De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 21 januari 2008.

Cultuurmaandag, 21 januari 2008

Een druk baasje die Syb

Syb van der Ploeg is een bezig baasje. Vorig jaar was hij te zien in de theatertournee Motel West Coast waarbij hij zijn favoriete West Coast-liedjes zong. Ook kwamen we hem tegen in de musical Rembrandt in Theater Carré. En pas een jaar eerder startte hij de eerste Fryske Music Night, waarbij eveneens zijn succesvolle band De Kast in oorspronkelijke bezetting nieuw leven werd ingeblazen. Tussendoor houdt hij zich ook nog bezig met het produceren van bands in de Leeuwarder SyCo-studio van hem en zijn maatje Nico Outhuijse, treedt hij af en toe op als Syb & band waarbij bekende nummers gecoverd worden en soms als De Kast. En over enkele maanden verschijnt zijn eerste soloalbum Heilig vuur zowel in het Fries als in het Nederlands. Toch weet Syb nog tijd te vinden voor een theatertournee onder de noemer Alles uit de Kast en meer; een soort overzichtsvoorstelling van twintig jaar Syb van der Ploeg.

Cultuurmaandag, 21 januari 2008

Grou set binnendoar iepenloftspul kreas del

In binnendoar iepenloftstpul. Kin dat ek al? Ja, en it liket sels hast in trend, Weidum hie dizze moanne al it ‘binnenloftspul’ Paddy’s Lot en no komt ek it Krite Toaniel Grou mei sa’n stik. Ofrûne sneontejûn gie yn Hotel Oostergoo it stik Foksejacht yn premiêre. Foar it earst waard dit troch Hugo Claus skreaune stik yn it Frysk opfierd yn in geweldige oersetting fan Jikke de Haan. En de besikers seachen har eachen út doe’t se de seal ynstapten.

Cultuurmaandag, 21 januari 2008

KFFB maakt zich op voor 75-jarig bestaan

Leeuwarden - De Kristlik Fryske Folksbibleteek (KFFB) maakt zich op voor het 75-jarig bestaan. Voorzitter Minne Vis zei zaterdag tijdens de 73e jaarvergadering dat de enige Friese boekenclub nog altijd een functie heeft in deze provincie. ,,Hoe lang wy dat ha, is min yn te skatten. Tiden feroarje, mar foar ús jildt noch altyd dat de reden fan ús bestean net troch de tiid ferdwûn is. Ik sels rekkenje derop dat de KFFB it fiifentachtigste jier wol helje sil. Mar oan it hûndertse weagje ik my net. Mar der is seker gjin reden om mismoedich te wêzen’’, zei Vis.

Hoofdartikelmaandag, 21 januari 2008

De koopkrachtplaatjes...

Vorige week werd Nederland opgeschrikt: bijna iedere burger gaat erop achteruit. Het koopkrachtplaatje ontwikkelt zich negatief, zo meldde het Nibud. Het ‘nieuws’ kreeg veel aandacht. Dat gebeurt vaak als het ‘koopkrachtplaatje’ ter sprake komt. Met name in verkiezingstijd is het begrip geliefd, politici menen dat partijen die het koopkrachtplaatje garanderen voor de komende regeerperiode, meer stemmen zullen trekken.

Regiomaandag, 21 januari 2008

Oud geworden door rustig en serieus te blijven

Leeuwarden - Tegenwoordig heeft Jan de Wit een scootmobiel tot zijn beschikking, maar als jonge jongen was hij voor even de trotse eigenaar van een Harley Davidson. ,,Die kocht ik voor zestig gulden’’, vertelt hij. Na vier dagen verkocht hij de motor door. Het rijden op de Harley was hem, naar eigen zeggen, veel te link. Gisteren vierde De Wit, in zorgcentrum Greunshiem te Leeuwarden, zijn honderdste verjaardag mét shantykoor en een bezoek van de burgemeester.

Regiomaandag, 21 januari 2008

Eigenlijk honderd en twee dagen

Leek - Derkje Dijkstra-Van der Woude uit Leek kreeg afgelopen zaterdag de burgemeester op bezoek vanwege haar honderdste verjaardag, maar eigenlijk kwam die twee dagen te laat. Ze staat namelijk in de boeken als geboren op 19 januari 1908, maar dat had 17 januari moeten zijn. Dat valt de gemeente niet te verwijten, wel de vader van Dijkstra. Die was een eeuw geleden op weg naar het gemeentehuis van de stad Groningen zijn zwager Harm tegengekomen, en die zei: ‘zou het niet leuk zijn als het meisje op dezelfde dag jarig zou zijn als ik?’ Haar vader kon dat wel waarderen, en deed daarom pas op de negentiende aangifte.

Regiomaandag, 21 januari 2008

De jeugd wil meer dan ’n hangbank en tv

Drachten - Een geluids- en lichtdichte bunker. Zo zag het ideale jongerencentrum van twintig jaar geleden er uit. Voor de omgeving fijn, want die had op die manier geen last van de tieners. Je zette er een paar hangbanken in en een tv ,,en ook de jeugd was hartstikke blij”, weet jongerenwerker Jeannette van der Wal. ,,Tegenwoordig moet het anders. Jongeren willen licht en multimediale apparatuur.”

Regiomaandag, 21 januari 2008

‘Fantastic’, geld inzamelen en zelf fit worden

Right to Play is opgericht door oud-schaatser Johan Olav Koss uit Noorwegen. Na zijn drievoudige winst op de Olympische Spelen in Hamar (1994) stopte hij met de sport en legde zich onder meer toe op het goede doel.

Regiomaandag, 21 januari 2008

Werk hervat aan kanaal bij Nij Beets

Nij Beets - De voorbereidingen voor het heropenen van het Polderhoofdkanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop zijn vandaag hervat. Het gaat om dat deel van de werkzaamheden waarvoor geen ontheffing nodig is. Half oktober kwam het werk stil te liggen toen de rechter bepaalde dat de ontheffing van het ministerie van LNV onterecht was verleend.

Geloof & Kerkmaandag, 21 januari 2008

‘Marktkraam kerk’ moet open

Utrecht - In de huidige relimarkt moet je durven zeggen dat het christelijk geloof een eigen verhaal is dat ook echt de moeite waard is, anders is het einde snel in zicht. ,,Meer dan ooit geldt in een marktsituatie ‘de kerk die niet werft, sterft’’, aldus dr. Govert Buijs tijdens de jaarlijkse Oecumenelezing.

Geloof & Kerkmaandag, 21 januari 2008

Geen strijd, maar geloof voorleven

Hartwerd - Geloofsopvoeding. De een denkt daar vooral met plezier en waardering aan terug. De ander herinnert zich misschien vooral de dwang en regels. Op weg naar de Friesch Dagblad-bijeenkomst ‘Help! Hoe wordt mijn kind gelovig?’ komen in een drietal artikelen mensen aan het woord over geloofsopvoeding. Vandaag een verhaal uit de dagelijkse praktijk.

Geloof & Kerkmaandag, 21 januari 2008

Bidden schept eenheid

Leeuwarden - ,,Sommige mensen vragen me wel eens: waarom moet ik zo vaak bidden?’’, vertelde ds. Arie van der Veer de zo’n 140 aanwezigen zaterdag tijdens de Landelijke Gebedsdag in Leeuwarden. Het antwoord ligt volgens de predikant in het leven van Jezus. ,,Misschien moeten we nog meer zoals Jezus Gods aangezicht zoeken.’’

Geloof & Kerkmaandag, 21 januari 2008

Massale steunbetuiging voor paus

Vaticaanstad/Rome - Meer dan 100.000 gelovigen zijn zondag naar het Vaticaan gekomen om hun steun te betuigen aan paus Benedictus XVI. Protesten dwongen de rooms-katholieke kerkvorst afgelopen week af te zien van een toespraak op de prestigieuze universiteit La Sapienza in Rome.

Geloof & Kerkmaandag, 21 januari 2008

Uitstel gesprek Hendrikse en classis

Zierikzee - Het gesprek van het moderamen van de hervormde classis Zierikzee met de kerkenraad van de Vrijzinnige Gemeente Zierikzee en ds. Klaas Hendrikse komt er voorlopig niet. De kerkenraad had 27 december voorgesteld in een schrijven aan het classisbestuur om het gesprek maandag te laten plaatsvinden in de consistorie in Zierikzee. Vorige week dinsdag bleek echter dat het moderamen van de classis eerst terug wil naar de classisvergadering die eind januari bijeen is, voor men met ds. Hendrikse en zijn kerkenraad gaat praten. Dat zegt scriba Ben Hoexum, woordvoerder van Hendrikses kerkenraad in Zierikzee.

Sportmaandag, 21 januari 2008

SCO en Mid Fryslân brengen in onvervalste kraker publiek op banken

Wolvega - Eigenlijk was er maar één uitslag de juiste voor de inter-Friese clash tussen SCO en Mid Fryslân. Verschil in sterkte was er niet of nauwelijks en omdat het scenario voorschreef dat deze kraker een happy end moest krijgen, was het gelijkspel, dat zichtbaar werd toen de kruitdampen van de shoot out waren opgetrokken, de enig juiste uitslag.

Sportmaandag, 21 januari 2008

Graspiepers telt echt mee in het zaalhockey

Heerenveen - Zaalhockey staat nog altijd in de donkere schaduw van de veldvariant. Toch blaast Nederland ook in deze tak van sport een flink deuntje mee. De dames werden bijvoorbeeld vorig jaar verrassend wereldkampioen. Maar van een volwaardige competitie, zoals bij onze Duitse oosterburen, is nog lang geen sprake. Ook is er bij de echt grote clubs in ons land weinig animo.

Sportmaandag, 21 januari 2008

Muurkaatsers zijn in de ban van ‘the big blue’

Franeker - Sinds de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB) het plan heeft opgevat het muurkaatsen als een tweede volwaardige tak naast het gangbare kaatsen (Frysk spul) te adopteren, zit de sport in de lift. Maar het is nog niet bepaald een shuttlelift, want na twee jaar is er al sprake van stabilisatie van het aantal deelnemende teams. ,,Wy hawwe in lytse tanimming fan it tal dielnimmers en it oantal teams is stabyl. Mar it is noch net genôch”, vindt Ymkje Broersma van de KNKB.

Sportmaandag, 21 januari 2008

Dravers De Vlieger domineren in Wolvega

Wolvega - Trainer Rob de Vlieger is klaar voor de topnummers in eigen land. Dat werd zaterdag op de baan in Wolvega duidelijk in de Willem H Geersen Prijs, de eerste klassieker van het nieuwe drafjaar. Pacific Valley won die koers, voor Speedking Beemd. Beide staan op stal bij De Vlieger. Tim Trot, die vierde werd, trouwens ook.

Sportmaandag, 21 januari 2008

Het is leuk zo waterpoloën met vier stabiele derdeklassers

Drachten - Negen wedstrijden, nul punten. Het waterpoloteam van DraGor is hard op weg richting de vierde divisie. Hoe anders vergaat het Neptunia’24 tot dusver. De Snekers doen mee om de bovenste plekken. Maar dat de krachtsverschillen klein zijn blijkt zaterdag. Want na 24 minuten strijd boven én onder water is de eerste zege voor de Drachtster/Gorredijkster combinatie een feit. De weg naar lijfsbehoud in de derde klasse is ingezet.

Sportmaandag, 21 januari 2008

Mika Poutala, een Finse clown op schaatsen

Heerenveen - Kijk rond in Thialf tijdens een WK sprint en je ziet vele gekken. In goede zin van het woord. Want er zijn nogal wat toeschouwers die creatief uitgedost het schaatsen volgen. Ook op het ijs vind je zo nu en dan een gek. Bijvoorbeeld Mika Poutala. Een Finse clown op schaatsen.

Sportmaandag, 21 januari 2008

Gerritsen ‘wint’ het goud

Heerenveen - Twee snelle 500 meters als basis voor een goede eindklassering: het was dit weekeinde in Thialf van toepassing op de Duitse wereldkampioene Jenny Wolf. Maar ook op Annette Gerritsen, die voor het eerst in haar loopbaan een podiumplaats veroverde tijdens een WK. Ze pakte in Heerenveen het brons, maar het voelde als een overwinning.

Sportmaandag, 21 januari 2008

Anticlimax op WK sprint na uitglijder Bos

Heerenveen - Hij was na de eerste dag op jacht naar de wereldtitel of op z’n minst een podiumplaats. Maar voor Jan Bos eindigde het WK sprint in Thialf gisteren in een deceptie. De sprinter van Team Telfort ging tijdens de tweede 500 meter onderuit en dat was het dan. De Koreaan Kyou Hyuk Lee kreeg het goud omgehangen, voor Bos restte slechts een kater.

Sportmaandag, 21 januari 2008

Hoe minder je beweegt, hoe harder je gaat

Hoe minder je beweegt, hoe harder je gaat. Dat is zo ongeveer de stelregel voor het schaatsen van de korte afstanden. Dat lijkt onlogisch. Je zou zeggen dat je om hard te gaan juist veel en snel moet bewegen. Niet dus. Bij elke schaatswedstrijd op tv legt Ria Visser het nog maar eens uit. Het gaat allemaal om de rust in de slag. Niet rennen maar glijden.

Sportmaandag, 21 januari 2008

Heerenveen speelt ook zonder Afonso Alves ‘Sambavoetbal’

Heerenveen - Ook zonder Afonso Alves bewees sc Heerenveen in staat te zijn om ‘Sambavoetbal’ te spelen. De formatie van trainercoach Gertjan Verbeek speelde zaterdagavond in het Abe Lenstrastadion tegen AZ hogeschoolvoetbal dat zijn weerga niet kent.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties