De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 23 mei 2006.

Dossierdinsdag, 23 mei 2006

Regels zijn er om gemotiveerd overtreden te worden

Marco van Basten zei het al eerder: ‘Wie heeft gezegd dat ik consequent moet zijn?’ Daarmee verklaarde hij impliciet de regels-zijn-regels-zeggers tot hopeloos ouderwets.

Economiedinsdag, 23 mei 2006

Geen akkoord ontslagen filiaalleiders Bentex

Leeuwarden/Almelo - De dertien ontslagen filiaalleiders van kledingconcern Bentex gaan niet akkoord met het sociaal plan dat ze aangeboden hebben gekregen. Vorige week werd aangekondigd dat dertien van de 43 filiaalleiders hun baan verliezen.

Economiedinsdag, 23 mei 2006

Doorgestarte spuitbussenfabriek heeft weg omhoog weer gevonden


Hoofdartikeldinsdag, 23 mei 2006

Het Openbaar Ministerie...

De gang van het recht is nog niet voltooid in de Ahold-zaak, maar er zijn al wel enkele opmerkingen te maken over de gang van zaken tot nu toe. De rechter heeft in zijn vonnis tegen de voormalige toplieden gesproken over ernstige schade aan vertrouwen van Ahold-klanten, van medewerkers, klanten, commissarissen, aandeelhouders en aan de accountant. Het Nederlandse bedrijfsleven zou zijn geschaad in zijn reputatie. Maar uit datzelfde vonnis blijkt dat er geen sprake is van een boekhoudschandaal, van zelfverrijking, van oplichterij of van wat dan ook wat aan Van der Hoeven en de zijnen is verweten. In een ellenlang requisitoir heeft het Openbaar Ministerie Van der Hoeven beticht van ongeveer alles wat nodig is om iemand in het zakenleven voorgoed onmogelijk te maken. Het Openbaar Ministerie meende ook dat de vier Ahold zo ongeveer tot op de rand van de afgrond hebben gebracht. De enorme koersval van het bedrijf zou zijn te wijten aan de grote ego’s die die omzet groter liet zijn dan ze was en waardoor aandeelhouders en anderen werden misleid. Niets van dat alles; de koersval is veroorzaakt door een uitgelekt schandaal in de Verenigde Staten - toevallig min of meer gelijktijdig met het bekend worden van de gedragingen van Van der Hoeven. Wat Van der Hoeven ook verweten kan worden, in ieder geval niet de koersval. Het wordt dan ook wat ingewikkeld om hem en de zijnen te verwijten het bedrijf tot op het randje van het faillissement te hebben gebracht. En waarop het geschonden vertrouwen is te herleiden, is ook niet meer zo duidelijk.

Regiodinsdag, 23 mei 2006

Opkomst is belangrijkste vraag referendum

Leeuwarden - Morgen mag stemgerechtigd Leeuwarden zich uitspreken over de vraag of er een Nieuw Zaailand moet komen, en in welke vorm. De fracties in de gemeenteraad hebben al te kennen gegeven dat zij zullen instemmen met de uitslag, zolang die maar geldig is.

Regiodinsdag, 23 mei 2006

Oude brug ‘Kollum’ wordt in ere hersteld

Veenklooster - De Kollumerverlaatbrug tussen Kollum en Veenklooster wordt in ere hersteld. De gemeente Kollumerland krijgt hiervoor subsidie van de provincie Fryslân. Met de aanleg van de brug wordt een oude verbindingsroute hersteld. De brug maakte tot de jaren zeventig onderdeel uit van de weg tussen Buitenpost en Kollum. Met de aanleg van de Lauwersmeerweg werd de oude route overbodig. De Kollumerverlaatbrug, die over de Stroobosser trekvaart ligt, werd afgebroken. De gemeente Kollumerland wil de verbinding herstellen voor fietsers. De weg loopt langs begraafplaats Nijenhof en sluit straks aan op een nieuw fietspad dat parallel aan de Lauwersmeerweg loopt. Ook wordt er een verbinding met de Fogelsanghloane gemaakt.

Regiodinsdag, 23 mei 2006

Miep Kamphuis uit Cornjum en Marten van Asperen uit Engelum zitten namens Fryslân in het Burgerforum Kiesstelsel

Cornjum/Engelum - ,,Kamerleden die een regio vertegenwoordigen, dáár ben ik voor” en ,,Een partij hoort na een verkiezingsoverwinning NIET in de oppositie, maar in de regering”. Het zijn twee kreten die de laatste weken opduiken in radio- en televisiespotjes van Postbus 51, om ons warm te maken voor een discussie over het kiesstelsel. Twee Friezen, Marten van Asperen en Miep Kamphuis, maken zich op om daadwerkelijk over kiezen te discussiëren: in het Burgerforum Kiesstelsel van minister Pechtold.

Regiodinsdag, 23 mei 2006

Dantumadeel pakt onderhoud elzensingels aan

Damwoude - Het achterstallig onderhoud aan de elzensingels wordt binnenkort aangepakt. De gemeente Dantumadeel heeft veertigduizend euro subsidie gekregen om het werk mogelijk te maken. In totaal kost het project een kleine tachtigduizend euro.

Regiodinsdag, 23 mei 2006

Elfsteden-lopers trotseren regen in jubileumtocht

Leeuwarden - Zo'n elfhonderd wandelaars zijn vanmorgen begonnen aan de Elfsteden Wandeltocht. De deelnemers lieten zich niet weerhouden door het slechte weer, aldus voorzitter van de stichting Friese Elfsteden Wandeltochtochten P. Wassenaar.

Regiodinsdag, 23 mei 2006

Bij uitschakeling analoge ether

Leeuwarden - Honderdduizenden kijkers kunnen na oktober de regionale televisie niet meer ontvangen. Dat zegt de ROOS, de organisatie van regionale omroepen. De gezamenlijke zenders zijn boos op het kabinet, dat de analoge ethertelevisie uit de lucht gaat halen.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 mei 2006

Bijbelleeservaringen delen via internet


Geloof & Kerkdinsdag, 23 mei 2006

Geloofsopvoeding kan niet zonder vertrouwen


Geloof & Kerkdinsdag, 23 mei 2006

PKN blijft bij sluiting regiocentra

Utrecht - Het moderamen (dagelijks bestuur) van de Protestantse Kerk in Nederland stelt de generale synode voor om vast te houden aan de sluiting van de negen regionale dienstencentra. In plaats daarvan komen er vier ’locaties’, waarvan één wordt ondergebracht bij het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht. In de ’locaties’, die nadrukkelijk geen steunpunten mogen heten, komen de ’gemeente-adviseurs nieuwe stijl’ te werken.

Sportdinsdag, 23 mei 2006

Remise tegen IJsselmeervogels

Sneek - IJsselmeervogels is met afstand de bekendste en succesvolste hoofdklasser in Nederland. Maar status zegt weinig over de huidige kwaliteiten. ONS Sneek toonde zaterdag weinig respect voor de Spakenburgers en dwongen in de strijd om het algehele zaterdagkampioenschap een verdiend gelijkspel af.

Sportdinsdag, 23 mei 2006

Van vijftig jaar fierljeppen valt een mooie tentoonstelling te maken

Noardburgum - Vorig jaar en zelfs al daarvoor werd er reikhalzend naar uitgekeken en ook steeds meer over gesproken: het vijftigjarig bestaan van de fierljepsport. Het Frysk Ljeppersboun (FLB) riep een jubileumcommissie in het leven, want de mijlpaal mocht niet ongemerkt voorbij gaan. Dit jaar is het zover en nu reeds blijkt dat de jubleumcommissie puik werk levert. De officiële aftrap was zaterdag in Noardburgum met als apotheose de opening van een fraai opgezette en zeer complete tentoonstelling.

Sportdinsdag, 23 mei 2006

Van Friese wielerclubs doet alleen De Friesche Leeuw echt mee in A7 Classic

Drachten - De A7 Classic werd zaterdag na 162 kilometer een overwinning voor Sebastiaan Kamphuis uit Hengelo. Voor de negentienjarige fietser van de Oldenzaalse OWC was het in Drachten de eerste grote overwinning. De coureur uit Hengelo verraste Germ van der Burg uit Folsgare in de sprint. De Fries in het shirt van Utrechtse wielerclub De Volharding had moeite om tevreden te zijn. ,,Mar in poadiumplakje yn’e fyfde wedstrijd yn ien wike en dan ek noch gewoan de hiele wike oan it wurk, dat is miskien ek sa min noch net iens’’, zei hij na afloop.

Weerdinsdag, 23 mei 2006

Koel en wisselvallig

We houden koel en wisselvallig weer. De maximumtemperatuur komt morgen te liggen rond 14 graden, bij een matige tot krachtige of harde zuidwestenwind aan zee en op het IJsselmeer. De zon komt er later in de middag af en toe bij en het wordt dan wat droger


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties