De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 20 mei 2009.

Cultuurwoensdag, 20 mei 2009

Wie is dit jaar de beste band van Fryslân?

Het Bolwerk in Sneek organiseerde in 1984 een bandcontest onder de naam: De Kleine Prijs van Sneek, als tegenhanger van de landelijke bandwedstrijd De Grote Prijs van Nederland. Dit jaar is er alweer de 26e editie van deze provinciale bandcompetitie. Zaterdag 30 mei is de finale in Poppodium Romein in Leeuwarden.

Cultuurwoensdag, 20 mei 2009

Al 13.500 kaarten verkocht voor Oerol

Terschelling - Tijdens de eerste verkoopdag voor Vrienden van Oerol zijn gisteren 13.500 voorstellingskaarten verkocht. Dat heeft een woordvoerster van het festival op Terschelling gemeld. Ook werden drieduizend Oerolpaspoorten verkocht.

Cultuurwoensdag, 20 mei 2009

Nieuwe namen voor Into The Great Wide Open bekend

Vlieland - De organisatie van Into The Great Wide Open heeft nieuwe namen bekendgemaakt. Efterklang, Kyteman’s Hiphop Orkest, Lucky Fonz III, NO Blues, Tamango, Françoiz Breut, The Wave Pictures en Diego’s Umbrella treden van 4 tot en met 6 september op tijdens het nieuwe festival op Vlieland.

Cultuurwoensdag, 20 mei 2009

Tryater trekt 53.171 bezoekers waarvan 10.000 kinderen

Leeuwarden - Tryater heeft vorig jaar 53.171 bezoekers getrokken met 463 voorstellingen. Dat zijn er ruim twintigduizend meer dan in 2007. Dat heeft het Friese theatergezelschap gisteren bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 20 mei 2009

Achttien bedrijven voor Bonifatiusprijs

Dokkum Achttien bedrijven hebben zich aangemeld voor de eerste ondernemersprijs in Noordoost Friesland, de Bonifatiusprijs. Op 5 juni is bekend welke drie bedrijven door de jury voor de prijs worden genomineerd. Op 26 juni reikt gedeputeerde Galema tijdens een ondernemersgala in Dokkum de Bonifatiusprijs 2009 uit aan het beste bedrijf.

Economiewoensdag, 20 mei 2009

Beeldhorloge hulpmiddel bij mensen met handicap

Ysbrechtum - Het beeldhorloge, een horloge voor mensen die geen tijdsbesef hebben of niet kunnen klokkijken, is gisteren officieel gepresenteerd in Ysbrechtum. Volgens Nanko Brattinga, directeur van Timer BV dat het horloge ontwikkelt, kunnen ouders en begeleiders de agenda van de horlogedrager instellen. Wanneer het bedtijd is, verschijnt een afbeelding van een bed op het horloge.

Hoofdartikelwoensdag, 20 mei 2009

Van Pasen tot Hemelvaart

Het verhaal van Hemelvaart neemt bij de evangelist Lucas maar twee verzen in beslag. Die vormen tevens de laatste woorden van het bijbelboek. Het verhaal sluit bij Lucas naadloos aan bij dat van de Emmaüsgangers. Dat gaat over twee mannen die zich verwonderen over de gebeurtenissen rondom Jezus, over zijn optreden en over sterven. Een derde man voegt zich bij hen, die later Jezus blijkt te zijn.

Regiowoensdag, 20 mei 2009

Een vast ijkpunt: op zaterdag het gezin bij elkaar

Franeker - Voor Aukje van der Ploeg-Westra zijn mensen altijd belangrijker geweest dan spullen. Haar kinderen denken dat ze het grotendeels aan die ontspannen levenshouding heeft te danken dat ze vandaag honderd jaar wordt.

Regiowoensdag, 20 mei 2009

Ashley was niet op tijd klaar: vijf vragen gemist

Bolsward - Ruim 7900 Friese middelbare scholieren zijn deze week begonnen met de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag: havo-scholiere Ashley Kruishaar (17) van het Marne College in Bolsward. Hoe beleefde zij haar eerste examens?

Regiowoensdag, 20 mei 2009

Boarnsterhim: 34,3 miljoen achterstand

Grou - Boarnsterhim heeft de afgelopen jaren stelselmatig veel te weinig geld uitgetrokken voor het onderhoud van wegen, bruggen en andere eigendommen. De totale onderhoudsachterstand bedraagt 34,3 miljoen euro. Dat blijkt uit een inventarisering die het nieuwe college van B en W heeft laten uitvoeren.

Regiowoensdag, 20 mei 2009

Grote plannen met waterkennispark

Leeuwarden - Waterinstituut Wetsus in Leeuwarden groeit als kool. De gemeente Leeuwarden heeft het terrein van de voormalige kunststoffabriek Atoglas op het oog om het instituut fors te laten uitbreiden. Ook delen van het Sixmaplein zijn bij de uitbreiding betrokken. Wethouder Deinum schat dat met de uitbreiding en de bouw van aan waterindustrie gerelateerde bedrijfsverzamelgebouwen op beide terreinen voor veertig tot 45 miljoen euro publieke investeringen gemoeid zullen zijn. Hoeveel de overheid moet investeren, is nog in onderzoek.

Regiowoensdag, 20 mei 2009

Fryslân wil het gat tussen hbo en wo dichten

Leeuwarden - Fryslân wil op zes terreinen kennishotspots aanbieden, waarin studenten het gat tussen hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs kunnen dichten. Zo wil het provinciebestuur wetenschappelijk onderwijs naar Fryslân halen. En zo kan een deel van het hbo-talent in de eigen provincie doorstromen.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 mei 2009

Aan de slag in het ‘oerwoud’ in Utrechts Kanaleneiland

Utrecht - 75 jongeren staken afgelopen zaterdag tijdens de jaarlijkse TijdVoorActie-dag de handen uit de mouwen in de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Overvecht. Samen met de bewoners knapten ze de buurt op. Henri Venema (15) uit Oudeschoot was een van hen en doet verslag.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 mei 2009

Collecte Festival316 levert 3500 euro aan giften op

Ureterp - De collecte die zaterdagavond op het Festival316 in Ureterp is gehouden heeft 3500 opgebracht. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Festival316 is een christelijk muziekfestival dat afgelopen weekend 2900 bezoekers trok.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 mei 2009

Missionaire blik bepaalt toekomst

Utrecht - Een delegatie van de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) is de afgelopen dagen op bezoek geweest bij de Protestantse Kerk. De kerkgenootschappen hebben veel met elkaar gemeen, met name in de positieve toekomstvisie die ze delen.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 mei 2009

Stichting Reformatorische Wijsbegeerte wil extra steun

Leeuwarden - De Stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte heeft in een brief haar donateurs gevraagd om extra steun. Komt die er niet, dan moeten er enkele projecten voor dit jaar de ijskast in, aldus directeur Hillie van de Streek.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 mei 2009

Baptisten: richten op kerkplanting

Veendam - De Unie van Baptistengemeenten gaat zich de komende drie jaar meer richten op gemeentestichting. Afgelopen weekeinde stemde de Algemene Vergadering in Veendam in met het nieuwe beleidsplan Een Unie die prikkelt. Er werd nog geen besluit genomen over het voorstel om andere vormen van lidmaatschap van de Baptistenunie toe te staan.

Sportwoensdag, 20 mei 2009

Friese voetbalclubs zijn voor invoering van de Topklasse

Wolvega - De voetbalclubs uit het district Noord zijn gisteren met grote meerderheid van stemmen akkoord gegaan met de invoering van de Topklasse. Alleen regio Groningen stemde tijdens de districtsvergadering in Wolvega tegen, maar de overige zeven regio’s van het veldvoetbal gingen wel akkoord. Op de landelijke vergadering amateurvoetbal op 6 juni zal de definitieve beslissing vallen over invoering van de Topklasse.

Sportwoensdag, 20 mei 2009

Jeffrey de Visscher: we lieten ons afslachten

Zwolle - Na de nederlaag bij FC Zwolle (2-1) heerste er gisteravond vooral teleurstelling bij de spelers van SC Cambuur-Leeuwarden. Natuurlijk, de late 2-1 van Koen Brack bezorgde de ploeg van trainer Stanley Menzo nog een redelijk positieve uitgangspositie voor het thuisduel van komende vrijdag. Maar de manier waarop het de voorafgaande 87 minuten grotendeels misging, deed pijn. ,,We hebben ons laten afslachten”, nam Jeffrey de Visscher geen blad voor de mond.

Sportwoensdag, 20 mei 2009

Cambuur wacht een zware klus

Zwolle - Om de hoop op de eredivisie levend te houden, wacht SC Cambuur-Leeuwarden vrijdag een zware klus: voor het eerst dit seizoen moet de ploeg FC Zwolle verslaan. Gisteren probeerde Cambuur dat ook. Wéér lukte het niet. Na verlies in het eerste duel van de play-offs is het daarom vrijdag buigen of barsten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties