De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 juni 2014.

Cultuurvrijdag, 20 juni 2014

Twintig jeugdorkesten op Leeuwarder festival

Leeuwarden - Zo'n vierhonderd kinderen en jongeren verdeeld over twintig orkesten doen zaterdag mee aan het JeugdOrkestenFestival (JOF) in ROC Friese Poort in Leeuwarden. Het evenement wordt al voor de 44e keer gehouden, maar dit jaar geldt als opmaat voor de editie in 2018. ,,Met het oog op Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 willen we vanaf nu elk jaar iets uitbreiden", aldus bestuurslid Nynke Groen. Uiteindelijk moet er in 2018 een internationaal jeugdorkestenfestival staan.

Economievrijdag, 20 juni 2014

Met 3Hubs kun je bij wijze van spreken om de hoek 3D-printen

Harlingen - Dankzij de website 3DHub kunnen 3D-printerbezitters ontwerpen printen voor mensen zonder zo'n apparaat. Volgens mede-oprichter Bram de Zwart snijdt het mes van de in vorig jaar gestarte onderneming aan twee kanten. Eigenaars verdienen wat geld met een printer die vaak niet wordt gebruikt en wie eens een keer een 3D-print wil maken hoeft niet zelf een duur apparaat aan te schaffen. 3DHub krijgt 15 procent van elke transactie. Het doel is dat over de hele wereld mensen op fietsafstand bij een 3D-printer kunnen.

Regiovrijdag, 20 juni 2014

Het is moeilijk dat je niet iedereen kan helpen

Franeker - Deze zomer geen zon-, zee- en standvakantie voor het gezin De Jong uit Franeker. De familie gaat een maand lang aan het werk in een sloppenwijk in Zuid-Afrika. ,,We vinden het belangrijk om verder te kijken dan onze eigen wereld", vertelt dochter Winanda (21 jaar). ,,We willen zo veel mogelijk helpen."

Regiovrijdag, 20 juni 2014

Van krantenbaas in EthiopiŽ naar student in Buitenpost

Buitenpost - Addis komt net uit Groningen, waar hij examen heeft gedaan voor zijn studie international financial management aan de Rijksuniversiteit. Zijn studie wordt betaald vanuit de UAF, een organisatie die hoger opgeleide vluchtelingen helpt bij studeren en het vinden van werk. ,,Het examen ging goed. Als de politieke situatie in EthiopiŽ beter is, wil ik zakenprojecten begeleiden tussen Nederland en EthiopiŽ. Ik wil bruggen bouwen."

Regiovrijdag, 20 juni 2014

Leeuwarden als bakermat jong talent

Leeuwarden - Het driedaagse evenement Proud Event moet de bakermat worden voor jong muzikaal talent op weg naar eventueel professionalisme. Het nieuwe evenement dat op 3, 4 en 5 oktober wordt gehouden in WTC Expo komt in de plaats van Taptoe Leeuwarden, dat vorig jaar na veertig edities stopte.

Regiovrijdag, 20 juni 2014

Fries wordt volwaardig vak op school

Leeuwarden - Er komt een evaluatiesysteem voor het vak Fries. Daarmee wordt het vak volgens gedeputeerde Jannewietske de Vries en Geert Heerschop, vertegenwoordiger van de Friese basisscholen, eindelijk een volwaardig onderdeel van het onderwijs.

Sportvrijdag, 20 juni 2014

Oscar Mathisen-prijs voor Jorrit Bergsma

Aldeboarn - Schaatser Jorrit Bergsma uit Aldeboarn heeft nu de zomer aanbreekt alsnog een schaatsprijs in de wacht gesleept. Voor zijn gouden olympische tien kilometer in Sotsji werd hij gisteren beloond met de Oscar Mathisen-trofee. Bergsma (28) imponeerde de jury door met zijn tijd van 12.44,45 sneller te rijden dan landgenoot Sven Kramer die pas na hem in de baan kwam. De Fries is de dertiende Nederlander die de 'schaats-Oscar' krijgt uitgereikt.

Sportvrijdag, 20 juni 2014

Ureterp is twee dagen in ban van NK wielrennen

Ureterp - Dit weekeinde is Ureterp helemaal in de ban van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen. Morgen en overmorgen zal in drie verschillende categorieŽn (nieuwelingen, junioren en elite zonder contract) worden gestreden om het rood-wit-blauwe tricot. Ureterp is helemaal klaar voor het tweedaagse evenement. ,,Het gevoel is goed", zegt Roelof Bosma, bestuurslid van de wielerstichting Ureterp.

Sportvrijdag, 20 juni 2014

In 1964 begon Cambuur zoals dit seizoen eindigde

Leeuwarden - Er was al een jubileumtenue, het oude clubwapen keerde terug, er werd een dag vol reŁniewedstrijden georganiseerd en binnenkort volgt nog de presentatie van een jubileumboek. Cambuur heeft het zo druk met feestvieren, dat je bijna zou vergeten dat gisteren de echte verjaardag van de vijftigjarige vereniging gevierd werd. Dat gebeurde zoals het hoort. Met koffie, gebak, slingers en felicitaties (onder meer van regiorivaal sc Heerenveen). En met de vaders van het inmiddels volwassen kind. De mannen die het eerste Cambuur-seizoen net zo succesvol maakten als het tot dusver laatste seizoen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties