De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 24 april 2007.

Dossierdinsdag, 24 april 2007

‘De dingen die Cruijff deed, konden niet’


Economiedinsdag, 24 april 2007

Helft Nederlandse export als doorvoer

Leeuwarden - Binnen enkele jaren zal de helft van de Nederlandse goederenexport bestaan uit doorvoer. Dit meldt E.J. Schouwstra, Adviseur Internationale Handel van de Kamer van Koophandel in Leeuwarden. De totale export bedroeg over afgelopen jaar 392 miljard euro. De Nederlandse wederuitvoer kwam uit op 143 miljard euro. De invoer was 350 miljard euro.

Economiedinsdag, 24 april 2007

‘Stjelp’ bij Spannum Pleats fan it Jier 2007

Leeuwarden – De stelpboerderij van de familie De Jong aan de Felsumerleane bij Spannum is uitgeroepen tot Pleats fan it Jier 2007. Dat heeft de organisator, de Boerderijenstichting Fryslân bekendgemaakt. Thema dit jaar was een stelpboerderij met een niet-agrarische bestemming. Dit jaar deden 25 boerderijen mee aan de competitie.

Economiedinsdag, 24 april 2007

Tientallen banen weg bij Moffet

Oude Leije – Bij Moffet, het vroegere Kooiaap, in Oude Leije verdwijnen tientallen banen. De producent van onder andere lichte mobiele heftrucks voor op de vrachtwagens brengt de productie over naar een andere vestiging in Ierland. In Oude Leije wordt een technisch ondersteuningscentrum opgezet waardoor een deel van het personeel kan blijven.

Hoofdartikeldinsdag, 24 april 2007

ABN-Amro...

Het zijn merkwaardige berichten: ABN-Amro wordt overgenomen door de Britse bank Barclays; er moeten bijna 24.000 banen verdwijnen en de vakbonden zijn redelijk tevreden. De reden: de meeste ontslagen vallen in Groot-Brittannië. Misschien dat in ons land slechts 10 procent van dat aantal zonder werk komt te zitten. Het hemd is nader dan de rok, zullen we maar zeggen.

Regiodinsdag, 24 april 2007

‘Hand aan de kraan faalt’

Leeuwarden - De bodem onder de Waddenzee kan tot 100 procent sneller dalen dan is voorspeld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Bovendien is de bodemdaling niet in de hand te houden door het zogenaamde hand-aan-de-kraan-principe, stelt voormalig NAM-ingenieur A. Houtenbos. De NAM en Economische Zaken zijn niet overtuigd.

Regiodinsdag, 24 april 2007

Heerlijke diensttijd in ‘een vakantieoord’

Vlieland - Best handig, een legerplaats op Vlieland, vond de top van de Cavalerie in de jaren zeventig. Een perfect ‘zijspoor’ voor al te brutale huzaren, die zich bijvoorbeeld wat te nadrukkelijk met de Vereniging Voor Dienstplichtige Militairen (VVDM) bemoeiden. Laat ze maar een tijdje in die duinen in het hoge noorden bivakkeren, ver van actievergaderingen in Den Haag en helemaal ver van moeders pappot

Regiodinsdag, 24 april 2007

Ombudsman in dorpen

Buitenpost - Voor vrijwel alle dorpen in Achtkarspelen wordt een contactpersoon aangesteld, die inwoners wegwijs gaat maken in de gemeente. Veel mensen hebben volgens de PvdA in Achtkarspelen moeite hun weg te vinden in een wirwar van organisaties, bureaus en instellingen. De partij heeft daarom een ‘ombudsteam’ van negen mensen geformeerd.

Regiodinsdag, 24 april 2007

SKS-skűtsjes onder loep van NHL

Leeuwarden - Een onderzoek van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) moet het voor eens en voor altijd duidelijk maken. Is de wedstrijdformule die de Sintrale Kommisje Skűtsjesilen (SKS) in 2000 heeft ingesteld eerlijk of niet? Het Kenniscentrum Jachtbouw en Lichte Constructies van de hogeschool neemt de veertien skűtsjes die jaarlijks meedoen aan de wedstrijd de komende weken onder de loep, in samenwerking met studenten van de TU Delft.

Regiodinsdag, 24 april 2007

Lot Sloten ligt bij Gaasterlân-Sleat

Sloten - ,,Het zal wel ironisch bedoeld zijn”, dacht hoogleraar staatsrecht Alfons Dölle in eerste instantie. Maar inmiddels is hem duidelijk geworden dat het menens is: Sloten wil van de gemeente Gaasterlân-Sleat overstappen naar Skarsterlân. Althans, het bestuur van Plaatselijk Belang wil dat. En de leden die vrijdagavond op de besloten ledenvergadering waren, stemden unaniem in met het voorstel om de voor- en nadelen van zo’n overstap te onderzoeken.

Regiodinsdag, 24 april 2007

Bussen van Arriva morgen op schema

Drachten - De bussen van Arriva in het Zuidoosten van Fryslân rijden waarschijnlijk morgen weer volgens de gewone dienstregeling. De chauffeurs werden in de loop van vandaag ingelicht over het akkoord dat de bonden en de werkgevers in het streekbusvervoer vannacht hebben bereikt. Tot vier uur vanmiddag rijden de bussen in ieder geval niet.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 april 2007

Uitschrijven leden ter discussie

Leeuwarden - Het ledental van de Protestantse Kerk in Nederland is de afgelopen jaren fors gedaald. In veel plaatsen waar de Gereformeerde Kerk federeerde met de Hervormde Gemeente, is het ledenbestand met straffe hand ‘opgeschoond’. Het argument dat daarvoor jarenlang gebruikt werd - de afdracht per lid aan de landelijke kerk - geldt al geruime tijd niet meer, en wordt inmiddels betreurd. Het actief uitschrijven van leden is ,,de kerk onwaardig”, heet het nu.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 april 2007

New Wine groeit ook in Noorden

Assen - De New Wine-beweging zet zich in voor geestelijke vernieuwing van de plaatselijke gemeenten. Conferenties en regionale avonden trekken veel bezoekers uit de gereformeerde kerken (Nederlands-, vrijgemaakt- en christelijk-gereformeerd), en een toenemend aantal mensen uit de Protestantse Kerk in Nederland. Ook in het Noorden groeit de beweging. Afgelopen weekend werd in Assen voor de derde keer een gemeenteconferentie gehouden.

Sportdinsdag, 24 april 2007

Bruins nieuwe trainer heren VC Sneek

Sneek VC Sneek heeft voor het volgende seizoen Hans Bruins aangetrokken als trainer/coach voor heren 1. Bruins is de opvolger van Wim Roosenburg die vorige week vrijdag vanwege ‘ontoelaatbare’ uitspraken op de website volleybalkrant.nl vlak voor de laatste competitieronde van zijn taken werd ontheven.

Sportdinsdag, 24 april 2007

Van der Laan erelid van fierljepbond

Heerenveen Jan van der Laan is sinds gisteravond erelid van fierljepbond Frysk Ljeppersboun (FLB). Voorzitter Jelle Roorda speldde de 62-jarige Van der Laan tijdens de algemene ledenvergadering in Heerenveen de zilveren bondsspeld op.

Sportdinsdag, 24 april 2007

Jong Cambuur verliest van kampioen

Den Haag Dat er een knik in de succesreeks van Jong Cambuur Leeuwarden zou komen in de uitwedstrijd tegen kampioen Jong ADO Den Haag was logisch. Het werd gisteravond 3-0 op een dramatisch slecht bijveld van het Zuiderpark.

Sportdinsdag, 24 april 2007

Jong Heerenveen doet plicht

Waalwijk Het belofteteam van SC Heerenveen heeft gisteravond aangetoond dat het vorige week niet voor niets het kampioenschap heeft opgeëist in de reserve eredivisie. In Waalwijk won de ploeg van trainer Henk Herder met 1-3 van middenmotor RKC.

Sportdinsdag, 24 april 2007

Gekneusde ribben Vande

Heerenveen Trainer Gertjan Verbeek van Heerenveen heeft goede hoop dat hij zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord over doelman Brian Vandenbussche kan beschikken. De Belg verliet afgelopen zondag tijdens het verloren duel met AZ (3-1) per brancard het speelveld. De doelman hoorde gisteren dat hij twee ribben heeft gekneusd.

Sportdinsdag, 24 april 2007

Pieter-Jan Postma wint in Hyeres

Hyeres - De Friese zeiler Pieter-Jan Postma heeft gisteren tijdens de Semaine Olympique Francaise de enige race in de Finnklasse op zijn naam geschreven. De zeiler uit Terkaple zegevierde overtuigend, nadat de eerste dag enigszins teleurstellend was verlopen. ,,Het was weer een typisch Hyeres windje. Ik heb gisteren geleerd dat je lange slagen moet maken. Niet op kleine verschillen in windrichting reageren. Dit ging echt goed. Ik moest even iets goed maken vandaag.”

Sportdinsdag, 24 april 2007

Strengere eisen aan fierljepaccommodaties

Heerenveen - De fierljepclubs moeten de komende jaren hun accommodaties flink aanpassen om de veiligheid van de ljeppers te waarborgen. Tijdens de algemene ledenvergadering van het Frysk Ljeppersboun (FLB) werd dat voorgenomen besluit gisteren niet aangevochten. De invoering van de carbonpolsstok zorgde vorig jaar voor onverwacht verre afstanden. Dat voedde destijds de discussie omtrent de veiligheid van de fierljeppers na het landen bij een verre sprong. Besloten is nu dat alle verenigingen hun accommodaties uiterlijk 2010 op orde moeten hebben.

Weerdinsdag, 24 april 2007

Zomers

Vandaag is het bewolkt en wordt het toch nog 19 ŕ 20 graden. Morgen krijgen we zomerse temperaturen en wordt het vrij zonnig. De middagtemperaturen komen te liggen tussen 24 en 27 graden en het waait zwak tot matig uit het zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties