz Liszt was de Chinees Sun Yingdi. In een NPS-documentaire over het concours vertrouwde een jurylid ons nog voor de einduitslag toe dat er in Azië een enorm potentieel aan pianistisch talent zit. Dat wisten we eigenlijk al een tijdje. De Koreanen en Japanners frequenteren al enkele decennia de internationale concertpodia. Maar de Chinezen? Daar hoorde je tot voor kort maar weinig van.

Cultuurmaandag, 25 april 2005

Swingende jazz met Piet Noordijk

Het jazzseizoen van Hothouse Redbad zit er weer op. Het seizoen werd afgesloten met een regelrecht swingend slotconcert. Voordat de 73-jarige altsaxofonist Piet Noordijk daarmee begon, bedankte voorzitter Ben Schepers de subsidiegevers, stadsschouwburg De Harmonie - die aan de stichting onderdak geeft - en uiteraard de vrijwilligers die er ook dit seizoen weer voor hebben gezorgd dat Hothouse Redbad haar programma kon brengen. Dit slotconcert droeg Schepers op aan één van de trouwe leden, dokter Sikke Hofstra, die afgelopen dinsdag overleed aan een hartaanval en op de dag van het concert werd begraven.

Dossiermaandag, 25 april 2005

‘Het was vooral een spannende tijd’

Leeuwarden – Hij werd er voor het eerst van z’n leven verliefd. Op Liesje, een fris, klein Friezinnetje, met blond haar, blauwe ogen, een wipneus en appelwangetjes. Liesje rook altijd naar vers gemaaid gras, en als hij nu gras ruikt, voelt hij weer die vlinders in zijn buik.

Dossiermaandag, 25 april 2005

Bekergeweld


Dossiermaandag, 25 april 2005

Topsporters in het dierenrijk


Economiemaandag, 25 april 2005

Parttimewerk voor partners financieel beter

Utrecht – Gehuwden en samenwonenden kunnen in veel gevallen beter allebei parttime gaan werken. Ze hoeven dan vaak minder belasting te betalen. Dat voordeel geldt ook als de partner die parttime werkt, een lager uurloon heeft. De meeste gezinnen zijn anderhalfverdieners: de ene partner werkt fulltime, de andere parttime.

Hoofdartikelmaandag, 25 april 2005

Hufterbestendige woning...

Voor enkele tientallen zeer problematische huurders in de provincie moeten speciale woningen worden gebouwd. Een provinciale werkgroep van corporaties, hulpinstanties en gemeenten hoopt dat door het laten verhuizen van mensen die zeer veel overlast veroorzaken naar sobere, robuust gebouwde huizen, rust en perspectief te bieden. Aan de probleemhuurders zelf, en vooral ook aan de omwonenden.

Regiomaandag, 25 april 2005

Gesneuvelde Duitsers blijven onbenoemd

Wolvega – Er komen toch geen informatiebordjes bij de plekken in Weststellingwerf waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsers zijn gesneuveld. De Vereniging Historie Weststellingwerf heeft het plan hiervoor teruggetrokken na protest van een aantal burgers.

Regiomaandag, 25 april 2005

Geen splitsing waddenclub

Den Helder – Een scheuring in de Waddenvereniging is voorlopig van de baan. Een groep verontruste leden, onder aanvoering van W. Jonker uit Vries, heeft zich neergelegd bij het besluit van het bestuur om zich niet juridisch te verzetten tegen de gaswinning onder de Waddenzee. Wel blijven ze kritisch over de gesprekken van de club met de NAM.

Regiomaandag, 25 april 2005

Zürich voor Zurich: nieuw dorpshuis

Zurich – Dat was wat, in 1998. Douwe de Boer, die zeventig jaar Zuricher geschiedenis met zich meedraagt, kan het zich nog goed herinneren. Het hele dorp vierde het honderdjarig bestaan van de kaatsvereniging. Komt er plotseling een campagneteam van een internationale verzekeringsmaatschappij. De Boer: ,,Ineens hingen er overal posters: Wij hopen dat Zürich groter groeit dan Zurich .’’

Regiomaandag, 25 april 2005

Directie Renn4 ontslagen

Leeuwarden – De zes directeuren van Renn4, het expertisecentrum waar onder meer de Professor Grewelschool en de Buitenschool in Leeuwarden onder vallen, zijn door het bestuur ontslagen.

Geloof & Kerkmaandag, 25 april 2005

Veelkleurige Kerkendag inspireert jongeren én ouderen

Zwolle - Een tiener loopt met een blikje Red Bull in de hand richting de ingang van de IJsselhal voor de Kerkendag. Even verderop laadt een gezin met drie kinderen de spullen uit de auto, nog niet wetende wat de dag hen zal brengen. De Vierde Nederlandse Kerkendag toonde zaterdag in Zwolle de kerkelijke kaart van Nederland in al haar facetten.

Geloof & Kerkmaandag, 25 april 2005

Kerkendag 2005: verscheidenheid in zin

Zwolle - Een dag met vele gezichten was de Kerkendag in Zwolle zaterdag. Rond het thema ‘Uit op Zin. Festival rond de bijbel’ kwamen meer dan 5000 mensen naar de IJsselhallen. ,,De toekomst voor de bijbel is rooskleuriger dan we een aantal jaren geleden dachten”, aldus Ineke Bakker, algemeen-secretaris van de Raad van Kerken in Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 25 april 2005

‘Bidt voor mij, ik kan dit niet alleen’

Vaticaanstad - Twee uitspraken keerden zondagmorgen op het Sint Pietersplein in Rome bij herhaling terug in de preek van paus Benedictus XVI bij zijn officiële installatie: ‘Bidt voor mij, ik kan dit niet alleen’, en ‘Wees niet bang, Christus pakt niks af maar geeft alles in honderdvoud terug’. Dat laatste was vooral gericht aan de tienduizenden aanwezige jongeren, die na het verdriet om de gestorven paus Johannes Paulus II, de nieuwe paus hartstochtelijk toejuichten.

Geloof & Kerkmaandag, 25 april 2005

Organist Karel Eringa viert 60-jarig jubileum

Burgwerd - In een feestelijke dienst heeft de Hervormde Gemeente van Burgwerd-Hartwerd- Hichtum samen met de SoW-gemeente Lollum-Waaxens zondag in de kerk van Burgwerd stilgestaan bij het 60-jarig jubileum van Karel Eringa als organist.

Sportmaandag, 25 april 2005

Aris seconden af van stunt bij Eiffel Towers

Nijmegen - Met nog 33 seconden op de klok waren de basketballers van Woon!Aris zaterdag in Nijmegen dicht bij een gigastunt in de eerste wedstrijd van de play-offs. Twee gemiste vrije worpen van zowel Dallas Logan als Justin Tatum zorgden er echter voor dat Eiffel Towers kansrijk bleef. Met een driepunter liet Tommy Gunn de Leeuwarders in de slotseconden verbijsterd achter.

Sportmaandag, 25 april 2005

Voor de één een klus, voor de ander een droom

AC Milan en PSV spelen dinsdag de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League. Voor AC Milan is het een (tussendoor)klus; voor PSV een bijna volgroeide droom. Vooralsnog hebben de Italianen meer ontzag voor ‘signor Hiddink’ dan voor de Philipsploeg. Maar ja, het een bestaat niet zonder het ander. Milan zit nog in een hard gevecht om de landstitel, terwijl PSV die al binnen heeft.

Sportmaandag, 25 april 2005

Arnold Terpstra sluipt naar tafeltennistitel

Franeker - Het Fries kampioenschap tafeltennis was zaterdag eigenlijk mosterd na de maaltijd en veel spelers hadden daar niet zoveel trek meer in. FTTC wilde het toernooi daarom liever al in januari organiseren en dacht dat de accommodatie ook geregeld was met de gemeente, maar moest toch nog wjijken voor een meerdaagse zaalvoetbaltoernooi.

Weermaandag, 25 april 2005

Wisselvallig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties