De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 24 oktober 2008.

Cultuurvrijdag, 24 oktober 2008

Co(te)lette schrijft geschiedenis

Normaal gesproken wordt er in Dansclick een praatje gehouden door iemand uit de wereld van het theater die niets met dans te maken heeft. Hij vertelt wat over zijn persoonlijke voorkeuren, legt een relatie met dans en zijn eigen werk of geeft wat informatie over wat gaat komen. Meestal horen daar ook nog wat beelden bij of wat muziek. Zo werden twee, door een selectiecommissie van theaterdirecteuren uitgelezen voorstellingen steeds aan elkaar gepraat. Althans dat was in vier edities van Dansclick tot nu toe het geval. Deze vijfde Dansclick is zonder meer de meest in het oog springende van allemaal.

Cultuurvrijdag, 24 oktober 2008

Indrukwekkende ‘Tosca’ met schitterende sterren

Twee opera’s van Puccini in korte tijd op de Friese podia mogen we wel een bijzonder luxe cultuurdaad noemen. Onlangs in De Harmonie in Leeuwarden de smaakmakende Madame Butterfly en dan gisteravond een fascinerende opvoering van Tosca in De Lawei in Drachten. Samen met Madame Butterfly en La Bohème - eveneens van Puccini - behoort Tosca tot de meest uitgevoerde opera’s ter wereld. Voor een perfecte uitvoering van dit meesterwerk over jaloezie en wraakzucht, een melodrama zou men het kunnen noemen, stonden de Staatsopera van Tatarstan en een aantal zeer gerenommeerde solisten borg.

Cultuurvrijdag, 24 oktober 2008

Prachtige mannenzang in Corsicaanse liederen

Het eiland Corsica is bekend als vakantieland met een prettig klimaat en prachtige natuur. Beroemde musici heeft dit eiland niet voortgebracht. Toch heeft het wel zijn eigen traditionele volksmuziek, die wordt gekenmerkt door oosterse invloeden vol melancholie en mijmering. Ook op Corsica wordt de zangcultuur beheerst door religieuze gezangen, die van de rooms-katholieke kerk, en door wereldlijke liederen die - zoals in ieder land - over alledaagse dingen gaan. De stijl waarin wordt gezongen wordt polyfoon genoemd. In de muziekgeschiedenis wordt die stijl omschreven als een meerstemmigheid waarin iedere stem een eigen melodisch en ritmisch leven leidt, maar onderling goed harmonieert.

Economievrijdag, 24 oktober 2008

Friesland Bank: koersdalingen gaan nog even door

Leeuwarden – Friesland Bank houdt er rekening mee dat het einde van de koersdalingen op de internationale beurzen nog niet ten einde is. Gisteren kwam de beurs in Amsterdam dan nog wel op een lichte plus te staan, maar van een duidelijke ommekeer is geen sprake zei Peter Sikkema van de afdeling Trading Desk gisteren op een beleggersbijeenkomst van de bank in Leeuwarden. ,,Er zijn al wel enkele indicatoren die een draai in de markt aangeven, maar van een ommekeer is voorlopig nog geen sprake. De komende dagen blijven er lagere beurskoersen komen.”

Hoofdartikelvrijdag, 24 oktober 2008

Alcoholpoli zijn het begin...

De Nederlandse jeugd is zuipschuit nummer 1 in Europa en heeft de Engelse jeugd van deze bedenkelijke eerste plaats verdrongen, verzuchtte een TNO-onderzoeker al geruime tijd geleden in artsenvakblad Medisch Contact. Het was geen nieuws dat deze specialist verkondigde; het is namelijk al jaren het geval en het wordt vooralsnog erger in plaats van beter.

Regiovrijdag, 24 oktober 2008

Meisjes durven loverboy niet aan te geven

Leeuwarden - Zeker 76 Friese meiden werden het afgelopen jaar het slachtoffer van een loverboy, of vertoonden gedrag dat daarop wees. Dat zijn er veel meer dan waar hulpverleners rekening mee hielden. Wat het probleem voor betrokkenen des te frustrerender maakt, is dat niet één meisje aangifte durft te doen bij de politie.

Regiovrijdag, 24 oktober 2008

Poseren als moderne Mata Hari, zónder blote buik

Leeuwarden - ,,Ik wilde niet met een blote buik op de foto”, verklaart de zeventienjarige Moniek Mewafi uit Leeuwarden haar outfit - een halflange rok met hemd en roze buikband - aan fotograaf Henri Vos. ,,Dat hoeft ook helemaal niet, hoor”, reageert hij nonchalant. ,,Je ziet er prachtig uit. Ga daar maar staan, dan gaan we aan de slag.”

Regiovrijdag, 24 oktober 2008

Blingbling-archeologie in Sneker bieb

Sneek - Archeologie is populair, en dat is in de bibliotheek van Sneek vanaf vandaag goed te zien. Gisteravond werd daar het Archeologisch Steunpunt Sneek geopend, een tentoonstelling over het vroegste verleden van Sneek en omgeving.

Regiovrijdag, 24 oktober 2008

Friese aanpak afvalwater op schema

Leeuwarden - Het terugdringen van de lozing van afvalwater in het Friese buitengebied ligt op schema. Van de 3500 à 4000 percelen die aansluiting moeten krijgen op het riool of op een IBA-installatie (individuele behandeling van afvalwater), zijn inmiddels 2400 voorzien.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 oktober 2008

De Heidelbergse catechismus als TomTom

Barneveld/Drachten - ‘Om thuis te raken in de Bijbel is het handig als iemand je de weg wijst. De catechismus is een klein boekje en helpt je de weg te wijzen in de Bijbel als een TomTom.’De populaire routeplanner in het verkeer wordt als metafoor gebruikt in een de nieuwe lessenserie Zeg nu zelf voor catechese over de Heidelbergse Catechismus uit 1563.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 oktober 2008

Bouwen in vertrouwen

Drachten - In Drachten ging donderdag de eerste paal van de uitbreiding van kerkgebouw De Arke de grond in. Een voorbeeld van een kerkgemeente die bouwt met het oog op de toekomst.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 oktober 2008

Een blik op de hemel in de kiosk

Haarlem - Trend en traditie, de glossy Hemel slaat er een brug tussen. Het is ook het thema van de Bijbel10daagse van het Nederlands Bijbelgenootschap die vrijdag begint. Het magazine met een oplage van 100.000 is het belangrijkste onderdeel van de tiendaagse om de bijbel voor het voetlicht te halen.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 oktober 2008

Meer Calvijn in het onderwijs

Apeldoorn - Het onderwijs kan niet om de reformator Johannes Calvijn heen, vindt het Instituut voor Reformatieonderzoek van de Theologische Universiteit Apeldoorn. Daarom heeft het instituut aan de vooravond van het Calvijnherdenkingsjaar speciale lesbrieven laten ontwikkelen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties