De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 23 februari 2008.

Cultuurzaterdag, 23 februari 2008

Advokatuer ferliest sosjaal gesicht

Twa jier lang rûn jurist Sjieuwe Borger (43) om yn de wrâld fan de advokatuer. It ynspirearre him ta syn twadde roman Genesis abbekatekantoar. Kwa tematyk yn Fryslân de earste yn syn soarte.

Cultuurzaterdag, 23 februari 2008

Dag en nacht iets te doen op Oerol

West-Terschelling - Het Oerolfestival op Terschelling biedt zijn bezoekers dit jaar tien dagen lang, 24 uur per dag voorstellingen en andere activiteiten. ,,De voorstellingen eindigen rond middernacht, de eerste beginnen dan alweer om vier uur ’s nachts en tussendoor kunnen de bezoekers meedoen aan allerlei projecten”, aldus artistiek directeur Joop Mulder die na een jaar vrijaf weer terug is bij Oerol. Zo zullen de landschapsarchitecten van SLEM bijvoorbeeld samen met het publiek dag en nacht 250 stalen silhouetten verplaatsen over twintig kilometer strand. ,,Wij zijn het enige festival in Europa dat 24 uur per dag kan programmeren. Als je op Oerol ’s morgens om zeven uur een voorstelling hebt, is die vol. Dat hoef je op andere plaatsen niet te proberen.”

Economiezaterdag, 23 februari 2008

Nominaties ‘Friese onderneming’ bekend

Leeuwarden - De nominaties voor Friese Onderneming van het Jaar zijn bekend. De genomineerden zijn A.P. van den Berg Ingenieursbureau uit Heerenveen, Baarsma Wine Group Nederland uit Gorredijk en Koninklijke De Vries Scheepsbouw uit Makkum. De nominaties zijn gisteren bekend gemaakt door de organisatie van het evenement. De drie bedrijven strijden op 22 april in de finale om de prijs. Een vakjury en het publiek bepalen samen wie de prijs, een zilveren sculptuur, mee naar huis neemt.

Economiezaterdag, 23 februari 2008

Noordelijke bedrijven aan de Milleniumdoelen

Leeuwarden - Bedrijven in Fryslân moeten veel meer aandacht schenken aan de Millenniumdoelen dan ze nu doen. Dat zegt Janneke Schaaf van beveiligingsbedrijf Schaaf in Uitwellingerga. In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afspraken gemaakt om armoede, ziekte en honger voor 2015 ver terug te dringen. Deze doelstellingen lijken nu al moeilijk haalbaar.

Hoofdartikelzaterdag, 23 februari 2008

Scheiding tussen kerk en staat...

Het is weer zo ver: premier Balkenende moet het ontgelden bij het verlichte deel der natie. De premier heeft uitspraken gedaan over de betekenis van het geloof voor hem en men is er - in dit geval de PvdA - als de kippen bij om kritische vragen te stellen. De premier heeft in een interview gezegd dat hij zonder geloof niet goed kan functioneren. Is dat een kabinetsstandpunt, wil de PvdA weten. En ook: kunnen mensen die níet geloven soms niet goed functioneren? En verdraagt zo’n uitspraak zich wel met de scheiding tussen kerk en staat?

Regiozaterdag, 23 februari 2008

‘School moet beetje eigenwijs zijn’

Burgum - Met een tikkeltje eigenwijsheid kan een school in het voortgezet onderwijs de kwaliteit heel goed bewaken. Sterker nog, door zelf duidelijke keuzes te maken en niet aan de leiband van Den Haag te lopen, is het mogelijk voortdurende onderwijsvernieuwingen zó in te zetten dat de leerling er daadwerkelijk baat bij heeft. Dat is de overtuiging van Eeltsje Dotinga (61), die na veertig jaar afscheid neemt van het onderwijs, waarvan dertig jaar op de christelijke scholengemeenschap Liudger in Burgum.

Regiozaterdag, 23 februari 2008

Zollitisch geeft visitekaartje af aan Rome

Rome - ,,Ik kan de Evangelische Kerk in Duitsland het recht niet ontzeggen om zich kerk te noemen’’, aldus mgr. Robert Zollitsch (69), de nieuwe voorzitter van de Duitse Rooms-katholieke bisschoppenconferentie. ‘Rome’ mag zichzelf dan de enige ware kerk in Christus’ naam vinden, mgr. Zollitsch is in het religieus-gespleten Duitsland een warm voorstander van de oecumene.

Regiozaterdag, 23 februari 2008

Attracties klaar voor vakantiedrukte

Leeuwarden - Terwijl Aqua Zoo hoopt op het zonnetje, mag het van het Fries Museum best een beetje miezeren. Volgende week is het voorjaarsvakantie en het hangt natuurlijk af van het weer waar ouders hun kroost mee naartoe nemen.

Regiozaterdag, 23 februari 2008

‘Fryslân moet wet niet schenden’

Leeuwarden - Statenleden van de provincie Fryslân gaan bekijken hoe zij kunnen voorkomen dat de provincie de wet overtreedt bij het uitvoeren van toeristische en recreatieve projecten. Uit een rapport van de Noordelijke Rekenkamer bleek dat de provincie nogal eens ,,een wettelijk stapje overslaat” bij de afweging tussen de belangen voor economie, recreatie en natuur. De natuur delft dan het onderspit.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 februari 2008

Duitse kerken tonen bij EK weer voetbal

Hannover - Tijdens het Europees Kampioenschap voetbal, komende zomer in Zwitserland en Oostenrijk, zijn de voetbalwedstrijden te zien in diverse kerken in Duitsland. Net als tijdens het Wereldkampioenschap in Duitsland in 2006 stelt de Evangelisch Kerk in Duitsland (EKD) grote schermen in de kerken op zodat belangstellenden voetbalwedstrijden kunnen zien.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 februari 2008

Brief: GKV’ers, stap over naar CGK

Leeuwarden - Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) moeten zich plaatselijk in één keer aansluiten bij de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK). Daarvoor pleit dr. Erik de Boer, predikant van de Gereformeerde Kerk te Zeist (vrijgemaakt) en redacteur van het blad De Reformatie.

Sportzaterdag, 23 februari 2008

Roorda terug in basis tegen NEC

Heerenveen Geert Arend Roorda keert morgenmiddag terug in de basis bij sc Heerenveen. De middenvelder werd vorige week in het uitduel tegen Heracles Almelo nog gespaard, onder andere vanwege het kunstgras in Almelo. Daardoor moet Christian Grindheim weer plaats nemen op de bank. Henrico Drost, die knieklachten overhield aan het duel van vorige week, kan tegen NEC gewoon spelen. Ook Jakob Poulsen hervatte gisteren de training weer, maar zal op de bank beginnen. Roy Beerens krijgt de voorkeur boven de Deen. Opstelling Heerenveen: Vandenbussche; Zuiverloon, Drost, Dingsdag en Breuer; Beerens, Roorda, Bradley en Pranjic; Sibon en Sulejmani.

Sportzaterdag, 23 februari 2008

Kramer slaagt in Thialf voor ‘bonusmissie’

Heerenveen – Dat Sven Kramer over twee weken in Nagano de lange afstanden rijdt op het WK afstanden, was al duidelijk. Maar de 21-jarige schaatser uit Heerenveen deed gisteren in zijn woonplaats ook een gooi naar een ticket op de 1500 meter. Plaatsing zou een bonus zijn, zei hij. En het lukte. Ingeborg Kroon, de vrouwelijke Friese troef, had minder geluk.

Sportzaterdag, 23 februari 2008

Leenstra leidt bij WK junioren

Changchun Marrit Leenstra uit Wijckel en Jan Blokhuijsen staan na de eerste dag van de wereldkampioenschappen junioren aan de leiding. In de Chinese stad Changchun heeft het schaatsduo met nog twee afstanden voor de boeg de beste uitgangspositie. Leenstra, die een teleurstellend WK-debuut in Berlijn beleefde, eindigde als tweede op 500 meter, waarna ze de 1500 meter op overtuigende wijze won. Jorieke van der Geest staat derde in de tussenstand. Blokhuijsen dankte zijn koppositie aan zijn overwinning op de 3000 meter. De junior bleef op die afstand zijn landgenoten Koen Verweij (tweede) en Berden de Vries (derde) voor.

Sportzaterdag, 23 februari 2008

‘Krankzinnige’ slotfase bezorgt Cambuur een punt

Veendam - In een zelden vertoonde slotfase van een noordelijke derby pakten Cambuur en Veendam beiden een punt. Leek het een gelopen koers voor de thuisclub, Marinus Dijkhuizen bezorgde Cambuur in de slotseconden een kostbaar gelijkspel. ,,Het waren tien krankzinnige minuten”, straalde Jurrie Koolhof.

Sportzaterdag, 23 februari 2008

Beerens weet precies wat hij wil als voetballer

Heerenveen - Als achtjarig jongetje durfde Roy Beerens Philip Cocu nog geen handtekening te vragen. Tien jaar later speelde de nutwintigjarige Brabander samen met zijn idool bij PSV. De Brabantse nuchterheid heeft hij nog steeds, maar Beerens heeft de gêne van zich af gegooid en weet precies wat hij als voetballer wil. Sc Heerenveen past prima in zijn plaatje en de talentvolle vleugelspeler is blij dat hij morgen tegen NEC opnieuw een kans krijgt van trainer Gertjan Verbeek.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties