De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 24 oktober 2011.

Achtergrondmaandag, 24 oktober 2011

Ds. Klaas Hendrikse moet terug naar school

Maandag verschijnt het nieuwste boek van ds. Klaas Hendrikse. Rekende hij eerst af met het bestaan van God, nu is Jezus aan de beurt. Prof. dr. Eep Talstra analyseert Hendrikse’s boek en denkwijze.

Cultuurmaandag, 24 oktober 2011

Video-impressie van festival ‘Blow Your Mind’

Leeuwarden - Van het blaasmuziekfestival Blow Your Mind is een video-impressie gemaakt. Dat meldt Stichting Calliope Concerten, organisator van het festival. In het filmpje komen alle onderdelen van het festival voorbij, zoals de voorstellingen Draaf Foekje Draaf!, Mr. Warhol, are your Real? en A Mass for Peace The Armed Man. Onder meer de orkesten en koren Soli Brass, het Frysk Fanfare Orkest en Cantatrix zijn te zien. Blow Your Mind vond in september plaats in De Harmonie in Leeuwarden. Het filmpje is te bekijken via de link http://youtu.be/d2PlaxWaNjM.

Economiemaandag, 24 oktober 2011

Friese boeren helpen Russische collega’s

Sint-Petersburg - Noordelijke akkerbouwers kunnen hun collega’s in Rusland gaan helpen bij de ontwikkeling van de aardappelteelt. Daarover hebben Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de provincie Sint-Petersburg afspraken gemaakt. Het is een uitkomst van de Nederlandse handelsmissie naar Rusland. Beter gebruik van de grond en een efficiëntere teelt moet het resultaat zijn van de hulp en kennis uit Fryslân. Noordelijke bedrijven kunnen daar goed aan verdienen.

Hoofdartikelmaandag, 24 oktober 2011

Het goede idee kan zonder subsidie

Subsidie lijkt een besmet woord te worden. Het rapport dat de Algemene Rekenkamer onlangs uitbracht, repte van een gebrekkige evaluatie van subsidieregelingen door het rijk. En dat terwijl vorig jaar zes miljard euro werd verstrekt. En slechte evaluatie kan er uiteindelijk toe leiden dat een minister gekleurde of onjuiste informatie aan de Tweede Kamer geeft over lopende projecten, waarschuwde de Rekenkamer.

Regiomaandag, 24 oktober 2011

Fries initiatief van ontevreden CDA-leden

Dokkum - Binnen het CDA is opnieuw een initiatief van leden die zich niet kunnen vinden in de huidige koers van de landelijke partij. De gedoogconstructie (een kabinet van VVD en CDA en steun van de PVV) leidde al eerder tot de initiatieven het Slangenburgberaad en christendemocraat.nl.

Regiomaandag, 24 oktober 2011

PVV verrast door opstappen

Leeuwarden - Het vertrek van Jelle Hiemstra bij de PVV Fryslân en zijn wens om als eenmansfractie door te gaan komen voor zijn partijgenoten als een volslagen verrassing. ,,Ik weet niet hoe ik hierop moet reageren”, zegt vicefractievoorzitter Pieter Buisman vanuit het buitenland. ,,Is dit echt waar? Heeft hij een persbericht gestuurd? Ik weet helemaal van niks. Belachelijk”, reageert het derde lid Otto van der Galiën geschrokken. Vierde fractielid Max Aardema was onbereikbaar.

Regiomaandag, 24 oktober 2011

Bijna alles is gratis op de geschiedenisdag

Bijna alles was gratis zaterdag op de Dag van de Leeuwarder Geschiedenis. De Oldehove, het Pier Pandermuseum en -tempel, het archief van het historisch centrum. En wie historisch filmmateriaal bracht, krijgt met de tijd gratis een digitale versie.

Regiomaandag, 24 oktober 2011

Occupybeweging met partytent op het Waagplein

Vanuit New York, Amsterdam en vooral Den Haag is de Occupybeweging nu ook overgewaaid naar Fryslân. De eerste, bescheiden demonstratie was zaterdag op het Waagplein in Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 24 oktober 2011

Vaticaan: complete hervorming van financiële wereld

Vaticaanstad - Het Vaticaan komt vandaag met een document over de hervorming van het mondiale financiële stelsel en de rol die een internationale toezichthouder daarbij zou kunnen spelen. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan bekendgemaakt.

Geloof & Kerkmaandag, 24 oktober 2011

De Bijbel laat ons een sprekende God zien

Het zwijgen van God is een regelmatig terugkerend thema bij hedendaagse filosofen en theologen, maar de Bijbel laat juist een sprekende God zien, constateren dr. Marjo Korpel en dr. Johannes de Moor.

Geloof & Kerkmaandag, 24 oktober 2011

Veenendaal sticht nieuwe PKN-kerk

Veenendaal - Waar op veel plekken in Nederland (wijk)gemeenten inkrimpen en samengaan, begint de Hervormde Gemeente in Veenendaal een nieuwe wijkgemeente. De gemeentestichting in de nieuwbouwwijk Dragonder-Oost/Veenendaal-Oost is de negende wijkgemeente.

Geloof & Kerkmaandag, 24 oktober 2011

Duizend mensen bezoeken gerestaureerde kerk Hallum

Hallum - Het open huis van de Sint Maartenkerk in Hallum is afgelopen weekeinde zeer succesvol geweest. De Protestantse Gemeente Mariëngaarde hield zaterdag open huis om mensen de gelegenheid te bieden om de gerestaureerde kerk te bekijken. Deze was vrijdag officieel heropend na een jaar restaureren.

Sportmaandag, 24 oktober 2011

Gouweleeuw kan over een paar jaar in Oranje

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening op de voetbalfora over het duel tussen FC Utrecht en sc Heerenveen (1-4).

Sportmaandag, 24 oktober 2011

Vierdeklassers verrassen in beker

Leeuwarden - De vierdeklassers DWP, TOP ’63 en WTOC zorgden zaterdag voor een verrassing in het bekertoernooi door een tegenstander uit een hogere klasse te verslaan. Workum kon echter niet stunten en ging met 0-9 hard onderuit tegen ONS Sneek dat net als medehoofdklasser Drachtster Boys (0-6 bij Stiens) het nodige zelfvertrouwen opdeed door een ruime overwinning te behalen. Zondaghoofdklasser SWZ Boso Sneek haalde gisteren net niet de dubbele cijfers tegen Lemmer (1-9).

Sportmaandag, 24 oktober 2011

Het kan een mooi jaar worden voor VC Sneek

Rust in de tent, een prima trainster, een teruggekeerde routinier en een jonge ploeg vol potentie. Voor VC Sneek kan het wel eens een mooi jaar worden. De volleybalsters onderstreepten dat zaterdag met winst in de eerste thuiswedstrijd.

Sportmaandag, 24 oktober 2011

Aris kan ook winnen als het op automatische piloot speelt

Leeuwarden - Lasaulec Aris heeft zich zaterdagavond goed hersteld van de bekernederlaag tegen Nijmegen. In het eigen Kalverdijkje zetten de Leeuwarder basketballers Weert gecontroleerd opzij (88-70). De ploeg van trainer Erik Braal liet weliswaar nog niet het basketbal van de bovenste plank zien, maar nam de Limburgse opponent na een slordig begin wel in een ijzeren houdgreep.

Sportmaandag, 24 oktober 2011

Friese titel vol emoties voor Krans als veldrijder

Appelscha - Jan Albert Krans heeft gistermiddag in Appelscha het Open Fries kampioenschap veldrijden gewonnen. Voor de coureur uit De Wilp waren vooral emoties verbonden aan de titel. ,,Dizze is foar myn heit”, klonk het meteen na de finish.

Sportmaandag, 24 oktober 2011

Drie Friezen verzekeren zich van NK-ticket in Rotterdam

Eindhoven - Drie Friese judoka’s hebben zich zaterdag in Eindhoven geplaatst voor de Nederlandse kampioenschappen op 12 en 13 november in Rotterdam.

Sportmaandag, 24 oktober 2011

Clint W Boko toont op Victoria Park wie beste 2-jarige is

Wolvega - De beste tweejarige draver van Nederland staat op stal in Nijetrijne. Clint W Boko, getraind door Paul Hagoort en gereden door Robin Bakker, won zaterdag op de drafbaan Victoria Park in Wolvega de Produktendraverij, de officieuze Derby voor de jongste jaargang. Clint stelde na een keiharde koers met een droog sprintje van achteraf orde op zaken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties