De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van woensdag, 25 november 2015.

Cultuurwoensdag, 25 november 2015

Bundel met Friese sportpoëzie in de maak

Leeuwarden - Vertaler Anne Tjerk Popkema en taalkundige Anne Dykstra werken aan een meertalige dichtbundel over Friese sporten en sporters. Ze doen hiervoor een beroep op alle sportliefhebbers en -beoefenaars in Fryslân. ,,Eltsenien dy't in gedicht oer in sportwedstryd yn Fryslân of in Fryske sporter wit of skriuwe wol kin dat ynstjoere", zegt Popkema. De bloemlezing, die minimaal honderd bijdragen zal bevatten, moet eind volgend jaar in de winkel liggen. Uitgeverij Wijdemeer in Leeuwarden geeft het boek uit.

Economiewoensdag, 25 november 2015

Crowdfunding-winkel in Nij Beets opent de deuren

Nij Beets - Het is een drukte van belang in de Lekker Makkelijk aan de Doarpsstrjitte in Nij Beets, pal aan het Polderhoofdkanaal. Zeker twaalf mensen zijn bezig met vakkenvullen en spiegelen, de laatste plafondspotjes ophangen, prijsstickers op de schappen plakken en andere hand- en spandiensten. Allemaal vrijwilligers uit het dorp. Voor de deur wordt de stoep nog in orde gemaakt, dat dan wel door een professioneel bestratingsbedrijf.

Hoofdartikelwoensdag, 25 november 2015

Harde wetenschap erkent het individuele

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de behandeling van ziekten veel meer moet worden toegespitst op de kenmerken van de individuele mens. Kanker bijvoorbeeld is veel meer een 'individuele' ziekte dan werd aangenomen. Wetenschappers ontdekken steeds vaker dat algemeen toegepaste medicijnen en/of behandelingen niet werken bij een deel van de patiënten: 'de kanker' blijkt 'mĂ­jn kanker'. Daarom wordt er nu veel onderzoek gedaan naar methoden om voor individuele mensen de juiste behandeling te vinden.

Regiowoensdag, 25 november 2015

Protestactie tegen nachtelijke verlichting op het station van Mantgum

Mantgum - ,,Waarom branden er de hele nacht 24 lampen op het perron van het treinstation van Mantgum terwijl er geen treinen rijden?" Die vraag stelde architect Nynke Rixt Jukema zich drie jaar geleden. En als ze dan al branden, waarom over de hele lengte van het perron wat grotendeels niet gebruikt wordt omdat de treinen veel korter zijn dan het perron?

Regiowoensdag, 25 november 2015

Leeuwarder college wil acht ton per jaar naar festivals

Leeuwarden - Om door te kunnen groeien als festivalstad en Culturele Hoofdstad 2018 goed te laten verlopen, moet de gemeente Leeuwarden flink investeren in festivals. Vooral als het gaat om voorzieningen om de festivals goed te laten verlopen. Daarom is er vanaf 2017 jaarlijks ruim 460.000 euro extra nodig, bovenop de ruim 350.000 euro die Leeuwarden nu jaarlijks aan de organisatie, begeleiding en veiligheid van festivals betaalt.

Regiowoensdag, 25 november 2015

Fietssnelweg Drachten levert te weinig op

Drachten - De kans lijkt klein dat er een lange 'fietssnelweg' komt van zeventig kilometer tussen Leeuwarden, Drachten en Groningen. Onderzoekbureau Goudappel Coffeng, dat in opdracht van onder meer Smallingerland de mogelijkheden onderzocht voor het voorrangsfietspad, concludeert dat er te weinig mensen gebruik van zullen maken. Korte verbindingen, van Leeuwarden of Drachten naar omliggende dorpen, bieden volgens de onderzoekers meer kansen.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 november 2015

Wetenschappelijk boek over ster van Bethlehem

Groningen/Leiden - Koninklijke Brill en de Rijksuniversiteit Groningen hebben een wetenschappelijke uitgave over de ster van Bethlehem uitgebracht.

Sportwoensdag, 25 november 2015

Cambuurs week van de waarheid start met goed nieuws

Vier wedstrijden heeft SC Cambuur nog om voor de winterstop uit de degradatiezorgen te raken. Vrijdag komt hekkensluiter De Graafschap op bezoek. De Leeuwarders begonnen gisteren aan hun week van de waarheid. Zowaar met positief nieuws.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties