De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 23 april 2016.

Hoofdartikelzaterdag, 23 april 2016

De PKN is volop in beweging naar 2025

De grootste protestantse kerk in ons land verandert. Alle vanzelfsprekendheden in de PKN, voor zover die er nog waren, verdwijnen. Die vanzelfsprekendheden gaan over het geloof, over de organisatie van de landelijke kerk en de plaatselijke kerken, en over de zichtbaarheid van de kerk in de samenleving.

Regiozaterdag, 23 april 2016

Moderniseringsslag voor Kazemattenmuseum

Kornwerderzand - Ineens klinkt er het geknetter van mitrailleurvuur. De donkere ruimte wordt verlicht door flitsen. De neiging komt op om een stap terug te doen. En dat is precies de bedoeling, verklaart Anne van Schepen van het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand. Niet omdat het gevaarlijk is - het vuur en het licht zijn slechts een effect - maar omdat de schrik past bij de beleving van het museum nieuwe stijl. ,,Het gaat om het voelen van de meidagen", legt Van Schepen uit.

Regiozaterdag, 23 april 2016

Kalveren hoeven niet verplicht bij koe

Leeuwarden - Boeren hoeven kalveren niet verplicht voor een bepaalde tijd bij de koe te houden na de geboorte. Staatssecretaris Martijn van Dam laat weten dat hij niet van plan is met een plan van aanpak te komen hierover. Daarmee voert hij de motie niet uit die eerder dit jaar in de Tweede Kamer is aangenomen. Op initiatief van de Partij voor de Dieren stemde een meerderheid voor de motie om kalveren niet direct na de geboorte bij de koe weg te halen. Een specifieke termijn voor hoelang een kalf dan bij de koe zou moeten blijven, werd overigens niet genoemd.

Regiozaterdag, 23 april 2016

Verantwoordelijken wijzen naar elkaar bij Caparis

Drachten - Het blijft onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het niet nakomen van de cao van enkele honderden werknemers van sociale werkvoorziening Caparis. FNV-bestuurder Gea Lotterman vindt het vooral verwijtbaar aan de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Robert Veenstra, dat er niet eerder is opgetreden. ,,Hij is de enige constante factor bij Caparis. Als er inderdaad sprake van is dat men hier langer van wist, dan is dit verwijtbaar aan hem."

Regiozaterdag, 23 april 2016

Proef: verkoop van drank in gewone winkel

Leeuwarden - Twintig niet-horecaondernemers in Leeuwarden gaan alcohol schenken of flessen drank verkopen. Dat kan, nu de gemeente een proef begint waarbij niet wordt gehandhaafd op een aantal artikelen uit de Drank-en-horecawet. Koninklijke Horeca afdeling Noord is sceptisch. ,,De gemeente Leeuwarden bepaalt eenzijdig de regels van de proef en de voorwaarden. Als horeca hebben wij weinig keus", zegt Marjan Soepboer van Koninklijke Horeca. ,,Wij moeten aan veel regels voldoen, zoals gescheiden toiletten en andere inrichtingseisen. Gewone winkels die nu ook drank mogen schenken, hoeven dat niet. Wij zijn heel benieuwd hoe dat verder gaat als de proef in de ogen van de gemeente een succes is."

Sportzaterdag, 23 april 2016

Hospes: voetballen en zeilen tegen onzekerheid van het ijs

Door Daan Rieken


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties