De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 maart 2015.

Hoofdartikelvrijdag, 20 maart 2015

Coalitievorming vooral grillig van aard

De uitslag van de verkiezingen voor Provinciale Staten in Fryslân bevestigt het algemene beeld: de traditioneel grote partijen worden steeds kleiner. Daardoor zijn meer partijen nodig voor het vormen van een meerderheid. Dat is in Fryslân ook het geval. Tot nu toe kon er een meerderheid worden gevormd met drie partijen (PvdA, CDA en FNP), maar de uitslag van deze week maakt een coalitie van vier partijen noodzakelijk.

Regiovrijdag, 20 maart 2015

Windmolendiscussie lijkt keuze van Makkumers amper te beïnvloeden

Makkum - De mensen uit Makkum zitten nog altijd in onzekerheid over de toekomst van hun dorp. Komen de windmolens langs de Afsluitdijk, zoals Provinciale Staten willen, of beslist Den Haag anders en komen ze in het IJsselmeer? De Makkumers vinden de discussie belangrijk, maar stemden gisteren vooral op basis van andere overwegingen.

Regiovrijdag, 20 maart 2015

Friese formatie wordt anders dan anders

Leeuwarden - Provinciale Staten van Fryslân beginnen hun termijn aanstaande donderdag met elf fracties. Niet eerder waren de zetels zo breed verdeeld. Zowel de Partij voor de Dieren als 50Plus komen met één zetel nieuw in de Staten. Die versplintering gaat gepaard met een naar elkaar toe kruipen van de grotere partijen. Het CDA is de winnaar van de verkiezingen geworden, de partij ging van acht naar negen zetels en is nu de grootste. Tegelijk was de grootste fractie in de Friese Staten nog nooit zo klein. Voor een meerderheid in de Staten heeft het CDA dan ook drie andere partijen nodig.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 maart 2015

Honderd jaar adventisten in Fryslân

Leeuwarden | De Zevende-dags Adventisten vieren deze maand hun jubileum in Fryslân. Precies honderd jaar na de eerste doopdienst in Fryslân is er op zaterdag 28 maart een doopdienst in de Adventkerk in Leeuwarden.

Sportvrijdag, 20 maart 2015

Nog volop kaarten voor duel vrouwen sc Heerenveen, mét Henk de Jong

Heerenveen - Cambuurtrainer Henk de Jong is vanavond op uitnodiging van de vrouwenploeg van sc Heerenveen te gast bij het duel met PSV/FC Eindhoven. De invitatie volgde op de uitspraak van De Jong dat zijn team tegen NAC aan 'meisjesvoetbal' deed. Zijn komst staat ook in het teken van het Fries kampioenschap traplopen (735 treden) dat ten bate van het Foppe Fonds wordt gehouden in het Abe-lenstrastadion. Voor het voetbalduel waren gisteren al 14.000 kaarten verkocht.

Sportvrijdag, 20 maart 2015

Drie Friezen in halve eindstrijd EK grasbaan

Leeuwarden - Jannick de Jong (Gorredijk), Dirk Fabriek (Jubbega) en Henry van der Steen (Oudebildtzijl) zijn door motorsportbond KNMV geselecteerd voor deelname aan de halve finales van het EK grasbaan. De Jong en Fabriek starten zelfs in dezelfde wedstrijd, op 7 juni in het Duitse Bielefeld. Van der Steen, de derde Fries in de halve finales, komt 26 april al in actie. Hij is dan een van de drie Nederlandse rijders in het Engelse Springfield. De finale van het EK is op 18 juli in Staphorst.

Sportvrijdag, 20 maart 2015

Ton Kooyman is op weg terug na zwaar ongeval

Wolvega - Vorig jaar september werd de drafsport geconfronteerd met het zwaarste ongeval sinds jaren. In Alkmaar kwam Tom Kooyman buiten zijn schuld vlak voor de start van een koers frontaal in botsing met een op hol geslagen draver die tegen de keer inliep. De klap was enorm en onder meer Kooymans enkel en onderbeen waren verbrijzeld. De kans dat hij ooit weer zou lopen werd klein geacht. De karaktervolle prof was gisteren als eregast in Wolvega en verrichtte, staand op krukken, de huldiging van een naar hem vernoemde koers. Hij zag bovendien de door hem getrainde Bronco Boko de koers voor de subtop winnen.

Sportvrijdag, 20 maart 2015

VC Sneek maakt grote stappen in eigen huis

Sneek - Hoewel de kampioenspoule in vrouwenvolleyballand net zo veranderlijk is als het weer, schijnt bij VC Sneek een voorzichtig voorjaarszonnetje. De ploeg van coach Petra Groenland was gisteren in een uurtje klaar met Peelpush: 3-0 (25-13, 25-15, 25-15).


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties