De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 24 oktober 2003.

Bijschriftvrijdag, 24 oktober 2003

Vergeving

Soms is het erg moeilijk om dingen te beschrijven die je diep geraakt hebben.

Dossiervrijdag, 24 oktober 2003

Drachtstervaart: zicht op verleden, blik in de toekomst

Oktober 1964. Fotograaf Sjoerd Andringa fotografeert een normaal beeld, in die dagen. De Drachtster Compagnonsvaart, die nog midden door Drachten loopt, weerspiegelt het ratjetoe aan panden dat aan weerszijden staat. Overal langs de kant staan auto’s geparkeerd; een Kever, een Mercedes, een Dafje, een Fiat500. Hekken of andere obstakels ontbreken, langs het water is het dus oppassen geblazen. Twee jaar later is dit beeld verleden tijd. In 1966 werd de vaart gedempt.

Economievrijdag, 24 oktober 2003

CNV akkoord over sociaal plan Prins

Dokkum – Het overgrote deel van de vakbondsleden bij staalbedrijf Prins ondersteunt het sociale plan bij de reorganisatie van het bedrijf. Dat bleek uit een bijeenkomst tussen vakbondsleden en vertegenwoordigers van de bond. Daarmee kan volgens bestuurder M. Hietkamp de ondernemingsraad van het bedrijf positief worden geadviseerd over de te volgen procedure.

Hoofdartikelvrijdag, 24 oktober 2003

Een merkwaardig debat…

Het Tweede Kamerdebat van donderdag over de ‘kwestie Mabel Wisse Smit’ werd een merkwaardige gebeurtenis. Terwijl het toch eigenlijk om een simpele zaak ging.

Regiovrijdag, 24 oktober 2003

Boksum viert afronding restauratie

Boksum - De restauratie van de Sint Margareta kerk in Boksum is afgerond. Donderdag werd de kerk officieel heropend. Burgemeester Van Delft-Jaasma van Menadumadeel ontblootte in de kerk een beeldje van Sint Margareta, de heilige naar wie de kerk is vernoemd. De kerk is sinds 1979 het eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Regiovrijdag, 24 oktober 2003

Heerenveen krijgt binnen tien jaar nieuw theater

Heerenveen - Heerenveen krijgt binnen tien jaar een fonkelnieuw theater tussen het stadscentrum en Sportstad Heerenveen. Dit heeft wethouder Kaastra gisteravond gezegd tijdens een commissievergadering. Binnen twee weken bespreekt het college een voorstel over de nieuwbouwplannen. De nieuwbouw komt in de plaats van het Posthuistheater. Ook muziekcentrum De Rinkelbom aan de Zwanedrift moet een plek krijgen in de nieuwbouw.

Regiovrijdag, 24 oktober 2003

Bouwkavels naar eigen bewoners

Dokkum - Mensen met een aantoonbare sociale of economische binding aan een dorp, krijgen in de gemeente Dongeradeel voorrang bij de uitgifte van bouwkavels.

Regiovrijdag, 24 oktober 2003

Friese apotheker moet goedkope pillen leveren

Leeuwarden – Apothekers zijn verplicht het goedkoopste medicijn te leveren. Dit is de uitkomst van een kort geding dat zorgverzekeraar De Friesland heeft aangespannen tegen acht Friese apothekers.

Regiovrijdag, 24 oktober 2003

Te koop: Twibaksmerk, 350 euro

Leeuwarden – Een van de meest verkochte bordspellen ter wereld heeft er een editie bij. Op het provinciehuis in Leeuwarden werd donderdag de Friestalige versie van monopoly gepresenteerd. Het is voor het eerst in de geschiedenis van dit bekende spel dat er in één land twee taalversies op de markt worden gebracht.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 oktober 2003

‘Maria mag geëerd worden’

Leeuwarden - Bij discussies van protestanten over katholieken komt bijna onvermijdelijk de vraag naar de Mariaverering bovendrijven. ,,Wij zijn heel bang dat de aandacht voor Maria ten koste gaat van Hem die de ere toekomt’’, sprak ds Tjitze Tjepkema donderdag tot de Gereformeerde Vrouwenbond Fryslân. Wat hem betreft mag Maria geëerd worden, zo lang dat niet overgaat in verering.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 oktober 2003

Zorgen om financiële gevolgen

Leeuwarden – De Provinciale Synode Friesland ondersteunt het landelijke synodebesluit tot vereniging van de Samen-op-Wegkerken, zoals dat deze zomer in eerste lezing is genomen. Wel zijn er met name binnen de classes Dokkum en Drachten ,,grote zorgen’’ over de onduidelijke financiële consequenties van de fusie van de Gereformeerde Kerken, de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk.

Sportvrijdag, 24 oktober 2003

Sipke Ernst maakt het verschil duidelijk

Drachten - Drachtster christelijke scholengemeenschap Liudger maakt in de schoolschaakkampioenschappen van Nederland al een aantal jaren deel uit van de top. Vol goede moed schuift een aantal leerlingen in gezelschap van leden van de Drachtster schaakclub en een enkele vader dan ook aan voor een simultaan tegen Sipke Ernst.

Sportvrijdag, 24 oktober 2003

Schuiteman blij met stijgende lijn Cambuur

Leeuwarden – In de thuiswedstrijd tegen Excelsior zal Cambuur het vrijdag moeten doen zonder vele geblesseerde spelers. De belangrijkste afwezige is Jan Bruin, die in het duel met Heracles Almelo een kaakblessure op liep.

Sportvrijdag, 24 oktober 2003

Van der Wal stapt over naar professionals

Holwerd - Eelke van der Wal fietst volgend jaar in het shirt van de profploeg BankGiro Loterij. De 22-jarige Holwerder tekent een dezer dagen een contract bij ploegleider Piet Hoekstra. De oud-Dokkumer trekt Van der Wal vooral aan voor tijdritten. ,,Blykber sjogge sy wat yn my’’, reageert Van der Wal nuchter.

Weervrijdag, 24 oktober 2003

Koud

Vandaag vallen er enkele buien, en zo nu en dan breekt de zon door. Plaatselijk valt nog een winterse bui. Het wordt ongeveer 7 graden en er waait een matige tot vrij krachtige wind uit westelijke richtingen. Vannacht daalt de temperatuur naar 2 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties