De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Archief

De artikelen van zaterdag, 22 december 2012.

Cultuurzaterdag, 22 december 2012

Pieter Verhoeff opent 3e Sneker Filmwinter

Sneek | Sneek kan zich opnieuw opmaken voor een filmfestival. De derde editie van de Sneker Filmwinter vindt plaats van 17 tot en met 20 januari. Filmregisseur Pieter Verhoeff zal het driedaagse evenement openen. Het idee voor het evenement ontstond enkele jaren geleden bij Filmhuis Sneek dat wel eens vaker dan één keer in de week een film wilde vertonen. Tijdens de Sneker Filmwinter worden in drie dagen 33 films vertoond. Vorig jaar trok het evenement 1850 bezoekers.

Economiezaterdag, 22 december 2012

Flinke toename van faillissementen in 2012

Rotterdam | Het aantal bedrijven dat dit jaar in Nederland failliet ging, is flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het totaal komt naar verwachting uit op 8350, een stijging van 20 procent. Flevoland en Zuid-Holland zijn de enige provincies waar de toename onder 10 procent is gebleven, blijkt uit cijfers van adviesbureau Dun & Bradstreet. In Fryslân was er de grootste toename (60 procent). Om hoeveel Friese faillissementen het gaat heeft het bedrijf niet bekendgemaakt.

Economiezaterdag, 22 december 2012

Het kabinet versoepelt hypotheekvoorwaarden

Den Haag | De ministerraad heeft op voorstel van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ingestemd met het versoepelen van de hypotheekvoorwaarden voor starters met perspectief op een inkomensstijging. Dit betekent dat starters die binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris verwachten een ruimere hypotheek kunnen krijgen. De maatregel gaat in per 1 januari 2013.

Economiezaterdag, 22 december 2012

Fusie van visveilingen in Harlingen en Lauwersoog

Lauwersoog | De visveiling in Harlingen en de Visafslag Lauwersoog gaan fuseren. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt. De afslagen in beide plaatsen zijn gespecialiseerd in garnalen. De fusie is per 1 januari een feit. De nieuwe vis- en garnalenafslag gaat verder onder de naam International Seafood Auctions (ISA).

Hoofdartikelzaterdag, 22 december 2012

De belofte verandert de wereld

Het bijbelboek Jesaja is een van de rijkste van het Oude Testament. Ook niet-gelovigen komen onder de indruk van de grootse vergezichten die in beeldende taal worden geschilderd. Over de herkomst van de teksten is veel gesproken. Er is waarschijnlijk niet één auteur, maar meerdere. Dat zou blijken uit de verschillen in stijl die in het bijbelboek voorkomen. Maar iedereen is het erover eens dat de teksten wel degelijk een eenheid vormen, naar motieven en literaire vormen.

Regiozaterdag, 22 december 2012

Nieuwe bomen Nienoord sterven massaal

Leek | De nieuw aangeplante beuken langs de Nienoordsingel op het landgoed Nienoord tussen Leek en Midwolde leggen een voor een het loodje. Het is een raadsel waardoor de sterfte komt. De gemeente Leek houdt hoofdaannemer Koninklijke Sjouke Dijkstra verantwoordelijk en heeft het bedrijf schriftelijk in gebreke gesteld.

Regiozaterdag, 22 december 2012

Hulp van de ouders is noodzakelijk om pesten tegen te gaan

Twee zelfdodingen van jongeren maakten de afgelopen maanden duidelijk dat pestgedrag een groot probleem is en blijft. Nu heeft het even de aandacht. Die zou niet mogen wegebben, vindt Christa van Diepen van GGD Fryslân.

Regiozaterdag, 22 december 2012

Kerstdagen groen en zacht

Leeuwarden | Met groene, grijze en zachte kerstdagen in het vooruitzicht blijft een witte kerst dit jaar bij een droom. Op beide dagen liggen de temperaturen zeven tot negen graden boven nul en dat is enkele graden boven normaal. De laatste witte kerst in ons land was twee jaar geleden.

Regiozaterdag, 22 december 2012

Mobiele camera toegestaan bij overlast

Leeuwarden | Gemeenten mogen ook mobiele camera’s gaan inzetten om de openbare orde in de publieke ruimte te handhaven. Het kabinet heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) daarover.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 december 2012

Fokkelina (23) uitgezonden als PKN-vrijwilliger naar Papoea

Ze is bezig met de laatste voorbereidingen voor haar reis. Fokkelina van Meekeren (23) uit Heerenveen vertrekt op 2 januari naar Papoea om zeven maanden vrijwilligerswerk te doen.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 december 2012

Kloosterserie ‘The Big Silence’ weer te zien

Hilversum | De RKK zendt vanaf 2 januari opnieuw de serie The Big Silence uit. In de tv-hit van de BBC gingen vijf Britten de confrontatie aan met de stilte. Ze deden dat onder leiding van de leider van de Engelse Benedictijnen, abt Christopher Jamison

Geloof & Kerkzaterdag, 22 december 2012

CBS: kerkbezoek blijft verder dalen

Heerlen | Ongeveer 55 procent van de volwassen Nederlanders is godsdienstig, 3 procent minder dan in de periode tussen 2004 en 2008. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren presenteerde.

Sportzaterdag, 22 december 2012

Friese deelnemers starten bijna foutloos

Groningen | In de vijftigste editie van het Schaakfestival Groningen begonnen de Friese deelnemers niet onaardig. Grootmeester Sipke Ernst (Damwâld) wachtte tot zijn tegenstander in de fout ging. Na 31 zetten was het punt binnen. Dat moet ook de jonge Amerikaan Naroditsky hebben gedacht in zijn partij met Nick Maatman (Oldeholtpade). Die blunderde opzichtig waarna het over en uit was. Migchiel de Jong (Emmeloord) redde de Friese eer door van Mees van Osch te winnen.

Sportzaterdag, 22 december 2012

Heerenveen weer financieel gezond, nu sportief nog

Heerenveen | In het licht van de sportieve malaise boekte sc Heerenveen gisteren toch een succesje. De club maakte gisteren bekend dat het weer financieel gezond is. De licentiecommissie van de KNVB had laten weten dat Heerenveen per direct weer in categorie 3 van het financiële ratingsysteem is ingedeeld en daarmee weer deel uitmaakt van de gezondste profclubs van ons land.

Sportzaterdag, 22 december 2012

Tegenslagen maken Otigba alleen nog maar sterker

Kenny Otigba hield een slapeloze nacht over aan zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht van sc Heerenveen voor eigen publiek. De twintigjarige verdediger, die drie dagen eerder in Utrecht al debuteerde, miste de tiende strafschop in het bekerduel tegen Feyenoord en leidde daarmee ongewild de uitschakeling in. Het overschaduwde een beetje zijn goede invalbeurt, maar het basisdebuut van de Nigeriaanse Hongaar lijkt aanstaande.

Sportzaterdag, 22 december 2012

Spelersrapport Cambuur

Telgenkamp – 5

Sportzaterdag, 22 december 2012

Cambuur met gelijkspel aan de kerstdis

SC Cambuur was het gisteren aan zichzelf en haar supporters verplicht om na het bekerechec in Den Bosch 2012 goed af te sluiten. De Leeuwarders deden dat op eigen veld met een 2-2 gelijkspel, na een open wedstrijd tegen Volendam.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties