De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 oktober 2010.

Cultuurvrijdag, 22 oktober 2010

Voorstelling ‘Hard Gras’ afgelast in Heerenveen

Heerenveen - De voorstelling Hard Gras On Tour die volgende week woensdag te zien zou zijn in het Posthuis Theater in Heerenveen, is afgelast. Agents After All Theater, het impresariaat van de productie, heeft de voorstelling teruggetrokken. Het Posthuis Theater is daar pas in een laat stadium van op de hoogte gebracht, meldt het theater in een persbericht.

Cultuurvrijdag, 22 oktober 2010

It Tsiispakhús in Wommels behoudt museumkeurmerk

Wommels - Het vernieuwde Zuivelmuseum It Tsiispakhús in Wommels heeft het keurmerk ‘Geregistreerd Museum’ weten te behouden. Dat heeft een woordvoerster van de Museumfederatie Fryslân gisteren gemeld. Met het kwaliteitskeurmerk wordt het pakhuis weer voor vijf jaar opgenomen in het Nederlands Museumregister. In dat register staan 38 Friese musea.

Cultuurvrijdag, 22 oktober 2010

Cultuur aan de wilgen als protest tegen bezuiniging

Leeuwarden - ‘Hang cultuur aan de wilgen’ is de titel van de manifestatie die op 20 november plaatsvindt in Leeuwarden als protest tegen de cultuurbezuinigingen van het kabinet. Dat heeft zakelijk leider Siart Smit van Tryater vanochtend gezegd. Op de Nieuwestad in Leeuwarden komt die dag een podium waar artiesten zullen optreden en manifesten worden uitgesproken en uitgedeeld. ,,We willen laten zien wat cultuur voor Fryslân betekent. Artiesten als Piter Wilkens, Rients Gratama en de Tryater-acteurs hebben hun medewerking al toegezegd”, aldus Smit.

Economievrijdag, 22 oktober 2010

Certificaten voor WTC Leeuwarden

Leeuwarden - Het World Trade Center in Leeuwarden heeft van de internationale organisatie extra certificaten toegekend gekregen. De certificering is volgens directeur Kirill Ivanov niet zomaar iets. ,,De certificering is voor de WTC’s wat een ISO-certificatie is voor bedrijven waarbij de hele interne organisatie onder de loep wordt genomen. We zijn een WTC met hoog niveau en behoren tot een van de betere WTC’s in de wereld. Slechts een derde daarvan heeft zo’n certificaat.”

Hoofdartikelvrijdag, 22 oktober 2010

Klagen over het Fries

De ryksoerheid hâldt har net oan de plicht om it Frysk te beskermjen en fuort te sterkjen. Zou iemand die niet in Fryslân geboren en getogen is, deze tweede zin nog lezen of zou hij of zij al bij de eerste woorden van deze alinea zijn afgehaakt? En in het laatste geval, valt dat dan te wijten aan een overheid die zich weinig gelegen laat liggen aan de bescherming van minderheidstalen in het algemeen en van de tweede officiële rijkstaal in het bijzonder?

Regiovrijdag, 22 oktober 2010

Hoop gloort na muzikaal protest in Littenseradiel

Wommels - Iedereen ging er gisteravond in de gymnastiekzaal van de brede school It Trochpaad in Wommels nog eens goed voor zitten. Een gezamenlijk optreden van alle korpsen in Littenseradiel stond op het programma. Het zou een van de muzikale hoogtepunten van de avond moeten worden.

Regiovrijdag, 22 oktober 2010

Extra glastuinbouw staat op helling

Sexbierum - Van de uitbreiding van glastuinbouw bij Sexbierum komt niets terecht. Het zal heel lang duren voor de eerste en tweede fase ingevuld zijn. Misschien wordt van de hele uitbreiding afgezien.

Regiovrijdag, 22 oktober 2010

Zorgcentrum houdt Weidum levendig en gezellig

Weidum - In zorgcentrum Nij Dekama in Weidum kan geld worden gepind, warm worden gegeten en kunnen boeken worden geleend. Sinds dinsdag is er ook een postagentschap in het zorgcentrum gevestigd. Wat zijn de ervaringen?

Regiovrijdag, 22 oktober 2010

Oppositie wil nieuwe kans Thall Ships

Harlingen - De oppositie in Harlingen wil volgende week een extra raadsvergadering over het afblazen van de Thall Ships Race. De raad vond een bijdrage van vier ton te duur. Inmiddels heeft het bedrijfsleven al een ton toegezegd. Burgemeester Scheffer en gedeputeerde Galema zijn verbolgen over het raadsbesluit.

Regiovrijdag, 22 oktober 2010

Investeringen in platteland opgeschort

Wolvega - Provincies krijgen voorlopig geen geld van het rijk voor nieuwe investeringen in het landelijk gebied. De nieuwe staatssecretaris van Landbouw Bleker heeft de financiering tot nader overleg opgeschort. De Friese gedeputeerde Konst is woedend over de eenzijdige opzegging van bestuursafspraken.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 oktober 2010

Hoe jeugdbendes Honduras terroriseren en levens vernielen

Johanna Pohlmann zit voor Kerk in Actie/ICCO in Honduras. Ze werkt er voor de sociaal-culturele organisatie Arte Acción. De in Duitsland geboren Pohlmann woonde jarenlang in Leeuwarden en schrijft over haar ervaringen in Honduras.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 oktober 2010

Anselm Grün: terug naar de cultuur van de goede maat

Leeuwarden - Gesleep met voedsel over de wereld moet stoppen, op kloosterdaken kunnen wel zonnepanelen en boeren moeten insteken op regionalisering en de producten in de eigen streek aan de man brengen.

Sportvrijdag, 22 oktober 2010

Douwe de Vries wil met SOS Kinderdorpen scoren

Marathonschaatser Douwe de Vries timmert op het ijs al enkele jaren aan de weg. Behalve zijn ‘klappers’ laat de 28-jarige Heerenvener ook zijn stem horen. Als voorzitter van de rijdersraad en ingezetene van de sectie marathon is hij zeer betrokken bij het wel en wee van de sport en spreekt en denkt voortdurend mee. Morgenavond begint in Amsterdam het nieuwe seizoen en De Vries kijkt vooruit.

Sportvrijdag, 22 oktober 2010

Even geen schaatsen

Sven Kramer schaatst de komende twee maanden niet. De olympisch kampioen wil eind december bij het NK allround zijn rentree maken, zo zei hij gisteren op een persconferentie in Hoogeveen. Kramer heeft een trainingsachterstand van drie tot vier maanden en wil niets forceren.

Sportvrijdag, 22 oktober 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportvrijdag, 22 oktober 2010

Verlies Heerenveen-vrouwen in extra tijd

Enschede - De vrouwenploeg van sc Heerenveen heeft gisteren in de strijd om de kopposistie in de eredivisie verloren van FC Twente. De tukkers waren in blessuretijd in Enschede met 3-2 te sterk voor de Friezinnnen. Heerenveen boog na rust dankzij Sherida Spitse en Sylvia Smit nog wel een 1-0 achterstand om in een voorsprong. In de slotfase deed Twente dat echter ook: 3-2. Die ploeg is nu koploper, omdat ADO Den Haag onderuit ging tegen AZ (3-2). Heerenveen is nu vijfde, maar met slechts drie punten achterstand op FC Twente.

Sportvrijdag, 22 oktober 2010

Menzo wijzigt basiself Cambuur niet

Leeuwarden - De basiself van SC Cambuur kent vanavond in de uitwedstrijd tegen Helmond Sport geen verrassingen. Afgaande op de laatste training laat trainer Stanley Menzo de elf spelers staan die het vorige week tegen RKC Waalwijk goed deden. Dat betekent dat het centrale duo Hese - Kapralik in stand blijft en dat Robert Van Boxel kort voor de verdediging speelt. Sandor van der Heide zit opnieuw op de bank, net als Serhat Koç.

Sportvrijdag, 22 oktober 2010

Van der Heide bij Cambuur bankzitter tegen wil en dank

Het oogt vreemd: een wedstrijdformulier waarop de naam ‘Sandor van der Heide’ bij de reserves van sc Cambuur staat. Toch is dát op dit moment de realiteit van alledag voor de man die vorig jaar bij veel afwezigheid van Rudy Jansen nog de aanvoerder was. Dat het niet helemaal botert tussen hem en trainer Stanley Menzo is een verhaal dat al langer de ronde doet. En dat verhaal klopt. Althans, er is een meningsverschil, zo stelt de Sneker. ,,Maar ik ga er niet van uit dat dát een rol speelt bij de keuze om me niet op te stellen.”

Sportvrijdag, 22 oktober 2010

Fin Petrescu op proef bij Cambuur

Leeuwarden De Finse jeugdinternational Tomi Petrescu zal met ingang van maandag een week proef draaien bij SC Cambuur Leeuwarden. De 24-jarige Finse rechterspits, oorspronkelijk afkomstig uit Roemenië, komt op dit moment uit voor het Finse Tampere United. Hij speelde eerder drie seizoenen voor het Engelse Leicester City. Trainer Stanley Menzo had eerder in publicaties al aangegeven dat hij de selectie van de Leeuwarder eerstedivisionist te smal vindt. Indien Petrescu voldoet, dan komt de aanvaller in aanmerking voor een contract bij Cambuur.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties