De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 23 september 2008.

Cultuurdinsdag, 23 september 2008

Van Wieren naar landelijk dialectfestival

Leeuwarden - De Friese band Van Wieren zal Fryslân eind dit jaar vertegenwoordigen op het Nederlands Dialect Festival in Zeeland. Dit is een landelijke wedstrijd waarbij popbands die in dialect of streektaal zingen, strijden om de award voor beste dialectband van Nederland. Het is voor het eerst dat dit festival gehouden wordt.

Economiedinsdag, 23 september 2008

Innovatie: spectaculaire vondsten zijn schaars

Leeuwarden - Juist het verschil en de wisselwerking tussen mensen geeft een mogelijkheid om iets te leren en vooruit te komen. Zo blijkt uit het rapport Innovatie vernieuwd. Opening in viervoud van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De raad neemt daarmee afstand van het gangbare idee dat het bij innovaties vooral om technologie en wetenschap gaat.

Economiedinsdag, 23 september 2008

Geen onderzoek naar verkoop Friesland Vlees

Amsterdam - De verkoop van Friesland Vlees was rechtmatig. Er hoeft dan ook geen onderzoek te komen naar de gang van zaken rond de verkoop. Dat heeft de ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald.

Economiedinsdag, 23 september 2008

Friesland Foods haalt melk uit schappen Azië

Amsterdam - Het Nederlandse zuivelconcern Friesland Foods heeft uit voorzorg drie soorten melk uit de schappen gehaald in Hongkong, Singapore en Macau. ,,Het gaat om minder dan een procent van ons merk Dutch Lady’’, aldus een woordvoerder van Friesland Foods gisteren. ,,Er zou melamine in kunnen zitten.’’

Economiedinsdag, 23 september 2008

Inenten tegen blauwtong ook in 2009

Annecy - Nederland wil volgend voorjaar schapen en runderen opnieuw inenten tegen blauwtong. Minister Verburg (Landbouw) zal deze wens voorleggen bij een EU-beraad volgende week. Aanleiding is het succes van de vrijwillige vaccinaties die dit jaar voor het eerst zijn toegediend.

Hoofdartikeldinsdag, 23 september 2008

De ov-chipkaart...

Het is maar een klein stukje papier, het treinkaartje. En ook de strippenkaart voor de bus is niet zo veel bijzonders. Toch blijkt het bijzonder lastig om beide te vervangen. De chipkaart voor het openbaar vervoer is al jaren een zorgenkindje en lijkt dat te blijven. Zeker nu vier grote consumentenorganisaties hebben gezegd dat ze uit het project stappen. De staatssecretaris doet alsof ze verrast is.

Regiodinsdag, 23 september 2008

Leren fietsen om de burgemeester te zien

Kollum - Het internationaliseringsproject Our voice for Europe bracht de kinderen van de Van Heemstraschool in Oudwoude eerder dit jaar al naar Istanbul. Deze week zijn Turkse, Noorse en Spaanse kinderen op bezoek in Kollumerland.

Regiodinsdag, 23 september 2008

Wetsus maakt status aan de top waar

Leeuwarden - Het topinstituut Wetsus in Leeuwarden doet waarvoor het is opgericht: steeds meer bedrijven sluiten zich aan, het aantal onderzoekers is in een jaar tijd bijna verdubbeld en de masteropleiding watertechnologie is deze maand van start gegaan.

Regiodinsdag, 23 september 2008

Kleine kans op Lyme voor wie de teek snel weghaalt

Ameland - Wie een teek snel en goed weghaalt, heeft nauwelijks kans op het krijgen van de ziekte van Lyme. Dat concludeert huisarts Jac Jacobs van Ameland in een onderzoek naar het verband tussen tekenbeten en de ziekte, in samenwerking met het Laboratorium voor de Volksgezondheid Friesland (LVF) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij heeft erover gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Regiodinsdag, 23 september 2008

Politie filmt onverlaten bij Oud en Nieuw

Buitenpost - De vier gemeenten in Noordoost-Fryslân treffen tijdens de komende jaarwisseling extra maatregelen om het feest ordelijk te laten verlopen. Zo zullen er cameralieden meegestuurd worden met hulpdiensten, en komt er een streng carbidbeleid.

Regiodinsdag, 23 september 2008

Fusie tussen 5 gemeenten Zuidwesthoek

Workum - De Zuidwesthoek is het beste af met een gemeentelijke herindeling van vijf gemeenten. Dat concludeert informateur Harm Bruins Slot. Sneek, Bolsward, Wymbritseradiel, Wűnseradiel en Nijefurd zouden samen een gemeente met zo’n tachtigduizend inwoners en 69 steden en dorpen moeten vormen.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 september 2008

Debat over zestig jaar Israël in Harlingen

Harlingen - De Harlinger Werkgemeenschap van Kerken houdt samen met de Provinciale Commissie Kerk & Israël donderdag een avond over zestig jaar Israël. In en buiten de kerk zijn de meningen zeer verdeeld over Israël en lopen de emoties soms hoog op.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 september 2008

Kerk-zijn is ook ontmoeting aan tafel

Leeuwarden - Mensen hebben behoefte aan gesprek over actuele thema’s en geloof, constateerde predikant Toos Reichman-Scheffer van de Lutherse Kerk in Leeuwarden. Daar werd iets op gevonden: ‘Tafelgesprekken op zijn Luthers’. Een andere vorm van kerk zijn: met elkaar spreken over een thema dat leeft.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 september 2008

Kleine groepen zijn vooral gezellig

Zwolle - Kleine groepen binnen kerken dragen vaak niet bij aan geloofs- of kerkgroei. Ze bevorderen juist eerder vormen van interne secularisering. Dat concludeert Jaap Modderman in zijn boek Kerk (in) delen. Anne Jan Kruizinga, directeur van het Steunpunt Gemeenteopbouw van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), herkent de resultaten niet.

Sportdinsdag, 23 september 2008

De rechtschapenheid van een ‘Harter Hund’

Huub Stevens is bekend als oud-speler van Fortuna SC, PSV en het Nederlands elftal, en als hoofdtrainer van achtereenvolgens Roda JC, Schalke 04, Hertha BSC, FC Köln, opnieuw Roda JC, HSV en PSV. Een actie van trainer Stevens die menigeen nog vers in het geheugen zal liggen, is zijn uitbarsting aan het eind van de wedstrijd Roda JC - Feyenoord in november 2005. Uit onvrede over een rode kaart voor verdediger Kah bij een 3-2 stand voor Feyenoord schoot hij de bal provocerend naar scheidsrechter Van Egmond toe en, na eerst ook zelf de rode kaart te hebben gezien, sloeg hij na afloop van het duel een fotograaf bijna zijn camera uit handen. Waarna Raymond Atteveld, destijds nog assistent- trainer, overigens nog verder ging en de fotograaf zelfs bij de keel greep.

Sportdinsdag, 23 september 2008

Braamhaar fluit in Opeinde

Leeuwarden De oefenwedstrijd ONT - Harkemase Boys, in het kader van de openingsweek van het kunstgrasveld van de club uit Opeinde, Nijega en De Tike, zal vanavond om half acht worden geleid door arbiter Eric Braamhaar.

Sportdinsdag, 23 september 2008

Royale zege Jong Heerenveen

Heerenveen Het belofteteam van sc Heerenveen heeft gisteravond een royale zege behaald op Jong RKC Waalwijk. De ploeg van trainercoach Hans de Jong zegevierde met 5-0 door doelpunten van Xander Houtkoop, Arnar Smárason (beiden twee keer) en verdediger Lesly Fellinga.

Sportdinsdag, 23 september 2008

Menzo beducht voor kracht van Zwolle

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden zal vanavond niet als een dolle hond de aanval gaan zoeken tegen FC Zwolle. De les die de Friezen geleerd hebben van het eerdere treffen met de nummer drie van de eerste divisie dit seizoen is dat de ploeg van Jan Everse niet onderschat mag worden. In Zwolle verloor Cambuur met 3-1, kansloos. Stanley Menzo, de opvolger van de ontslagen Jurri Koolhof, hoopt dat het in het bekertreffen in Leeuwarden anders zal lopen. ,,Daar ga ik wel van uit. Ik wil winnen. We gaan dus proberen goals te maken, maar we houden ook rekening met de kracht van Zwolle.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties