De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van woensdag, 23 september 2009.

Cultuurwoensdag, 23 september 2009

Freeze gaat voor vrolijk en sfeervol

Leeuwarden - Freeze als staalkaart van de Friese popmuziek? Natuurlijk, bands uit de eigen provincie zullen altijd de ruggengraat blijven van het Leeuwarder festival. Tegelijkertijd slaat het evenement een nieuwe weg in. ,,Freeze, dat wil je niet gemist hebben.’’

Cultuurwoensdag, 23 september 2009

Drie Friese albums in de Mega Top 100

Dronrijp - In de album Top 100 van GFK Dutch charts, staan deze week liefst drie Friese artiesten. Dat heeft muziekmaatschappij Marista uit Dronrijp bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 23 september 2009

Festival met acht jeugdkorpsen in Leeuwarden

Leeuwarden - Op het festival voor jeugdorkesten, dat zaterdagmiddag in Leeuwarden wordt gehouden, treden acht brassbands, fanfares en harmonies op. Het is voor de vierde keer dat dit festival plaatsvindt in het Cultuurcentrum aan de Dirk Boutstraat.

Economiewoensdag, 23 september 2009

Verburg: garantstelling voor land- en tuinbouw

Den Haag - Er komt een garantieregeling voor land- en tuinbouwers die de komende tijd geld moeten lenen om hun bedrijf te kunnen voortzetten. Minister Verburg stelt deze regeling op 1 oktober open voor bedrijven die in de kern gezond zijn, maar door de crisis geen geld meer kunnen lenen voor het nieuwe teeltseizoen. De garantstelling geldt voor leningen van maximaal 850.000 euro per bedrijf.

Economiewoensdag, 23 september 2009

Bedrijventerrein UTD Akkrum officieel geopend

Akkrum - Het bedrijventerrein waar voorheen de veevoederfabrieken van UTD in Akkrum waren gevestigd, wordt vrijdag officieel geopend. Vijf jaar geleden zijn de fabrieken gesloopt en is de bodem gesaneerd. De gronduitgifte startte in de eerste helft van 2005 en ligt in handen van Hoekstra bedrijfsmakelaardij uit Leeuwarden. Bouwbedrijf Van der Werff uit St. Nocolaasga voert de bouwactiviteiten op het terrein uit. Vrijdag openen gedeputeerde Galema en burgemeester Baas van Boarnsterhim het bedrijventerrein. Als herinnering aan de activiteiten van UTD is er op het terrein een monument opgericht waarvoor twee molenstenen van de oude silo van de veevoerfabriek is gebruikt.

Hoofdartikelwoensdag, 23 september 2009

Nutteloos, maar hoge symboolwaarde

Het schrappen van het raketschild door de Amerikaanse president Barack Obama getuigt van politiek en militair realisme. Het afweersysteem dat in Tsjechië en Polen zou komen, moest raketten met een nucleaire lading uit Iran tegenhouden. Maar het duurt nog jaren voordat Iran in staat is een kernwapen te lanceren. Bovendien is het de vraag of het afweersysteem in staat is inkomende raketten te vernietigen. En als het al zou werken, dan lijkt het uitgesloten dat Iran een kernwapen naar het Westen zou afvuren, omdat het anders de totale vernietiging over zich afroept.

Regiowoensdag, 23 september 2009

Gedeputeerde Galema wil meer autonomie voor de provincies

Leeuwarden - Als het aan de provincie Fryslân ligt, gaan provincies zelf meer belasting heffen en doekt het kabinet desnoods het Provinciefonds in zijn geheel op. ,,Dan zijn we minder afhankelijk van de grillen van de landelijke politiek. We kunnen ons prima zelf redden”, zei gedeputeerde Galema gistermiddag bij de presentatie van de provinciale begroting.

Regiowoensdag, 23 september 2009

Duurzaam ov wassen neus in Fryslân

Leeuwarden - Van een duurzaam openbaar vervoer in Fryslân is nauwelijks sprake. De provincie maakt haar doelstellingen amper waar, concludeert de Noordelijke Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport over de aanbestedingen in het Friese openbaar vervoer. Gedeputeerde Staten beloven beterschap.

Regiowoensdag, 23 september 2009

Voor nieuwe plannen is in crisistijd geen ruimte

Leeuwarden - De provincie Fryslân gaat de komende jaren sterk de nadruk leggen op het uitvoeren van projecten.

Regiowoensdag, 23 september 2009

Houten propeller van verongelukte ‘luchvaartmensch’ in de Schierstins

Feanwâlden - Een halve gehavende houten propeller. In het midden daarvan zit een oud uurwerk. Als je de geschiedenis van de propeller niet kent kun je het misschien nog zien als een creatieve oprisping van iemand die niet wist wat-ie met de halve houten propeller moest doen.

Regiowoensdag, 23 september 2009

Goed eten blijft belangrijk, juist voor een oudere

Leeuwarden - Ze zijn dan misschien niet meer in de groei, maar goede voeding is voor ouderen net zo belangrijk als voor jongeren. ,,Het motortje moet blijven draaien”, vertelde diëtiste Marjan van Eerde gisteren op een voorlichtingsbijeenkomst.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 september 2009

Ds. De Pee: ‘Het is me allemaal door God geschonken’

Dokkum - Ds. Riemer de Pee (64) neemt zondag afscheid van de Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens. Een gemeente die hij liefst 25 jaar diende. De Pee gaat met pensioen en viert tegelijk dat hij veertig jaar voorganger is. ,,Het is me allemaal geschonken dat ik dit mag doen.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 23 september 2009

Oproep PKN: teken klimaatbelofte

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland roept kerkleden op de klimaatbelofte van de internationale campagne Countdown to Co2penhagen te tekenen.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 september 2009

Museum Orientalis belicht Joods-Palestijns conflict

Heilig Landstichting - Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen opent vandaag zijn vernieuwde Jeruzalemhuis met daarin de expositie Objects in Conflict.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 september 2009

Bisschop: Jezus zou bij Aldi winkelen

De Britse bisschop Stephen Cottrell heeft de Anglicaanse Kerk opgeroepen zich te ontdoen van haar imago dat de deuren alleen openstaan voor de middenklasse die naar duurdere supermarkten als Marks & Spencer gaat. Hij pleitte ervoor de kerk weer toegankelijk te maken voor een diverser publiek en dus ook voor mensen met minder geld.

Sportwoensdag, 23 september 2009

Beschamende exit in beker voor Cambuur

Doetinchem - Cambuur heeft de eerste bekerronde niet overleefd. De nummer twee van de eerste divisie stelde in Doetinchem flink teleur tegen Jong De Graafschap. ,,Ik schaam me enorm en in de kleedkamer zijn er meer die dit gevoel hebben”, sprak Cambuur-trainer Stanley Menzo.

Sportwoensdag, 23 september 2009

SC Joure moet tegen FC Twente vooral genieten

Joure - Als speler van Cambuur Leeuwarden stond hij nooit tegenover FC Twente, maar als trainer van Sportclub Joure komt daar vandaag verandering in als de Jousters in de tweede ronde van de KNVB beker tegen de Tukkers spelen. ,,Ik hoop dat we in de volgende ronde Harkemase Boys loten.”

Sportwoensdag, 23 september 2009

Kamminga vijfde op 10 kilometer puntenkoers

Haining City - Manon Kamminga uit Haulerwijk is in het Amerikaanse Haining City tijdens de wereldkampioenschappen skeeleren op weg als vijfde geëindigd op de tien kilometer puntenkoers voor junioren meisjes. Er waren veel valpartijen omdat door de regen het parcours, bestaande uit nieuw gelegd asfalt, spekglad was. Slechts een klein groepje van de meisjes kwam ongeschonden over de finish.

Sportwoensdag, 23 september 2009

Roorda twee maanden uit roulatie

Heerenveen Het duurt nog wel even voordat Geert Arend Roorda van sc Heerenveen weer speelklaar is. De 21-jarige middenvelder heeft maandag in Rotterdam een meniscusoperatie ondergaan en moet zeker zes tot acht weken herstellen.

Sportwoensdag, 23 september 2009

Herder gaat A-junioren trainen

Heerenveen Henk Herder is voor de rest van het seizoen trainer van de A-junioren van sc Heerenveen/FC Emmen. Herder was afgelopen seizoen en tot voor enkele weken terug assistent-trainer onder Trond Sollied. Na het vertrek van de Noor werd in overleg met de directie besloten een andere functie voor Herder binnen de technische staf te zoeken.

Sportwoensdag, 23 september 2009

Bierling verliest van medekoploper

Leeuwarden De driebanders van Bierling de Schepper uit Leeuwarden hebben in de tweede divisie groot de koppositie uit handen moeten geven. In een rechtstreeks duel met medekoploper Ribas uit Utrecht verloren de Friezen met 6-2.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties