De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van maandag, 23 maart 2015.

Hoofdartikelmaandag, 23 maart 2015

Rutte moet koersen op strategische slimheid

De uitslag van de provinciale verkiezingen afgelopen week maakt waar wat al werd voorspeld: oppositiepartijen maken voor een belangrijk deel de dienst uit. Dat komt vooral door de verschuivingen in de Eerste Kamer. Het kabinet had al drie steunpartijen nodig om de meerderheid te halen. Maar de bereidwilligheid die D66, ChristenUnie en SGP - overigens tegen betaling - in de Eerste Kamer betoonden, is niet meer voldoende. Er moet een vierde partij bij: GroenLinks, bijvoorbeeld. Als dat niet lukt, dan moet ouderenpartij 50 PLUS ook worden gepaaid. In de Tweede Kamer is de coalitiemeerderheid met twee zetels geslonken tot de kritische grens van 76, door het verdwijnen van een afgescheiden VVD-Kamerlid dat vervolgens de zetel voor zichzelf behoudt.

Hoofdartikelmaandag, 23 maart 2015

Eenheid tussen kerken niet meer brandpunt

De eenheid tussen kerken was in Nederland ooit een groot thema. Het proces van eenwording van hervormden, gereformeerden en lutheranen (Samen op Weg, uitmondend in de Protestantse Kerk in Nederland) stond onder het voorteken van een heilig moeten. De kerkelijke verdeeldheid werd als een zonde beschouwd en een schandaal voor de geloofwaardigheid van de kerken.

Regiomaandag, 23 maart 2015

Handen uit de mouwen voor Ferwerter speeltuin

Ferwert - Een wazig zonnetje breekt doo, als de eerste vrijwilligers zich zaterdagochtend rond de klok van half tien melden bij speeltuin De Wildebras in Ferwert. Met kwasten, verf, schuurpapier, hark en een goed humeur gaat een twintigtal dorpelingen aan de slag tijdens de elfde editie van NLdoet, de jaarlijkse vrijwilligersdag, georganiseerd door het Oranjefonds. ,,Het speelplein is ons al jaren een doorn in het oog", vertelt Hiele Dijkstra, een van de initiatiefnemers van de dorpsvereniging Plaatselijke Aktiviteiten Ferwert-Hegebeintum (PAFH). ,,De boel moet worden opgeknapt. Er zweeft hier van alles rond, zoals bierflesjes en vuurwerk. Dat ruimen we op. Ook krijgen de speeltoestellen een fris kleurtje en wordt het hekwerk gecontroleerd."

Regiomaandag, 23 maart 2015

Fors meer aanvragen gezinshereniging

Leeuwarden - Met de toestroom van het aantal vluchtelingen vorig jaar - met name uit Syrië en Eritrea - is ook het aantal aanvragen voor gezinshereniging fors toegenomen. Dat constateert VluchtelingenWerk, die de gezinnen begeleidt bij hun aanvraag. Kwamen er in 2013 bij de organisatie nog zo'n negentig aanvragen uit Noord-Nederland, vorig jaar waren het er duizend. 250 daarvan kwamen uit Fryslân.

Sportmaandag, 23 maart 2015

Heerenveen ontpopt zich als een vat vol tegenstrijdigheden

Almelo - sc Heerenveen ontpopt zich dit seizoen als een vat vol tegenstrijdigheden. De ene keer is het alles, dan weer niks. En zelfs binnen een wedstrijd is het soms een verschil van dag en nacht, zoals tegen Heracles Almelo, 1-4. Daarmee lijkt Heerenveen af te koersen op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Sportmaandag, 23 maart 2015

Cambuur + extra tijd = minder punten

Alkmaar - Pijnlijk. Dat past sowieso al bij blessuretijd, maar helemaal in combinatie met Cambuur. Te vaak is dit jaar sprake van een optelsom: Cambuur + extra tijd = minder punten. Zoals zaterdag tegen AZ, zij het ongelukkig.

Sportmaandag, 23 maart 2015

Doelman Harm Zeinstra is niet Cambuurs nummer 2, maar 1B

Er zijn doelmannen die een concurrentiestrijd met een collega verliezen en vervolgens wedstrijden of zelfs seizoenen lang de bank warm moeten houden als reservekeeper. Of die eens een bekerpotje mogen spelen en verder tevergeefs wachten op een blessure of rode kaart voor de nummer één. Maar Cambuurs reservedoelman Harm Zeinstra speelt tegenwoordig zo vaak dat menig collega vast graag zou willen ruilen. Zaterdag was het weer zover voor de Noardburgumer, die tegen AZ nog bijna scoorde ook.

Sportmaandag, 23 maart 2015

Veilig LDODK wil nu ook de volgende stap zetten

Door Ernst Slagter -

Sportmaandag, 23 maart 2015

Minder voorspel, meer spanning voor Flyers in Duitse competitie

Door de nederlaag van vrijdag tegen Tilburg slaagde UNIS Flyers er niet in de eerste Nederlandse ijshockeytitel in 32 jaar te veroveren. Ook de komende jaren zal dat niet lukken. Vanaf volgend seizoen komen de Heerenveners samen met Tilburg in de Duitse Oberliga uit. Goed nieuws voor de Friese ijshockeyfan?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties