De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 23 november 2012.

Cultuurvrijdag, 23 november 2012

Filmbeelden van Obe Postma opgedoken

Leeuwarden | Bij het Fries Film Archief zijn deze week filmbeelden van Obe Postma (1868-1963) ontdekt. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat er bewegend beeld opduikt van de Friese dichter. Dat heeft het Archief gisteren bekendgemaakt. De opnames zijn gemaakt door de Bolswarder amateurfilmer Klaas Mol. Hij filmde in november 1950 de uitreiking van de Gysbert Japicxpriis en de Joast Halbertsmapriis, inclusief aankomst en vertrek van de gasten. Onder hen was de toen 82-jarige Obe Postma. Hij won de Gysbert Japicxpriis in 1947.

Cultuurvrijdag, 23 november 2012

Dance tot diep in de nacht in Leeuwarden

Michel de Hey, D-Block & S-te-Fan, Yellow Claw, Basto en Billy The Kit zijn morgen de headliners van dancefestival House In Harmony in de Leeuwarder stadsschouwburg. Een nieuw, groot evenement, waarvoor De Harmonie en popkoepel Friesland Pop de samenwerking zijn aangegaan met acht toonaangevende Friese dance-organisaties. Op het festival zijn ook twee plekken gereserveerd voor beginnend talent uit Fryslân: Jay Underground uit Heerenveen en Inside Man uit Surhuisterveen verdienden deze kans door de dj-wedstrijd New Heroes in the House te winnen.

Economievrijdag, 23 november 2012

Nieuwe eiwitbronnen op menu bij Stenden

Leeuwarden | Meelwormen, rivierkreeftjes, magen en kwallen. Allemaal vol met dierlijke eiwitten, maar bij de meeste mensen zal dit niet direct worden gekoppeld aan culinaire hoogstandjes. Komende dinsdag wil topkok Albert Kooy in het Stenden University Hotel in Leeuwarden mensen verleiden met een Diner van de Toekomst.

Hoofdartikelvrijdag, 23 november 2012

Voorkomen van fouten in de zorg is plicht

Nieuws over slecht functionerende afdelingen in een ziekenhuis is al bijna gewoon; het lijkt alsof er steeds meer meldingen komen. De vanzelfsprekendheid waarmee patiënten zich in een ziekenhuis laten behandelen, komt daardoor onder druk te staan: doen ze het wel goed hier? Het zijn niet alleen de meldingen van slecht functionerende afdelingen, maar ook de kwaliteitslijstjes van ziekenhuizen die hun werk doen. En de openheid waarmee zorgverzekeraars hun oordeel geven over de kwaliteit van de zorg is mede achtergrond van alertheid bij patiënten.

Regiovrijdag, 23 november 2012

Twee dorpen beleven hetzelfde drama

Twee werelden, zo leek het deze week wel, zo blikt burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland terug.

Regiovrijdag, 23 november 2012

Heerenveen wil salarisnorm

Heerenveen | Burgemeester en wethouders van Heerenveen vinden dat het salaris van de burgemeester de bovengrens moet zijn voor medewerkers van instellingen en bedrijven die met publiek geld gefinancierd worden. Dit naar het voorbeeld van de balkenendenorm, gekoppeld aan het salaris van de premier, en de Fryslânnorm die uitgaat van het inkomen van een gedeputeerde.

Regiovrijdag, 23 november 2012

Verdachte zaak Vaatstra langer in beperkingen

Leeuwarden | De 45-jarige man uit Oudwoude die verdacht wordt van de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra blijft in ieder geval nog twee weken vastzitten in beperkingen. Dat heeft de rechter-commissaris in Leeuwarden bepaald, zo meldden zijn advocaat Jan Vlug en het Openbaar Ministerie (OM) gistermiddag.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 november 2012

Gereformeerd Kampen: twee kerkgebouwen dicht

Kampen | De Gereformeerde Kerk van Kampen wil mogelijk twee van de drie kerkgebouwen in Kampen sluiten. Het ledenaantal (nu 2700) van de gemeente loopt al jaren terug en daar wil men op anticiperen.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 november 2012

Godgeleerdheid in Leiden niet langer zelfstandige studie

Leiden | De Universiteit van Leiden schrapt Godgeleerdheid en Hebreeuwse en Joodse Studies als zelfstandig opleidingen. Ze worden ingebed in bredere bacheloropleidingen. De raad van de faculteit geesteswetenschappen stemde vorige week unaniem voor dit plan, meldt het Leids Universitair Weekblad Mare.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 november 2012

Kerkenkoepel: commissie van wijzen nodig rond uitgeprocedeerde asielzoekers

Amersfoort | De Raad van Kerken in Nederland vraagt staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie een ‘commissie van wijzen’ in te stellen rond de problematiek van uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat worden gezet. Dat schrijft de kerkenkoepel in een brief aan de staatssecretaris.

Sportvrijdag, 23 november 2012

Eerste marathonzege voor Bob de Vries

Dronten | Bob de Vries (Haule) en Irene Schouten zijn gisteren in Dronten de winnaars geworden van de Kwintus Nova Trophy. De twee marathonschaatsers beslisten op de streep de sprint in hun voordeel. De Vries nam revanche in zijn eerste optreden na de mislukte NK afstanden vanwege een rugblessure. ,,In je hoofd reken je al op de World Cup, dan is het toch even schakelen naar de marathon’’, vertelde De Vries. ,,Gelukkig vind ik dat ook nog steeds prachtig werk.’’

Sportvrijdag, 23 november 2012

Klompe in vaste dienst bij staf van Heerenveen

Heerenveen | Tieme Klompe is bij sc Heerenveen volledig toegevoegd aan de technische staf van de A-selectie. De oud-verdediger was al werkzaam bij de ploeg van trainer Marco van Basten, maar combineerde die werkzaamheden met het trainerschap bij de B-junioren. Klompe, die van 1996 tot 2004 als verdediger uitkwam voor de Friese club houdt zich specifiek bezig met het trainen van de verdedigers. Zijn functie bij de B-junioren zal worden overgenomen door Jeffrey Talan.

Sportvrijdag, 23 november 2012

Fryske Olympiade op 14 en 15 juni in Burgum

Franeker | De Fryske Olympiade, met naast kaatsen ook fierljeppen en skűtsjesilen, zal op 14 en 15 juni worden gehouden in Burgum aan de Wide Ie. ,,De voorbereidingen zijn in volle gang en daar komt een arena waarin toeschouwers alle sporten kunnen volgen”, aldus Betty Blümers van het hoofdbestuur van de KNKB. De verwachting is dat er zo’n drieduizend toeschouwers op het evenement zullen afkomen. ,,Dat aantal moet op termijn groeien tot acht- tot tienduizend mensen.”

Sportvrijdag, 23 november 2012

Eretitel KNVB voor Avanti-oprichter

Heerenveen | Jack Boersma (58) uit Triemen is vanwege zijn jarenlange inzet voor het noordelijke amateurvoetbal benoemd tot lid van verdienste van de KNVB. Dat gebeurde gisteravond op de districtsvergadering van de voetbalbond in Heerenveen. Boersma richtte in 1983 zaalvoetbalclub Avanti in Stiens op en was daarnaast in diverse functies actief voor Blauw Wit’34, CSL en WTOC. Tegenwoordig is hij bestuurslid bij zaalvoetbalvereniging Golden Oldies uit Kollumerzwaag.

Sportvrijdag, 23 november 2012

Column: De kreten van oermens Mueller

Waar sta ik? Elke schaatser stelt zich die vraag elk jaar opnieuw na weer een zomer gezweet te hebben door alle zware trainingen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties