De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van woensdag, 25 januari 2006.

Agendawoensdag, 25 januari 2006

Klassiek

In Memoriam Pianiste Rixt van der Kooij komt met haar programma In Memoriam naar De Lawei in Drachten. Zondag speelt ze werken van Schumann en Sjostakovitsj. Medewerking wordt verleend door Janny Zomer, sopraan, Carina Vinke, alt-mezzo en een nog nader te bepalen tenor. Het concert begint om 15.00 uur.

Bijschriftwoensdag, 25 januari 2006

Gerechtigheid

Weer vermaningen, richtinggevende adviezen, om Timoteüs toe te rusten tot zijn dienst.

Cultuurwoensdag, 25 januari 2006

Daan Manneke schrijft nieuwe ‘Stabat Mater’

Boxtel - Componist Daan Manneke (1939) gaat een nieuwe, eigentijdse Stabat Mater componeren. Hij doet dat in opdracht van de Stichting Stabat Mater in Boxtel, die in 2008 haar tienjarig bestaan viert. Dat heeft de stichting deze week laten weten.

Economiewoensdag, 25 januari 2006

Friesland Foods verlaagt voorschotmelkprijs

Meppel - Zuivelconcern Friesland Foods verlaagt dit jaar de voorschotmelkprijs. De melkprijs daalt daardoor met ongeveer een halve euro per honderd kilo melk. De prijs daarvan ligt nu nog bijna op 28 euro per honderd kilo.

Economiewoensdag, 25 januari 2006

Groothandel Hofman failliet verklaard

Leeuwarden – Het bedrijf Hofman uit Heerenveen, groothandel in vitamine- en afslankpillen, is gisteren voor de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Advocaat P. van der Sluis was vorige week nog aangesteld als bewindvoerder toen het bedrijf uitstel van betaling aanvroeg. Hij is door de rechtbank als curator aangesteld. Volgens hem liggen er voor het bedrijf mogelijkheden in afgeslankte vorm. ,,We zijn nu nog in gesprek met twee kandidaten’’, geeft hij hoopvol aan. ,,Over ruim een week verwacht ik meer duidelijkheid over een doorstart van de activiteiten.’’

Expowoensdag, 25 januari 2006

Aldtsjerk, Galerij Bloemrijk Vertrouwen: tent. Maartjes Martens met abstracte schilderijen en ander werk, t/m 8 feb.

Hoofdartikelwoensdag, 25 januari 2006

‘Vernieuwing’…

Twaalf jaar geleden, toen wijlen Pim Fortuyn nog columnist en bij het grote publiek nauwelijks bekend was, beleefde Fryslân reeds zijn eigen ‘revolte van de burger’. Lokale partijen maakten bij de raadsverkiezingen van maart ‘94 in diverse Friese gemeenten een daverend debuut. De gevestigde orde – op de meeste plaatsen vooral bestaand uit CDA en PvdA – werd ruw op haar zwakke plek gewezen. Kennelijk hadden hun fracties en kiesverenigingen de aansluiting met een belangrijk deel van de burgerij verloren. Hoe kon het anders dat een Willem Roersma in één keer ruim een derde van de stemmen in Menaldumadeel en Reitze Ketellapper ruim een kwart in Leeuwarderadeel wist te pakken? Waarom kregen Folkert Kuperus c.s. zoveel stemmen in Franekeradeel, wat verklaarde de zes zetels van Dantumadeel ’82?

Regiowoensdag, 25 januari 2006

Praktische advies is nog altijd welkom

Drachten – VAC Smallingerland viert vandaag haar vijftigjarig bestaan. VAC staat officieel nog altijd voor Vrouwen Advies Commissie, maar landelijk is dat al veranderd in Voorlichtings- en Adviescommissie. ,,We hebben er juist graag mannen bij”, zegt voorzitter M. Ritman. Ze is een van de negen vrouwelijke leden van de afdeling Smallingerland.

Regiowoensdag, 25 januari 2006

Kennis thuis overbrengen

Oentsjerk – Voor 23 leerlingen uit twaalf verschillende landen begint een tijd van vroeg opstaan en hard werken. De studenten zijn gisteren begonnen met een studie aan het Practical Training Centre (PTC+) in Oentsjerk. Ze volgen hier een halfjaar lang praktijklessen.

Regiowoensdag, 25 januari 2006

IJzel overvalt verkeer op de Friese wegen

Leeuwarden – De plotselinge gladheid door regen en ijzel heeft vanochtend in heel Fryslân tot aanrijdingen geleid. Zeker dertig keer ging het mis op de Friese wegen. Van ernstig letsel was geen sprake, al liep de situatie op de Wâldwei (N31) tussen Leeuwarden en Drachten door de gladheid zo uit de hand dat de weg deels werd afgesloten. De grootste problemen op de N31 deden zich voor bij de afslag Nijega, richting Drachten. Op die plaats vonden twaalf aanrijdingen plaats, met lichte verwondingen en blikschade als gevolg. De auto’s blokkeerden de rijbaan, en om die weg te kunnen halen, moest de weg richting Drachten worden afgesloten. Op een kruising bij Ureterp botsten acht auto’s op elkaar. In totaal zijn ongeveer honderd auto’s op de Friese wegen bij een aanrijding betrokken geweest.

Regiowoensdag, 25 januari 2006

Artiestengala voor ziek zangtalent Ynze

Buitenpost – Op de kinderafdeling van het Universitair Medisch Centrum Groningen weten ze er nog niets van. Maar binnenkort kunnen ze een dikke cheque verwachten van patiënt Ynze Dijkstra (15) uit Buitenpost. Ter ere van hem wordt er vrijdag een groot artiestengala in zijn woonplaats gehouden.

Regiowoensdag, 25 januari 2006

Afsluitdijk niet bestand tegen extreme storm

Leeuwarden – De Afsluitdijk moet worden versterkt. Dat blijkt volgens Rijkswaterstaat uit de vijfjaarlijkse watertoets. Nog dit jaar wordt onderzocht wat de beste oplossing is. Afhankelijk van de omvang van de aanpak is er honderd miljoen en vierhonderd miljoen euro mee gemoeid. Er is geen acuut veiligheidsrisico. Versterking van de Afsluitdijk is nodig in verband met verwachte klimaatsverandering en hogere veiligheidseisen. Rijkswaterstaat benadrukt dat er geen acuut gevaar is.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 januari 2006

Bijbeltelefoon: tegen eenzaamheid

Leeuwarden - De Bijbeltelefoon, die dit weekend z’n 25-jarig bestaan viert, is vooral een bestrijder van eenzaamheid, hebben de medewerkers in de loop der jaren ontdekt.

Sportwoensdag, 25 januari 2006

Vandenbussche kan naar FC Brussels

Heerenveen - Sportclub Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche kan naar het Belgische FC Brussels. Vandenbussche heeft nog een contract voor een half jaar en is in de zomer transfervrij.

Sportwoensdag, 25 januari 2006

EK onder 21 jaar niet in Leeuwarden

Zeist – Het stadion van Cambuur Leeuwarden zal in de zomer van 2007 geen dienst doen tijdens het Europees kampioenschap voetbal voor spelers onder 21 jaar.

Sportwoensdag, 25 januari 2006

Heerenveen legt Amerikaan Bradley vast

Heerenveen – Sportclub Heerenveen heeft dinsdag de Amerikaanse jeugdinternational Michael Bradley voor drieënhalf seizoen vastgelegd.

Sportwoensdag, 25 januari 2006

‘Als PSV schaakvoetbal speelt, ben ik de PSV van het schaken’

Wijk aan Zee - Een mens moet soms één stap terugdoen om er twee vooruit te kunnen zetten. Jan Werle kan erover meepraten.

Sportwoensdag, 25 januari 2006

Werle eerste Friese schaakgrootmeester

Wijk aan Zee - Jan Werle uit Beetsterzwaag is er dinsdag tijdens het internationale Corus schaaktoernooi in Wijk aan Zee in geslaagd om als eerste Fries ooit een schaakgrootmeestertitel te veroveren. De 22-jarige Werle won in de C-groep met zwart zijn partij tegen de Egyptenaar Ahmed Adly, waardoor hij met 6,5 punt uit 9 wedstrijden zijn derde meesterresultaat behaalde.

Sportwoensdag, 25 januari 2006

Voor één dag epicentrum van de wereld

Haulerwijk – De wedkamp om als eerste ijsvereniging een wedstrijd op natuurijs te houden blijft boeien, ook nu de dooi voor de verliezers extra zout in de wonden heeft gestrooid.

Sportwoensdag, 25 januari 2006

‘Het geluid van natuurijs alleen al maakt het speciaal’

Haulerwijk - Er zijn dagen dat je niet aan Uilesprong, Nijelamer, Steggerda of Haulerwijk denkt. Het leven gaat z’n gangetje in Uilesprong, Nijelamer, Steggerda en Haulerwijk.

Weerwoensdag, 25 januari 2006

Neerslag


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties