De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 januari 2008.

Cultuurdinsdag, 22 januari 2008

Tryater speelt ‘Rake Klappen’ voor politiek Den Haag

Leeuwarden - Tryater reist volgende week af naar Den Haag om daar Rake Klappen, een voorstelling over huiselijk geweld, te spelen voor de Tweede Kamer-fracties. Ook afgevaardigden van Fier Fryslân en Politie Fryslân, die meegeholpen hebben aan de productie, gaan mee. Door de voorstelling in Den Haag te spelen, hoopt Tryater landelijk de aandacht te vestigen op huiselijk geweld. Het stuk, waarin de dader en het slachtoffer van huiselijk geweld gevolgd worden, werd de afgelopen weken in Leeuwarden gespeeld voor hulpverleners en beleidsmakers op het gebied van de Friese hulpverlening.

Economiedinsdag, 22 januari 2008

Prijzen voor boerengrond sterk omhoog

Nieuwegein – De prijzen voor landbouwgrond zijn vorig jaar door een grote vraag en beperkt aanbod sterk gestegen. Volgens makelaarsorganisatie NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed willen veel boeren uitbreiden met het oog op afschaffing van de melkquotering.

Economiedinsdag, 22 januari 2008

Sinds quotering veel minder melkkoeien

Voorburg - Het aantal melkkoeien in Nederland is sinds de invoering van de melkquotering in 1983 met 1,1 miljoen gedaald tot een kleine 1,5 miljoen. Dat is een daling van 42 procent, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren gemeld.

Economiedinsdag, 22 januari 2008

Deense ambassadeur als extra smeermiddel

Goutum – De Friese landbouw zal niet veel profiteren van het bezoek van de Deense ambassadeur Kirsten Biering Malling aan praktijkcentrum Nij Bosma Zathe gisteren. Ze was bij het bedrijfsbezoek in Goutum heel duidelijk tegenover haar gesprekspartners. Niet omdat ze geen invloed kan laten gelden, maar vooral omdat Friese bedrijven en Deense organisaties nu al veel samenwerken. ,,Er wordt nu al veel kennis uitgewisseld. Ik kan er voor zorgen dat de samenwerking nog soepeler verloopt”, typeerde ze haar rol in de handel met haar thuisland.

Hoofdartikeldinsdag, 22 januari 2008

Kosovo...

Servië bevindt zich op een kruispunt. Of het sluit zich aan bij de Europese Unie ňf het gaat nauwere banden aan met Rusland. De hoge opkomst bij de verkiezingen zondag voor een nieuwe president bewijst dat de Servische bevolking zich daar maar al te goed van bewust is.

Regiodinsdag, 22 januari 2008

Vestigingen corporaties gaan dicht

Heerenveen - De fusie van vijf Friese woningcorporaties leidt ertoe dat in Joure en Sneek geen vestiging meer zal zitten van de nieuwe fusiecorporatie. Ook verdwijnen zestig van de 245 arbeidsplaatsen. De samenvoeging van de corporaties onder de naam Accolade Groep moet in april klaar zijn. Dat hebben de corporaties gezamenlijk bekendgemaakt.

Regiodinsdag, 22 januari 2008

Een tegemoetkoming, heb ík daar recht op?

Leeuwarden - Huurtoeslag, zorgtoeslag, langdurigheidstoeslag. Véél te ingewikkeld, denken veel mensen, als ze überhaupt al van het bestaan van alle toeslagen afweten. Of: daar heb ik toch geen recht op. En dus laten ze het maar zitten - naar schatting maakt de helft tot 60 procent geen gebruik van tegemoetkomingen waar ze recht op hebben. Eeuwig zonde, meent Nanne de Jong van het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden (FSU). ,,Ze lopen maandelijks al snel enkele honderden euro’s mis.” Het FSU is gisteren met de regionale steunpunten Uitkeringsgerechtigden en Gehandicapten een meldactie begonnen, om te inventariseren waar het precies misgaat. Om vervolgens de gemeenten verbeterpunten aan te bieden.

Regiodinsdag, 22 januari 2008

Meer klussen Wâldwei-gewijs

Leeuwarden - De manier waarop de Wâldwei (N31) tussen Leeuwarden en Drachten de afgelopen jaren is verdubbeld is een voorbeeld voor andere infrastructuurprojecten. De rijksoverheid gaat voortaan zoveel mogelijk projecten volgens dezelfde methode aanpakken.

Regiodinsdag, 22 januari 2008

‘Witmarsum’ eist rol Albayrak

Witmarsum - De gemeenteraad van Wűnseradiel gaat volgende week naar Den Haag om staatssecretaris Albayrak ter verantwoording te roepen. De raad nam gisteren unaniem een motie aan waarin het Rijk wordt opgedragen om gevolg te geven aan de belofte van een sluitend systeem, zodat niet de vrijwilligers en gemeenten de gaten moeten vullen.

Regiodinsdag, 22 januari 2008

‘Buikjesclub’ langzaamaan trendy geworden

Drachten - ,,We stonden vroeger bekend als de ‘buikjesclub’; mensen dachten dat we liepen om onze beginnende buikjes strak te houden”, lacht Hans Bijl uit Drachten. Hij is een van de trouwste leden van trimclub de Bosbokken; hij loopt al sinds 1967. ,,Tegenwoordig is het heel normaal dat je gaat trimmen, het is langzaamaan ‘in’ geraakt.”

Sportdinsdag, 22 januari 2008

Alves spant arbitragezaak aan tegen AZ

Heerenveen - Afonso Alves spant bij de KNVB een spoedarbitragezaak aan tegen AZ. Dat maakte Pim de Vos, de Nederlandse advocaat van Alves, maandag bekend. ,,Dinsdag dienen we het verzoek officieel in.''

Sportdinsdag, 22 januari 2008

Clubs uit hoofdklasse C hekelen topklasse

Wezep - De clubs uit de hoofdklasse C van het zaterdagvoetbal zijn faliekant tegen de plannen van de KNVB om met ingang van het seizoen 2009-2010 twee of drie topklassen in te voeren. De clubs vinden unaniem dat de invoering van een dergelijke overgangsklasse tussen profclubs en amateurclubs een degradatie voor het totale amateurvoetbal betekent.

Sportdinsdag, 22 januari 2008

Fusie korfbalclubs Rapiditas en Friso

Leeuwarden - In de strijd om te overleven hebben de Leeuwarder korfbalclubs Rapiditas en Friso besloten te fuseren. Beide verenigingen zagen het actieve ledental de laatste jaren licht dalen, de financiële situatie was niet rooskleurig en ook het invullen van het kader verliep steeds moeizamer. De fusieclub, nog zonder naam, denkt door het samengaan beter te kunnen inspelen op die ontwikkelingen. De nieuwe vereniging telt zo’n 200 leden.

Sportdinsdag, 22 januari 2008

Ereplaats voor Treytel in de voetbalgeschiedenis

Als door Engelse journalisten de historie op een rij wordt gezet, verwacht je een chauvinistische opsomming van momenten en gebeurtenissen die voor ons op het vasteland niet relevant zijn. Als dat vertaald wordt, lijkt het een fikse klus om tot een acceptabel Nederlands aandeel te komen.

Sportdinsdag, 22 januari 2008

Beloftes Heerenveen uit de beker

Nijmegen Het belofteteam van sc Heerenveen is gisteren in Nijmegen uit het bekertoernooi geknikkerd. Het team van trainer Henk Herder, vorig jaar nog winnaar van de beker voor tweede elftallen, verloor met 3-2 van NEC.

Sportdinsdag, 22 januari 2008

Bak-Nielsen ook niet tegen VVV

Heerenveen Kristian Bak-Nielsen moet morgen ook het thuisduel tegen VVV-Venlo laten schieten.

Sportdinsdag, 22 januari 2008

Cambuur wil Lopes huren

Leeuwarden SC Cambuur-Leeuwarden wil aanvaller Cecilio Lopes voor de rest van het seizoen huren van sc Heerenveen. Lopes, die net weer fit is, is een oude bekende van Jurrie Koolhof. De aanvaller speelde eerder bij FC Dordrecht onder de hoede van de huidige Cambuur-trainer.

Sportdinsdag, 22 januari 2008

Nahar stopt met basketbal

Leeuwarden Mike Nahar heeft zijn basketbalcarričre met onmiddellijke ingang beëindigd. De 36-jarige oud-international, die dit seizoen van het failliete Omniworld overstapte naar Aris Friesland, kan de motivatie niet langer opbrengen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties