De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 24 november 2003.

Bijschriftmaandag, 24 november 2003

Een teken

Er zit iets merkwaardigs in de gedachten die zich in de loop van de eeuwen hebben ontwikkeld rondom de (weder)komst van de Here Jezus.

Cultuurmaandag, 24 november 2003

Excentriek Liet Ynternasjonaal

Na twee avonden met twintig verschillende solisten en groepen die in twee afdelingen (Fries en Internationaal) om de hoogste eer streden, rolden vier totaal verschillende winnaars uit de bus.

Cultuurmaandag, 24 november 2003

Spetterjende musikal jongerein

In bedriuwshal fan it eardere Wergeaster Frico-kompleks is de lokaasje fan de jongereinmusikal Par , dy’t freedtejûn yn premiêre gong en |sneontejûn opnij brocht waard. It plan om mei in musikal te kommen is ôfkomstich fan de Iepenloftspulkommisje, toanielferiening Halbertsma en de jongereinploech fan dy feriening.

Cultuurmaandag, 24 november 2003

‘Hjerstfeest herinnert aan Simmer 2000’

De Nije Kast, Piter Wilkens, Agnes Sambrink, Three-Ality. Liefhebbers van Friese (pop)muziek konden vrijdag terecht in Grou, waar in een grote tent het tweede Fryske Hjerstfeest werd gehouden.

Cultuurmaandag, 24 november 2003

Jongenskoorklanken bij Madrigaalkoor

Het Leeuwarder Madrigaalkoor bewandelt in haar programmakeuze geen platgetreden paden. Ook is het de laatste jaren vernieuwend bezig.

Cultuurmaandag, 24 november 2003

Opgewekt feest met Keltische muziek

De gezelligheid begon al op straat vóór De Harmonie. Vele verwachtingsvolle mensen in de rij voor de nog gesloten deuren. Hun hoop en verwachting uitsprekend. De nieuwsgierigen die het feest voor het eerst gingen meemaken. De meer ervaren bezoekers, die op zijn minst vorig jaar al op het Keltische gebeuren waren afgekomen en al wisten waar Abraham de mosterd haalt. De typische festivalsfeer van opgewekte mensen die zich met plezier zouden laten onderdompelen in de klanken uit Ierland, Schotland, Bretagne en de het Noordwest Spaanse Galicië en Asturië.

Cultuurmaandag, 24 november 2003

Franse orgelmuziek in kerk Ferwert

De kerkgang mag dan in het algemeen achteruitgaan, merkwaardiger wijs neemt het aantal orgelconcerten toe. In tegenstelling tot wat men zou verwachten, wordt de belangstelling voor het instrument kerkorgel ook groter. Natuurlijk komen er geen grote aantallen bezoekers massaal op een orgelconcert af - men moet uiteraard ook liefhebber van instrument en muziek zijn - maar dat is op enkele uitzonderingen na in het verleden ook nooit zo geweest.

Cultuurmaandag, 24 november 2003

Een sluier van kopie en herhaling

De ‘nieuwe’ groten van het Nederlandse cabaret (Freek de Jonge en Youp van ’t Hek) laten het dit jaar afweten hun satirische, politieke en maatschappelijke slotconclusies aan het eind van 2003 te laten horen. Er zouden te veel collega’s zijn die met hun afzonderlijke programma’s dolgraag de traditie van Wim Kan zouden willen voortzetten en verzadiging - lees verloedering - van dit genre ligt dan op de loer.

Cultuurmaandag, 24 november 2003

Jubilarissen in Spannum gehuldigd

Spannum - Tijdens het jubileumconcert ter gelegenheid van het 105-jarig bestaan van de Christelijke Muziekvereniging Oranje uit Spannum zijn zaterdagavond twaalf muzikanten en de dirigent onderscheiden.

Economiemaandag, 24 november 2003

Meijer Plaatbewerking wint prijs

St. Jacobiparochie – Meijer Plaatbewerking en Machinebouw heeft vorige week de innovatieprijs Logistica Award 2003 gewonnen. De prijs is toegekend voor het ontwikkelen van een speciale heftruckvork waarbij er geen pallets meer gebruikt hoeven te worden.

Hoofdartikelmaandag, 24 november 2003

Sjevardnadzes val

Met de val van Sjevardnadze is er een vreedzaam einde gekomen aan de politieke crisis in Georgië. Door vrijwillig op te stappen heeft de Georgische president voorkomen dat de protesten tegen hem wegens verkiezingsfraude zijn uitgelopen op bloedvergieten. In hoeverre dat hem als een verdienste kan worden aangerekend, is onduidelijk. In feite had Sjevardnadze weinig keus dan zijn functie neer te leggen omdat leger en politie de kant van de oppositie hadden gekozen.

Hoofdartikelmaandag, 24 november 2003

De huisarts als economisch dier

Het VVD-Tweede Kamerlid mevrouw Schippers wil een nieuw hoofdstuk toevoegen aan het boek van de prestatiecontracten: als een huisarts niet voldoet aan de eisen die worden gesteld aan de uitoefening van het vak, dan moet hij worden gekort op zijn inkomsten.

Regiomaandag, 24 november 2003

Friese ouderen verzorgd in pyjama

Bolsward – De bewoners van zorgcentrum Bloemkamp in Bolsward en zorgcentra in Sneek en Blauwhuis worden vandaag verzorgd in pyjama. Niet de bewoners hadden het slaapgoed aan, maar de medewerkers van het centrum liepen in de nachtponnen en het gestreept flanel. De actie is een protest tegen aangekondigde bezuinigingen en stopgezette cao-onderhandelingen. Door in nachtkleding het werk te doen, laten de medewerkers zien dat ze ziek worden van de trage toestanden en niet goed kunnen werken zonder duidelijke afspraken.

Regiomaandag, 24 november 2003

Water omsluit A7 Sneek

Sneek - De Stadsrondweg A7 in Sneek wordt geheel omgeven door water. Aan de noordkant komt een nieuwe vaarweg die de Geeuw met de Woudvaart verbindt, ten zuiden van de rondweg komt een aaneenrijging van vijverpartijen. Het plan wordt in fasen uitgevoerd en moet over tien tot vijftien jaar zijn gerealiseerd.

Regiomaandag, 24 november 2003

Toegangsweg Leek veiliger

Leek - De politie gaat het komende anderhalf jaar minimaal vier uur week controles houden tussen de snelweg A7 en Nietap (N372). De komende periode gaat de gemeente Leek de verkeerssituatie ter plaatsen drastisch aanpassen. De verkeerslichteninstallatie maakt plaats voor een rotonde en er komt een vrij liggend fietspad aan de Euroweg.

Regiomaandag, 24 november 2003

‘Kind met problemen soms uit nood in de cel’

Heerenveen – Veranderingen in de jeugdzorg zijn dringend noodzakelijk. De politie staat nu soms voor een dichte deur en dat is onacceptabel, vindt Frans Kloosterman van de politie Fryslân. ,,Ik heb zelfs wel kinderen een dag opgesloten in een cel omdat geen enkele hulpinstantie ze wilde hebben. En ze konden gewoon niet terug naar huis.’’ Kloosterman dringt erop aan dat de jeugdhulpverlening zodanig verbetert dat dit soort situaties zich niet meer voordoen.

Regiomaandag, 24 november 2003

Bonifatius in vijftig minuten

Dokkum – Oud was hij en moe. Ruim veertig jaar had Bonifatius door Europa gereisd om heidenen tot het geloof te bekeren en om ontuchtige kerkleiders op het juiste pad te brengen. Hij had aanzien verworven. Maar nu luisterde niemand meer naar hem, had hij het idee. In die gemoedstoestand besloot de bisschop om nog één keer naar het noorden te trekken, naar dat heidense Fryslân. Daar woonden nog mensen die nog nauwelijks iets afwisten van Jezus Christus. Daar kon hij nog iets betekenen. Het werd z’n laatste reis. Op 5 juli 754 maakten rovers een einde aan z’n leven.

Regiomaandag, 24 november 2003

Jacht op illegale knallers van start in Fryslân

Leeuwarden – De ‘jacht’ op afstekers van vuurwerk is begonnen. Vanmorgen hebben het Halt Bureau en de Politie Fryslân het startsein gegeven aan de vuurwerkcampagne. Tot nu toe zijn al vijftien jongeren aangehouden.

Geloof & Kerkmaandag, 24 november 2003

Zorgen om stijgende kosten

Lunteren - De synode van Gereformeerde Kerken is tevreden met de nieuwe uniforme regeling voor de afdracht van de plaatselijke kerken aan het landelijke werk. De 23 bezwaren die waren ingediend tegen de nieuwe quotisatieregeling, werden zaterdag verworpen tijdens de vergadering in Lunteren. Wel klonk meermalen de zorg om kerken met 600-700 leden die nu nog net een predikant kunnen betalen, maar met stijgende kosten worden geconfronteerd.

Geloof & Kerkmaandag, 24 november 2003

Predikant niet verplicht om in pastorie te wonen

Lunteren - Predikanten in de Samen-op-Wegkerken (de toekomstige Protestantse Kerk in Nederland) worden niet gedwongen om een woning te gebruiken die door de plaatselijke kerk beschikbaar wordt gesteld. Dat heeft de triosynode vrijdag tijdens de vergadering in Lunteren besloten.

Geloof & Kerkmaandag, 24 november 2003

Eerste Friese SoW-kerkendag trekt 160 bezoekers

Heerenveen – De eerste Friese kerkendag van de Samen-op-Wegkerken heeft zaterdag 160 bezoekers getrokken. De bijeenkomst in het Bornego College in Heerenveen had als thema ‘naar een nieuw elan’.

Sportmaandag, 24 november 2003

Record Nynke Klopstra met zes NK-titels op rij

Amsterdam – Nynke Klopstra is zaterdag in Amsterdam voor de zesde keer judokampioen van Nederland geworden in de klasse tot 48 kilogram geworden. Daarmee zette ze een unieke prestatie neer. De uit Gytsjerk afkomstige Nynke Klopstra zag het NK niet als een hoogtepunt van het seizoen, ,,mar it is fansels wol wer in titel en dat telt’’.

Sportmaandag, 24 november 2003

‘Volgende stap is nationale marathonploeg’

Heerenveen – Het was een probeersel zondagmiddag, de combinatie van marathonschaatsers en specialisten op de langebaan, na de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Maar de marathonschaatsers zien het in ieder geval wel zitten.

Sportmaandag, 24 november 2003

Schotanus voor de achtste keer beste dammer van Fryslân

Leeuwarden - Ergens in een zaaltje van hotel-café it Anker in Leeuwarden was Anton Schotanus zaterdag een gelukkig man. Als laatste was hij klaar met zijn partij in de finaleronde van de strijd om het Fries kampioenschap dammen. Met een zege op Sjoerd Huitema sleepte de Leekster voor de achtste keer in zijn carrière de Friese titel in de wacht.

Sportmaandag, 24 november 2003

Heerenveen krijgt bij Ajax loon van angst

Amsterdam – Een half uurtje deed SC Heerenveen gisteren in de Amsterdam Arena leuk mee met Ajax. Daarna viel de formatie van trainer Foppe de Haan weer ten prooi aan de zogenaamde ‘Heerenveen-kwaal’. De Friese brigade liet zich als bange muizen terugdringen op eigen helft en kreeg in de Arena uiteindelijk het loon van de angst uitbetaald.

Sportmaandag, 24 november 2003

‘Kampioensdip’ houdt aan

Genemuiden – In Harkema hebben ze het al over de ‘kampioensdip’. Een dip die zaterdag in Genemuiden onverminderd aanhield. Na vorig seizoen waarin Harkemase Boys de titel pakte en alle records brak, werd zaterdag opnieuw een record gebroken. De ploeg van Eppinga leed de vijfde nederlaag op rij in de competitie en dat was een rare gewaarwording.

Sportmaandag, 24 november 2003

Restant van twintig minuten: 6-3 naar 12-3

Het was maar een eenvoudig restant van 22 minuten, maar leidde in het duel Blue Boys – De Wilper Boys (vijfde klasse) bij een stand van 6-3 tot een enorme deceptie bij de bezoekers. Zesmaal werd er nog gescoord door Blue Boys (Gert Jan Tolsma en Teun Bok tweemaal, Bart Jonckers en Merijn Zomers); 12-3. Voor De Wilper Boys dat met negen man startte (tweemaal rood in het vorige duel) was het een nachtmerrie. Het duel werd eerder afgebroken vanwege een gebroken been van doelman Sybren Jan van der Harst. Het zit De Wilper Boys niet mee.

Sportmaandag, 24 november 2003

Egbert Flik haalt talent van het schoolplein

Scharnegoutum - ,,Voetbal leefde niet echt in Scharnegoutum’’, vertelt de 60-jarige Egbert Flik in de Kromme Tille, terwijl op het veld de bekerwedstrijd Scharnegoutum’70-Frisia wordt gespeeld. Flik heeft het dan over de beginjaren van de club. Dat de nu circa 250 leden tellende vereniging een bloeiende club is, dankt ze onder andere aan Flik en aan rookworst. Om voetbal populair te maken in Scharnegoutum en wijde omgeving zocht Flik de schooljeugd op. ,,Hoe bereik je die, simpel door bij het schoolhek te gaan staan. Eerst hier in het dorp, later ben ik naar de scholen in de Lege Geaen, Tersoal en Boazum gegaan. In Sybrandaburen kreeg ik echter geen poot aan de grond. Daar was het korfbal wat de klok sloeg. Ook in Ysbrechtum lukte het niet, want daar werkte WZS-personeel.’’

Sportmaandag, 24 november 2003

Bruin sneller weer fit dankzij calciumpillen

Veendam – Sneller dan verwacht heeft Jan Bruin zijn rentree kunnen maken bij Cambuur Leeuwarden. De spits brak op 17 oktober in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo zijn kaak en moest mimimaal zes weken rust houden. Zaterdag, een week eerder dan gepland, stond de Amelander al weer in de basis. ,,Ik heb goed mijn rust gepakt en ben meteen begonnen met calciumtabletten te slikken’’, zei Bruin na de wedstrijd tegen Veendam. ,,Dat helpt bij de botgroei.’’

Weermaandag, 24 november 2003

Even droog

Vanmiddag wordt het geleidelijk droog. Morgen kan de zon af en toe schijnen en het blijft ’s middags even droog. De temperatuur komt te liggen rond 10 graden, bij een matige tot krachtige wind uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties