De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van donderdag, 23 december 2004.

Bijschriftdonderdag, 23 december 2004

Engelen (I)

Als Gabriël de tempel in Jeruzalem komt binnensuizen en aan de priester Zacharias meldt dat diens reeds bejaarde vrouw Elisabeth een zoon ter wereld zal brengen die de wegbereider van de Messias zal zijn, toont Zacharias zich ongelovig.

Dossierdonderdag, 23 december 2004

‘Jóuw kuiten en jóuw benen moeten het doen’

Dijken – In het verbouwde ‘bűthús’ van zijn woonboerderij in het gehucht Dijken bij Langweer rust een blauwe Gazelle zielloos tegen een muurtje. Niemand weet wanneer er voor de laatste keer naar de stalen ros is omgekeken, of het moet al zijn dat een bezoeker van het theaterstuk Rolling Home van Klaasje Postma onlangs stiekem het hoofd achter de coulissen heeft gestoken. ,,Een fietsenmaker zou wonderen kunnen verrichten’’, glimlacht Nijpels.

Economiedonderdag, 23 december 2004

Metalfinish plant verhuizing naar Sneek

Sneek/Heerenveen - Metalfinish wil zijn activiteiten concentreren op het bedrijventerrein Hemmen 2. Dat maakte de bedrijvengroep gisteren bekend. Metalfinish bestaat uit de metaalbedrijven Metalfinish, Fisher Edelstaal, Friesland Finish in Sneek en Eurofinish in Heerenveen. Metalfinish hoopt met de concentratie de bedrijfsvoering te verbeteren. Ook kunnen de bedrijven op de nieuwe locatie meer groeien.

Economiedonderdag, 23 december 2004

‘Albert Heijn winnaar prijzenoorlog’

Groningen - Ruim eenderde van de consumenten in het Noorden roepen Albert Heijn uit tot winnaar in de prijzenoorlog. Tweede zijn gedeeld C1000 en de Aldi. Dat blijkt uit een onderzoek van het Marktonderzoeksbureau van de Hanzehogeschool in Groningen. De consumenten vinden Laurus, met de ketens Super de Boer, Edah en Konmar, de grote verliezer in de prijzenoorlog.

Economiedonderdag, 23 december 2004

Protest boeren Texel: wortels 2 cent

Texel - De boeren van Texel protesteren vandaag tegen de lage prijs die zij voor uien, wortels en aardappelen ontvangen. Op parkeerterreinen voor supermarkten in Den Burg en De Koog gaan de uien voor 1 cent de kilo van de hand, wortels voor 2 cent en een kilo aardappelen voor 3 cent. ,,We willen de consument duidelijk maken dat wij vrijwel niets verdienen aan deze producten’’, aldus woordvoerder A. Langeveld.

Hoofdartikeldonderdag, 23 december 2004

Meer glastuinbouw…

Het is een ,,pijnlijke maar onvermijdelijke keuze’’ om de kassenteelt in Noord-West Fryslân te ontmoedigen. Dat zegt de Raad voor het Landelijk gebied, in een voorschotje op een advies dat in januari verschijnt over de toekomst van de glastuinbouw in Nederland. Als kabinet en parlement dat advies volgen, halen ze een streep dwars door de provinciale ambities. Fryslân zet juist in op het drastisch vergroten van het glastuinbouwareaal; er moet rond Berlikum uiteindelijk een lap kassen verrijzen ter grootte van pakweg negenhonderd voetbalvelden.

Regiodonderdag, 23 december 2004

Weer minder ziekteverzuim

Leeuwarden – Het ziekteverzuim is dit jaar gedaald ten opzichte van 2003. De economische recessie en de strengere wetgeving rond ziekteverzuim worden als oorzaken van de verdergaande daling genoemd. In Fryslân meldden zich traditiegetrouw nog minder mensen ziek dan gemiddeld in de rest van het land.

Regiodonderdag, 23 december 2004

Nu elke nacht deursloten controleren

Gorredijk – Haar leven heeft een ingrijpende wending gekregen, na die dag in juli. Zoals zo veel ouderen in Fryslân werd mevrouw F. Krist-Sijnstra uit Gorredijk afgelopen jaar het slachtoffer van een babbeltruc.

Regiodonderdag, 23 december 2004

Divers niveau Friese taal op basisscholen

Leeuwarden – Basisscholen hoeven straks niet meer in heel Fryslân op hetzelfde niveau het vak Fries te geven. Scholen mogen zelf bepalen wat zij hun scholieren willen bijbrengen op het gebied van de Friese taal.

Regiodonderdag, 23 december 2004

Straf Eelke Dijkstra verlaagd door IFKS

Terherne – Eelke Dijkstra uit Terherne van het IFKS-skűtsje de Oude Zeug wordt niet drie maar één jaar geschorst. Dat heeft het bestuur van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skűtsjesilen gisteren unaniem besloten.

Regiodonderdag, 23 december 2004

Een vijver in de tuin, dat klopt niet

Hurdegaryp – ,,Dit kan niet kloppen, de buren hebben helemaal geen vijver”, dacht Grietje Sybesma toen ze dinsdagmiddag naar haar schuurtje liep en een flinke plas water ontwaarde in de tuin van de buren. Vrijwel meteen viel het kwartje: de persleiding was weer gesprongen. Voor de derde keer dit jaar. In augustus gebeurde het ook al en in september knapte de rioolbuis opnieuw onder de achtertuinen van twee woningen aan de Reidlânswei in Hurdegaryp.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 december 2004

‘Een aantrekkelijk alternatief’

Leeuwarden – Doopsgezinde gemeenten zien steeds meer voormalig gereformeerden lid worden. Dat is een ontwikkeling die in het hele land opgeld doet, is de stellige indruk van de doopsgezinde hoogleraar prof. dr Piet Visser. ,,Tijdens de cursussen die ik geef, kom ik steeds meer voormalige gereformeerden tegen.”

Geloof & Kerkdonderdag, 23 december 2004

Nieuwe ‘Christelijke Encyclopedie’ in 2005

Leeuwarden - In augustus volgend jaar verschijnt een nieuwe editie van de Christelijke Encyclopedie . Dat heeft Uitgeverij Kok in Kampen bekendgemaakt. Bijna vijftig jaar geleden verscheen de tweede druk van de Christelijke Encyclopedie, een zesdelige, herziene druk van de eerste editie die een kwart eeuw daarvoor uitkwam.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 december 2004

De emotie van ‘12-12-2003’

Leeuwarden – De Protestantse Kerk in Nederland heeft een documentaire op dvd uitgebracht over 12 december 2003, de dag waarop de afzonderlijke synodes van de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk besloten tot fusie. In de documentaire Document voor nu en later , vertellen betrokkenen hoe ze die dag beleefd hebben.

Sportdonderdag, 23 december 2004

Van der Velde heeft dubbel gevoel bij verkoop voetbalrechten

Zeist – ,,Tefeden, mar mei in dűbel gefoel.’’ Dat was woensdag de reactie van Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde nadat de eredivisieclubs unaniem hadden besloten de voetbalrechten onder te brengen bij John de Mol. ,,Foar de NOS is it spitich, dat fyn ik ek. Wy hawwe as klub altiten in goede relaasje hân mei de NOS.’’

Weerdonderdag, 23 december 2004

Onstuimig

Vanmiddag hebben we vrij zonnig weer met mogelijk nog een enkele bui, bij maxima rond 10 graden. Het wordt onstuimig en het waait hard tot stormachtig aan zee met zware windstoten. Vannacht en morgen houden we enkele buien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties