De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 22 april 2004.

Bijschriftdonderdag, 22 april 2004

De broeder gaat voor het bezit

De schrijver Jan Eekhout vertelt een verhaal over een gierige boer.

Cultuurdonderdag, 22 april 2004

Tango als metafoor voor het leven

In alle maten en soorten is Romeo en Julia van William Shakespeare in de loop der jaren uitgevoerd. En de thematiek die uit dit stuk gezogen en soms gewoon gewrongen wordt, ligt in principe ten grondslag aan alle kunstvormen waarin liefde en dood een dramatische rol spelen. En dat zijn er héél veel. Maar de versie die Toneelgroep Amsterdam nu heeft gemaakt is wel een hele bijzondere en neemt in de Romeo en Julia-reeks een absolute toppositie in met een schitterende rol van Pierre Bokma als Romeo. Een waardiger afscheid als acteur bij TA kan hij zich niet wensen.

Dossierdonderdag, 22 april 2004

Gerkesklooster zet Fryslân aan de kopspelden

Gerkesklooster – Al meer dan vijftien jaar lang komen de mannen van de vogelwacht Gerkesklooster-Stroobos in het nazorgseizoen elke vrijdagavond bij elkaar om de nazorggegevens uit te wisselen. Elke vogelwachter zet dan op een kaart van 60 bij 80 centimeter een kleurrijke kopspeld in het land waar hij een legsels heeft gevonden. Een rode speld duidt op een kievitsnest , een groene op dat van een grutto, een gele op een tureluur, een witte op een eend en een blauwe op een scholekster .

Economiedonderdag, 22 april 2004

Duurzame bouw kent een hoge drempel

Dronrijp - ,,Mensen zijn echt niet zo gek om grote investeringen te doen die pas in twintig jaar terugverdiend kunnen worden.’’ Peter Timmer van Adviesbureau Milieu, Energie en Afval (MEA) uit Dronrijp kenschetst daarmee het voorzichtige gedrag van consumenten om te investeren in methoden voor duurzaam energiegebruik.

Hoofdartikeldonderdag, 22 april 2004

Vluchtelingen…

Na jaren van stilstand zit er eindelijk beweging in de posities van de partijen in het Midden-Oosten. Het is niet de vooruitgang waar velen op gehoopt hebben, maar de verlammende status-quo is tenminste doorbroken. Of dat de vrede dichterbij brengt, moet worden afgewacht.

Regiodonderdag, 22 april 2004

‘Echte vluchteling valt vaak buiten de boot’

Drachten - Het zijn juíst de echte vluchtelingen die in Nederland buiten de boot vallen. En vaak is de wet de boosdoener. Aanpassing van één wetsartikel zou al veel schelen, denkt S. Zijlstra-De Roos uit Drachten, die lid is van de interkerkelijke werkgroep die uitgeprocedeerden ondersteunt. Het zijn nou net de ernstige gevallen, vluchtelingen die in eigen land zijn vervolgd of misbruikt en die zijn gevlucht voor acuut levensgevaar die, eenmaal in Nederland, vaak niet meteen alles durven te vertellen aan de eerste de beste tolk die ze tegenkomen. Maar op basis van dat eerste gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst wordt besloten of iemand mag blijven of niet. Als iemand bang of in de war is en daarom niet zijn volledige verhaal vertelt, zijn de kansen verspeeld. De wet bepaalt dat ,,bij de vreemdeling de verantwoordelijkheid wordt gelegd direct bij zijn aanvraag al datgene aan te voeren wat hem bekend, of redelijkerwijze bekend kon zijn en tot inwilliging van zijn aanvraag zou kunnen leiden.’’

Regiodonderdag, 22 april 2004

Staten boos over uitzetting

Leeuwarden - Statenleden van GrienLinks, PvdA en SP hebben gisteren vragen gesteld naar aanleiding van de ‘uitzetting’ van de Sudanese asielzoekster. Ze vroegen gedeputeerde Ploeg onder meer om minister Verdonk via een brief te vragen geen mensen op straat te zetten zolang de vertrekcentra niet open zijn. Ploeg voelde daar niet veel voor.

Regiodonderdag, 22 april 2004

Friese gemeenten uiten zorg over uitzettingen

Leeuwarden – Friese gemeenten maken zich grote zorgen over de op handen zijnde uitzettingen van asielzoekers. Ze gaan een brief sturen naar de Tweede Kamer waarin ze aangeven het ,,onaanvaardbaar’’ te vinden dat mensen op straat worden gezet. Dat heeft de Vereniging Friese Gemeenten (VVFG) gisteren in een vergadering besloten. Aanleiding vormen de pogingen tot uitzetting van asielzoekers. Die begonnen deze week weer, nadat ze sinds half december hadden stilgelegen.

Regiodonderdag, 22 april 2004

Verhoudingen

Leeuwarden – De discussie rond de kadernota van het Streekplan heeft de politieke verhoudingen op scherp gezet. Achter de coulissen werd gistermiddag en -avond voorzichtig gewerkt aan de vorming van een nieuwe coalitie. Het CDA en de VVD laten hun oren hangen naar de FNP.

Regiodonderdag, 22 april 2004

Provinciaal bestuur in grote problemen

Leeuwarden – Gedeputeerde Andriesen (PvdA) heeft zichzelf en het voltallige college van Fryslân in grote problemen gebracht. Ze noemde een voorgestelde tekstwijziging van CDA en VVD bij de vaststelling kadernota Streekplan Fryslân 2005-2015 ,,onaanvaardbaar”. CDA en VVD, coalitiegenoten van Andriesen, trokken echter geen woord terug.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 april 2004

Dag voor koor- en zangliefhebbers

Hilversum - Voor de derde keer houdt de Evangelische Omroep zaterdag in de Jaarbeurs in Utrecht de dag voor liefhebbers van koor- en samenzang, de Nederland Zingt-dag. Het gratis evenement lijkt ieder jaar aan populariteit te winnen.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 april 2004

‘Kracht ligt in samenwerking’

Utrecht - Nederlandse ontwikkelingsorganisaties moeten in de landen waar zij komen nauw samenwerken met de kerken. De lokale kerkelijke gemeenschappen zijn namelijk vaak beter dan wie ook op de hoogte van machtsverhoudingen en de werkelijke behoeften van de plaatselijke bevolking. Bovendien kunnen zij met hun rijke culturele en sociale traditie alternatieven aandragen voor het huidige marktdenken.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 april 2004

Urker gereformeerden: ‘Jaar van bezinning binnen de PKN’ Leeuwarden – Zestig procent van de Urker gereformeerden wil zich tijdelijk aansluiten bij de Protestantse Kerk in Nederland. Dat blijkt uit een gemeentepeiling onder alle belijdende leden van de Gereformeerde Kerk van Urk. Vrijdagavond neemt de kerkenraad een definitieve beslissing voor het komende jaar.

Sportdonderdag, 22 april 2004

Friese kaatsers verslaan Argentinië

Alba – De Friese kaatsers hebben bij de wereldkampioenschappen in het Italiaanse Alba woensdag hun eerste wedstrijd in het Llargues gewonnen.

Sportdonderdag, 22 april 2004

Waterman geselecteerd voor Jong Oranje

Zeist - Bondscoach Cor Pot van Jong Oranje heeft achttien spelers geselecteerd voor het oefenduel van dinsdag 27 april tegen FC Den Bosch. Het betreft een nieuwe lichting, met onder andere Heerenveen-doelman Boy Waterman, die zich voorbereidt op de komende EK-kwalificatiereeks tegen Armenië, Macedonië, Finland, Roemenië en Tsjechië.

Sportdonderdag, 22 april 2004

Geen rechtstreekse degradatie Avanti

Stiens – Avanti heeft rechtstreekse degradatie ontlopen door het laatste competitieduel tegen Snetselaar met 3-1 te winnen.

Sportdonderdag, 22 april 2004

Melle Sibma: het worden spannende weken

Ureterp – Melle Sibma maakt zich op voor twee spannende weken.

Sportdonderdag, 22 april 2004

Futsalteam van Heerenveen naar eredivisie

Heerenveen – Wat hebben ze er in Heerenveen lang op moeten wachten. Het futsalteam van Heerenveen knokte zich na een 0-3 achterstand op karakter naast concurrent AORC. Dat was genoeg voor de titel en de felbegeerde promotie naar de eredivisie. Hoewel het woensdagavond in sporthal De Telle even opnieuw leek uit te draaien op een beslissingswedstrijd.

Weerdonderdag, 22 april 2004

Minder zacht

Vanmiddag schijnt af en toe de zon en op een enkele bui na blijft het droog bij 15 graden. Morgen is het minder zacht met vrij zonnig weer en maximumtemperaturen van 15 graden. Er is een matige wind uit het noordwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties