De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 21 oktober 2008.

Cultuurdinsdag, 21 oktober 2008

Russische koorzang maakte grote indruk

De kerkmuziekpraktijk van de Russisch Orthodoxe Kerk is anders dan in Nederland. De liturgie wordt daar geheel a cappella gezongen door een koor. Deze kerkmuziek heeft een rijke en lange historie. Russische componisten van naam hebben muziek voor deze kerk geschreven. Het programma dat het koor van het Michailovsky Theater uit Sint-Petersburg gisteravond uitvoerde in de rooms katholieke kerk in Heerenveen bestond geheel uit kerkmuziek.

Economiedinsdag, 21 oktober 2008

Garage Valkema stoot occasioncentrum af

Heerenveen – Autobedrijf Valkema stoot het verkoopcentrum voor tweedehandsauto’s in Heerenveen af. Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt. Volgens directeur Frits Wind is de stap genomen omdat deze handel in de afgelopen maanden steeds moeizamer is geworden. Naar verwachting sluit het bedrijf binnen drie weken de activiteiten wanneer de huur van het pand is opgezegd.

Economiedinsdag, 21 oktober 2008

Survival en Chinese handel in de herfstvakantie

Drachten – Voor zakenvrouw Aukje Brouwer-Weening van softwarebedrijf Triangle Solutions in Drachten was het gisteren en vandaag nog eventjes herfstvakantie met man en kinderen. Gisteren was ze met haar kinderen op een survivalbaan van de plaatselijke sportvereniging. Maar vanaf morgen moet ze het gezinsleven voor tien dagen inleveren om in China opdrachten binnen te halen voor haar bedrijf. Een hele omschakeling die haar naar verwachting zwaar zal vallen. ,,Bij een eerdere zakenreis vond ik acht dagen al veel te lang.”

Hoofdartikeldinsdag, 21 oktober 2008

Kredietcrisis...

De kredietcrisis betekent een aanslag op de plannen voor de Europese klimaatplannen.Tenminste, dat wil de Italiaanse regeringsleider Berlusconi ons en zijn burgers doen geloven. Zijn Poolse collega roept het ook; die wil koste wat kost de kolencentrales blijven stoken: economie gaat voor ecologie.

Regiodinsdag, 21 oktober 2008

Topdrukte bij opticiens om gratis brillen

Leeuwarden - Mensen die een nieuwe bril nodig hebben, moeten rekening houden met langere wachttijden dan normaal. Bij de Friese opticiens is het al enkele weken smoordruk. Volgend jaar verdwijnt namelijk het belastingvoordeel, dat tot nu toe brillen vaak gratis maakt.

Regiodinsdag, 21 oktober 2008

GGZ en Antonius uit elkaar

Sneek - De Geestelijke Gezondheids Zorg (GGZ) Friesland vertrekt uit het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Het ziekenhuis gaat de zorg voor de psychiatrisch patiënten zelf regelen.

Regiodinsdag, 21 oktober 2008

Een lelijke puist als laatste herinnering

Tzummarum - Voor wie niet goed oplet, is het een lelijke, bakstenen puist in de dijk bij Koehool. Wie beter kijkt, ziet een bunker op een opvallende plaats in het landschap. Wie het hele verhaal kent, waardeert het onopvallende gebouw als de laatste tastbare herinnering aan de Duitse aanwezigheid in Noordwest-Fryslân.

Regiodinsdag, 21 oktober 2008

Friese variant YouTube grijpt naast geschiedenisprijs

Leeuwarden - De hoofdprijs van vijfduizend euro werd het niet, maar Ferhalen fan Fryslân kreeg wel een eervolle vermelding in de top-tien van leukste publieksevenementen in de Week van de Geschiedenis. ,,Bij de eerste tien in een veld van zeshonderd ingestuurde projecten, dat vonden wij al een hele prestatie”, zegt educatiemedewerker Haye Bijlstra tevreden. ,,Bovendien doen we dit niet voor de prijs.”

Geloof & Kerkdinsdag, 21 oktober 2008

Ambt predikant gaat op de schop in PKN

Leeuwarden/Amersfoort - Het ambt van predikant gaat op de schop in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Er komen straks junior-, basis- en seniorpredikanten. Bovendien kunnen hbo-theologen straks als predikant-vicaris de kansel op.

Geloof & Kerkdinsdag, 21 oktober 2008

Predikant straks in team

Amersfoort - Teamvorming was maandag geen vies woord tijdens de studiedag ‘De dominee, een beroep bij de tijd’. De dag in de Kruiskerk in Amersfoort was georganiseerd met het oog op het rapport De wissel voorbij. Het spoor en de bielzen. Elke predikant komt straks in een team.

Geloof & Kerkdinsdag, 21 oktober 2008

Herverkaveling wijken protestants Leeuwarden

Leeuwarden - Er vindt een herverkaveling plaats van samenwerking van de zeven Leeuwarder wijkgemeenten van de Protestantse Kerk. De wijkgemeente Fenix/Goede Herder en de Pelikaankerk in Leeuwarden beëindigen hun contacten per 1 januari. De Pelikaankerk is inmiddels in gesprek met de wijkgemeenten van Rondom de Open Hof en de Koepelkerkwijk.

Geloof & Kerkdinsdag, 21 oktober 2008

‘Kerk, durf de lat hoger te leggen’

Leeuwarden - In de bijbel werd het een Gideonsbende genoemd, Tom Sine kiest voor de term ‘nieuwe samenzweerders’. Mensen die de kerk van de toekomst op andere manieren een gezicht geven. Een boek van de Amerikaanse trendwatcher verscheen afgelopen week in een Nederlandse vertaling. Door Lodewijk Born.

Sportdinsdag, 21 oktober 2008

IJshockeypret krijgt in Leeuwarden nieuwe kans

Leeuwarden - Het ijshockey in Leeuwarden krijgt een nieuwe impuls. Onder de naam Frisian Capitals is er een nieuwe club in oprichting. Het initiatief komt van Henk-Jan Westra, Gerard Gielink en oud-Feenstra Flyer Andries Andringa. De eerste trainingen zijn inmiddels geweest en negentien kinderen tussen de 6 en 16 jaar waren zaterdag bij de training aanwezig. ,,Het was zo zonde dat we wel een ijshal hebben, maar geen ijshockey'', geeft Westra aan.

Sportdinsdag, 21 oktober 2008

In de file voor beloftes van Heerenveen

Heerenveen - De filelezer op radio 2 meldt om 18.33 uur: ‘Er wordt vanavond gevoetbald in Heerenveen. Daarom staat er op de A32 tussen Meppel en Heerenveen een file van zes kilometer’.

Sportdinsdag, 21 oktober 2008

Uitgestelde afrekening met een ‘hork met een verknipte geest’

In een tijd dat nog niet elke zucht van voetballers en hun trainers direct in de media werd becommentarieerd, waren er nog trainers die niet nadrukkelijk op de voorgrond traden. Zo’n trainer was Jan Zwartkruis, als kapitein in het leger twintig jaar lang coach van het Nederlands militair elftal en van 1976 tot 1981 zelfs bondscoach van het grote Oranje. In 1978 behaalde hij met het Nederlands elftal de tweede plaats op het WK in Argentinië, formeel overigens als assistent van ‘supervisor’ Ernst Happel, die, net als vier jaar eerder Rinus Michels, die rol speciaal voor het WK had gekregen.

Sportdinsdag, 21 oktober 2008

Jong Cambuur hard onderuit

Berlikum - De beloften van SC Cambuur-Leeuwarden kunnen tot dusver in de competitie nog niet laten zien waarom ze in het bekertoernooi zo goed presteren. Daar zijn ze koploper en hebben ze nog steeds uitzicht op de volgende ronde. In de competitie is de laatste plaats nakend.

Sportdinsdag, 21 oktober 2008

7500 euro boete voor Cambuur

Leeuwarden SC Cambuur Leeuwarden heeft een geldboete opgelegd gekregen wegens wangedrag van de aanhang tijdens de wedstrijd tegen FC Den Bosch op 5 september. De Friese eerstedivisionist moet een bedrag van 7500 euro betalen. De fans gooiden tijdens het duel diverse voorwerpen op het veld. Cambuur verloor met 0-3 van de Brabanders, een stand die tot ongenoegen van de Leeuwarder supporters al binnen een halfuur op het scorebord stond.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties