De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van maandag, 22 november 2010.

Cultuurmaandag, 22 november 2010

Protest tegen bezuiniging op ‘cultuur van alle mensen’

Leeuwarden - Kunst en cultuur is van iedereen en daar moet niet met de botte bijl op worden bezuinigd. Dat was de boodschap van de protestbijeenkomst afgelopen zaterdag in Leeuwarden tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op cultuur en de btw op theater- en concertkaarten verhogen van 6 naar 19 procent. Dat laatste plan werd vorige week al goedgekeurd door de Tweede Kamer. Ruim 100.000 mensen in 67 steden in het hele land protesteerden zaterdag onder de noemer ‘Nederland schreeuwt om cultuur’ tegen de korting op kunst en cultuur. In Leeuwarden stonden op het drukste moment volgens de organisatie 2000 ŕ 2500 mensen op de Lange Pijp, bij de Waag.

Cultuurmaandag, 22 november 2010

Tweede prijs voor Bogerman Bigband op Jazz Concours

Sneek - De Bogerman Bigband uit Sneek heeft een tweede prijs binnengehaald tijdens de finale van het Prinses Christina Jazz Concours afgelopen weekend in Amsterdam. Aan het concours deden in verschillende categorieën ruim driehonderd jonge jazzmuzikanten uit heel Nederland mee. Een deel van hen, waaronder de Friese band onder leiding van Anne Oosterhaven, wist een plek in de finale te bemachtigen. Die vond gisteren plaats in Muziekgebouw aan ’t IJ.

Economiemaandag, 22 november 2010

Ministers schoten tekort bij aanpak van Q-koorts

Den Haag - Bij de aanpak van Q-koorts hebben de toenmalige ministers van Volksgezondheid (Klink) en Landbouw (Verburg) te lang vastgehouden aan hun eigen visie. Dat is een van de belangrijke conclusies van de evaluatiecommissie-Q-koorts, onder leiding van landbouweconoom Gert van Dijk. In opdracht van het kabinet bekeek de commissie de aanpak en de bestrijding van de Q-koorts in Nederland.

Hoofdartikelmaandag, 22 november 2010

Een rondje nieuws...

Een rondje langs het nieuws van de afgelopen dagen stemt niet vrolijk. Er is een minister van het CDA die verzwijgt dat hij via een bv betaald adviseerde aan de club van rokersbelangen. Er zijn de kommer en de kwel in de cultuursector over de verhoging van de kosten van de kaartjes met 13 procent. De voorzitter van de SER, Rinnooy Kan, is niet optimistisch over de kans dat Nederland echt een land wordt van kenniseconomie en het aantal Nederlandse kinderen dat in de klassieke muziek de boventoon voert, neemt drastisch af: China, Korea en andere opkomende landen nemen het stokje over. En dan is er nog de ruzie tussen Volksgezondheid en Landbouw over de Q-koorts. Duizenden mensen werden ziek en ‘Den Haag’ kibbelde maar voort.

Regiomaandag, 22 november 2010

‘Een mijter die precies moet passen’

Sneek - Op 192 wielen werd de tweede houten brug over de Stadsrondweg A7 in Sneek zaterdagavond naar de kruising met de Molenkrite vervoerd om vervolgens geplaatst te worden. Een precieze operatie die tot middernacht duurde.

Regiomaandag, 22 november 2010

COC toont lef: nieuw pand aan Zaailand

Leeuwarden - Homobelangenorganisatie COC Friesland toont lef door een nieuw pand op een zichtlocatie aan het Zaailand te betrekken. Dit zei gedeputeerde Schokker zaterdag bij de opening van het nieuwe COC-kantoor. Wel zouden volgens haar meer gemeenten mogen bijdragen aan het COC.

Regiomaandag, 22 november 2010

Muziekinstrumenten van a7 gaan onder de hamer

Heerenveen - Ongeveer vijftig muziekinstrumenten uit de inboedel van de failliete muziekschool Centrum voor de Kunsten a7 gaan onder de hamer. De instrumenten worden aangeboden via een internetveiling. De opbrengst gaat naar de schuldeisers van a7.

Regiomaandag, 22 november 2010

Ledenstop dreigt voor Blauw Wit ’34

Leeuwarden – Jeugdspelers die zich in de gangen moeten omkleden of al in sporttenue naar de club komen en niet kunnen douchen omdat de kleedkamers allemaal vol zitten. Het eerste elftal dat moet trainen op een half veld en wedstrijden die zaterdagmiddag pas na vieren beginnen.

Geloof & Kerkmaandag, 22 november 2010

Verwachting hield Willem Barnard gaande

Utrecht - Friesch Dagblad-recensent Tjerk de Reus kent de gisteren na een kort ziekbed overleden Willem Barnard al bijna twintig jaar. Hij blikt terug op ontmoetingen en gesprekken met Guillaume van der Graft, en schetst Barnards betekenis voor theologie en literatuur.

Geloof & Kerkmaandag, 22 november 2010

Paul Baloche: Texaan met een muzikale missie voor Gods kerk

Drachten - Ineens stond-ie vrijdagavond in Drachten op een podium: aanbiddingsleider Paul Baloche. Wie? Paul Baloche (48) een Amerikaan die wereldberoemd is door zijn liederen. Wie Baloche niet kent, kent vast en zeker zijn werk wel. Velen hebben wel eens liederen als Open The Eyes Of My Heart, Hosanna en Above All gezongen.

Geloof & Kerkmaandag, 22 november 2010

Tjitze Titus Tjepkema diaken gewijd in Bonifatiuskerk

Leeuwarden - In een volle Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd zaterdag tijdens een ontroerende eucharistieviering Tjitze Tjepkema door bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden diaken gewijd. De diakenwijding is de voorlaatste stap op weg naar het priesterschap voor de voormalige predikant.

Sportmaandag, 22 november 2010

Noordbergum vervalt in oude fouten

De Westereen - Zwaagwesteinde heeft zaterdag in de derby met Noordbergum (3-1) de koppositie in de vierde klasse B overgenomen van de streekgenoot. In de derby liepen de emoties hoog op, maar de Westereenders lieten zich het minst afleiden. Noordbergum daarentegen bewees zichzelf een slechte dienst.

Sportmaandag, 22 november 2010

Stadsderby levert geen winnaar op

Leeuwarden - LVV Friesland en Leeuwarden wilden zich gisteren via een overwinning dolgraag mengen in de strijd om de koppositie in de derde klasse A. Een onderlinge ontmoeting rijker en negentig minuten later was geen van beide ploegen echt tevreden met het gelijkspel (2-2). Wat vaststond was dat de stadsderby uiteindelijk louter verliezers opleverde. De koppositie verdween immers voorlopig uit beeld voor de twee Leeuwarder ploegen.

Sportmaandag, 22 november 2010

Fierljepper Hobma boos op organisatie sportmanifestatie

Leeuwarden - Topfierljepper Thewis Hobma is boos op de organisatie van de zogeheten sportmanifestatie in Sportstad Heerenveen. Hobma vindt dat de fierljepsport en hijzelf tijdens het provinciale evenement afgelopen vrijdag ,,voor joker” zijn gezet. Ten tijde van de presentatie van de fierljepsport werd in een ander gedeelte de catering geopend, waardoor er niemand op de stand van het fierljeppen af kwam. Dit ondanks gemaakte afspraken, aldus Hobma.

Sportmaandag, 22 november 2010

Heerenveen schurkt tegen de subtop aan

Heerenveen - De juiste woorden kon trainer Ron Jans er niet voor vinden, maar het voelde alsof een fietspomp de langzaam leeglopende band in het Friese Haagje heeft opgeblazen. Heerenveen wandelde gistermiddag met groot gemak over hekkensluiter Willem II en schurkt tegen de subtop aan.

Sportmaandag, 22 november 2010

Dost weet niet wat hij moet doen en denken

Heerenveen - Terwijl de grootste seizoenszege toch aanleiding had mogen geven voor wat pais en vree in het Abe Lenstrastadion maakte de topaankoop zich haastig uit de voeten en werd de trainer kribbig omdat het gesprek telkens uitkwam bij de op de bank belandde spits. Alsof er zojuist niet een uitstekende teamprestatie was neergezet? Ophouden dus met vragen over de positie van Bas Dost gebood trainer Ron Jans. ,,Bas zal met teleurstellingen om moeten leren gaan. Kritiek krijgen hoort ook bij topsport. Het leven is niet altijd hosannah.”

Sportmaandag, 22 november 2010

‘Jans zoekt de confrontatie om Dost nog beter te maken’

Sc Heerenveen won gisteren zonder problemen van Willem II (5-0), maar spits Bas Dost verbeet zich opnieuw op de bank. Trainer Ron Jans geeft voorlopig de voorkeur aan Viktor Elm in de punt van de aanval, terwijl de aankoop van deze zomer zich tevreden moest stellen met een invalbeurt van een klein half uur. Kunt u leven met zijn reserverol?

Sportmaandag, 22 november 2010

Na zeven magere weken is het weer bal op De Bosk

Harkema - Na zeven magere weken was het zaterdag weer raak op sportpark De Bosk. Zeven duels op rij bleef Harkemase Boys verstoken van overwinning in de zaterdag-topklasse, maar tegen cupfighter Sparta Nijkerk lieten de roodhemden zich weer eens van hun beste kant zien. Met als resultaat een broodnodige 3-0 overwinning waar niets op af te dingen viel. Harkemase Boys lijkt terug op het oude niveau.

Sportmaandag, 22 november 2010

Geloofwaardige compensatie

Nog één keer dan, omdat het maar blijft doorzeuren tussen Bayern München en de KNVB. ‘Ze zijn elkaar verder genaderd in het conflict rond de blessure van Arjen Robben’, lees ik. ‘Een oplossing lijkt binnen handbereik’ zelfs, na een gesprek van KNVB-directeur Bert van Oostveen en voorzitter Michael van Praag met Karl-Heinz Rummenigge en Karl Hopfner van Bayern afgelopen donderdag.

Sportmaandag, 22 november 2010

Een ‘memorial’ als ode aan een bokslegende

Lolle van Houten, velen kennen hem op zijn minst van naam. Als bokser en anders misschien wel als portier in het Leeuwarder uitgaanscircuit tientallen jaren geleden. Bij boksvereniging Frisia werd hij op handen gedragen en dus wilde de club iets voor de in januari 2008 overleden Leeuwarder bokslegende organiseren. Het werd een zogeheten ‘memorial’. Maar ja, hoe doe je dat? Het Friesch Dagblad nam een kijkje.

Sportmaandag, 22 november 2010

Belg verstoort Nederlands Gigantenfeestje Wolvega

Wolvega - Een Nederlandse draver, ook nog eens geboren en getogen in Fryslân, als winnaar van de 40e Prijs der Giganten: daar kwamen zaterdagavond in Wolvega drommen mensen op af. Er werden 2500 betalende bezoekers geteld, evenveel als twee maanden geleden bij de officiële opening van de drafbaan Victoria Park. Voor Wellington, de draver waarvoor iedereen naar de baan kwam, was tijdens deze sfeervolle avond helaas geen hoofdrol weggelegd. Hij bleef in het hoofdnummer steken op een vijfde plaats.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties