De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 23 juli 2013.

Cultuurdinsdag, 23 juli 2013

Joost Swarte maakt strip voor Fries Museum

Leeuwarden | Striptekenaar Joost Swarte heeft een vijftien meter lange muurstrip gemaakt voor een van de zalen van het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden. Een aardewerken pot vervult de hoofdrol in dit verhaal. Het gaat om een streepbandpot die in het jaar nul veel gebruikt werd in Friese huishoudens en daarmee de eerste echte uiting van Friese cultuur is. De full-colour strip van de hand van de beroemde tekenaar vult als een panorama de wanden van de zaal en is vanaf 13 september te zien op de tentoonstelling Oer-Fries Design.

Economiedinsdag, 23 juli 2013

Vetsmelterij Smilde verliest ‘Meneer Dirk’

Heerenveen | Onder leiding van directeur Dirk Smilde is voedingsmiddelenconcern en vetsmelterij Koninklijke Smilde in zestig jaar uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf. Afgelopen zaterdag overleed de oud-directeur op 87-jarige leeftijd thuis aan een ernstige ziekte. Vorige maand was hij nog in de gelegenheid om, deels, de festiviteiten mee te maken ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het familiebedrijf. ‘Meneer Dirk’ was de vierde generatie in het bedrijf.

Hoofdartikeldinsdag, 23 juli 2013

Ondervraging onder ede voor Kamer

Deze zomer zitten de Kamerleden die de parlementaire enquête naar het Fyra-debacle onderzoeken met metershoge stapels dossiers thuis. De flop met de hogesnelheidtrein kent een geschiedenis die vele jaren teruggaat en dat heeft zijn sporen achtergelaten in beleidsstukken. De Fyra rijdt intussen niet meer. Dit jaar nog wordt er een beslissing genomen over hoe nu verder, maar daarover zal de enquêtecommissie geen uitsluitsel bieden. Daarvoor zal het onderzoeksproces namelijk te lang duren.

Regiodinsdag, 23 juli 2013

Skûtsjesilerij krijgt er nog meer regels bij

De Veenhoop | Het Handboek Skûtsjesilen voor de SKS wordt volgend jaar nog dikker. Het ruim honderd bladzijden tellende document waarin alle regeltjes staan omtrent de competitie van Fryslâns oudste skûtsjesylorganisatie bleek gisteren op De Veenhoop ontoereikend. Drie schippers weigerden over de startlijn te gaan op de Wide Ie omdat er te weinig wind stond. Ze hoopten met hun uitstel het parcours later in de middag sneller te kunnen afronden en zo de winst te pakken.

Regiodinsdag, 23 juli 2013

Flinke groei van aantal banen in de Friese zorg

Leeuwarden | In de Friese gezondheidszorg is sprake van een sterke groei van het aantal banen. Dat blijkt uit het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Fryslân, waaraan zo’n drie kwart van de Friese werkgevers meedeed.

Regiodinsdag, 23 juli 2013

Fryslân maakt zich op voor meer warmte

Leeuwarden | Fryslân beleefde gisteren de eerste tropische dag van deze zomer. De warmte zorgt voor veel zomerpret, maar ook voor ongemak. Her en der in de provincie worden voorzorgsmaatregelen getroffen.

Sportdinsdag, 23 juli 2013

Postma op EK niet in actie tijdens eerste dag

Rostock | Zeiler Pieter-Jan Postma (Terkaple) heeft gisteren zijn jacht op de Europese titel in de olympische Finnklasse nog niet kunnen openen. Door een gebrek aan wind moest de wedstrijdleiding de eerste races op het water bij Warnemünde in Duitsland schrappen. De Fries, vorig jaar vierde op de Olympische Spelen in Londen, behoort met de Fransman Jonathan Lobert (olympisch brons) tot de kandidaten voor goud. Er doen 110 zeilers uit 26 landen mee. Het EK duurt tot zaterdag.

Sportdinsdag, 23 juli 2013

Foarop rinne yn de striid tsjin efterútgong

Allinnich al troch de lange rige fan PC-jierren (sûnt 1854) liket it bestean fan ‘de fiifde woansdei’ in fêst ûnderdiel fan de kalinder te wêzen. Mar hat dat ek altiten sa west en, belangriker, sille der noch likefolle PC’s by komme?

Sportdinsdag, 23 juli 2013

Drent, Bouwhuis en Visser hittebestendig

Makkum | Dylan Drent, Hendrik Bouwhuis en Hillebrand Visser hebben gisteren de Makkumer merkepartij voor heren eerste klassers op hun naam weten te schrijven. In de finale van de door elkaar loten wedstrijd werden Ane Jan Knol, Jan Sipke Tuinman en Marten van der Leest uiteindelijk met 5-4 en 6-2 verslagen. In de verzengende hitte in Makkum ging de kleine premie naar het trio bestaande uit Krijn Hiemstra, Pieter van Althuis en Johan Diertens.

Sportdinsdag, 23 juli 2013

Onfortuinlijke Westra wordt vandaag onderzocht

Tijnje | Lieuwe Westra wordt vandaag verder medisch onderzocht De wielrenner uit Tijnje meldde dat gisteren, een dag nadat hij in de laatste tientallen kilometers van de Tour de France de strijd moest staken door een infectie aan de luchtwegen.

Sportdinsdag, 23 juli 2013

Primeur bij Cambuur: vijfde en zesde official

Leeuwarden | SC Cambuur beleeft vanavond een primeur in het Nederlandse voetbal. In het oefenduel met het Spaanse Real Mallorca zullen voor het eerst in het Cambuurstadion een vijfde en zesde official van de partij zijn. Dat is al de normaalste zaak van de wereld bij internationale wedstrijden. Ook bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en AZ zijn aanstaande zaterdag een vijfde en zesde official present. In Leeuwarden is Hessel Steegstra een van de twee. Het duel tussen Cambuur en Mallorca begint vanavond om half acht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties