De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 20 december 2005.

Bijschriftdinsdag, 20 december 2005

Bereidt de weg des Heren

Zoals er in de tempel een sleuteldrager was, die de deur moest openen en sluiten op z’n tijd, zo is er ook in Gods heiligdom een sleuteldrager: Jezus.

Cultuurdinsdag, 20 december 2005

‘Opknap De Lawei met woningbouw betalen’

Drachten - De verbouwing van De Lawei in Drachten en de samenvoeging van het theater met muziekschool De Meldij en poppodium Iduna gaan 18 miljoen euro kosten. Dat bleek maandag tijdens een presentatie van een ‘strategie’ aan de gemeente Smallingerland, door stedenbouwkundige Riek Bakker uit Rotterdam. Het benodigde geld kan worden binnengehaald door het bouwen van duizend woningen in de buurt van De Lawei.

Cultuurdinsdag, 20 december 2005

Kunstschilder Harry Boiten (69) overleden

De Wilgen - Kunstenaar Harry Boiten uit De Wilgen is maandag overleden. Boiten, die bekend stond als een ‘typische schilder van het Noord-Nederlandse landschap’ werd 69 jaar.

Dossierdinsdag, 20 december 2005

Marco van Basten: ‘Ik ben een denker, geen piekeraar’


Economiedinsdag, 20 december 2005

Cao-onderhandelingen bij Oranjewoud afgekapt

Heerenveen – De onderhandelingen over een nieuwe cao bij ingenieursbureau Oranjewoud in Heerenveen zijn stukgelopen. Dat maakte CNV-bestuurder S. van der Velde vandaag bekend. In januari willen de vakbonden de situatie aan hun leden voorleggen. De leden beslissen dan of er gestaakt gaat worden.

Economiedinsdag, 20 december 2005

Oranjehotel

Leeuwarden - De Eden Hotel Group neemt het Oranjehotel in Leeuwarden per 1 januari over. Dat maakte de hotelgroep vandaag bekend. Eden heeft al zeven hotels in Nederland.

Hoofdartikeldinsdag, 20 december 2005

De spelling en de gemoederen

Het is eigenlijk geen onderwerp, maar toch beroert de nieuwe spelling de gemoederen van velen. Nederland is daarin geen uitzondering, in andere landen waar een meer of minder ingrijpende spelling werd ingevoerd, ontstond eveneens commotie. Denk aan Duitsland, waar een flink deel van de culturele elite steigerde toen het vertrouwde woordbeeld in boeken en kranten dreigde te veranderen.

Regiodinsdag, 20 december 2005

Centrale As op details anders en duurder

Leeuwarden – De provincie houdt vast aan haar ‘voorkeurstracé’ voor de Centrale As, de nieuwe weg van Dokkum naar de Wâldwei. Er worden wel diverse details aangepast. Het duurste daarvan is een ongelijkvloerse kruising met de N355 (Leeuwarden-Buitenpost). Om de meerprijs deels te compenseren wordt de weg tussen Sumar en Nijega niet verdubbeld. Dat heeft de provincie Fryslân gisteren voorgesteld. Naar aanleiding van de ongeveer driehonderd inspraakreacties is een aantal details aangepast ten opzichte van het tracé dat in augustus werd gepresenteerd. De provincie heeft zich echter niet van de wijs laten brengen door het offensief van het platform ‘De Andere As’, een coalitie van tien actiegroepen uit de regio tussen Dokkum en Nijega die voor een radicaal ander tracé (de ‘Centraalste As’) strijden.

Regiodinsdag, 20 december 2005

Tweede leven voor de klok van Terkaple

Joure – Het is voor de horlogedragende mens maar moeilijk voor te stellen hoe belangrijk de kerkklok eeuwenlang is geweest. Voor de middeleeuwse monniken bepaalde het luiden van de uren voor het gebed het ritme van hun dag. Voor de boer op het land was het de enige manier om te weten hoe laat het was. De uurwerken, waarvan de vroegste voorbeelden teruggaan op kloosters uit de dertiende eeuw, waren vaak prachtige staaltjes smeedkunst en techniek. Met de ontdekking van het slingeruurwerk van Huygens konden de klokken halverwege de zeventiende eeuw nog veel preciezer de tijd weergeven.

Regiodinsdag, 20 december 2005

Geldzorgen industrieterrein

Leeuwarden – Het opknappen van het bedrijventerrein Leeuwarden-West dreigt nog altijd een financieel debacle te worden. Wethouder Van Mourik laat de eis los dat ondernemers 1,7 miljoen euro moeten bijdragen aan het plan. Daarmee dreigt ook de subsidie van zeven miljoen euro van de provincie en het Rijk te vervallen.

Regiodinsdag, 20 december 2005

Geen files meer voor verkeer in Drachten

Drachten – Automobilisten kunnen Drachten vanaf donderdag weer zo goed als fileloos in- en uitrijden. Dan gaat de nieuwe rotonde in de Eikesingel-Zuiderhogeweg-Overstesingel open voor het verkeer. Ook de buslijnen rijden vanaf donderdag weer de normale routes. De tijdelijke haltes langs de Lauwers worden opgeheven.

Regiodinsdag, 20 december 2005

Regels bij wadloopramp

Lauwersoog – Hulpdiensten en wadloopgidsen weten vanaf vandaag precies wat ze moeten doen als zich een rampsituatie op het wad voordoet. In Lauwersoog werd vanmiddag het Veiligheidsprotocol voor Wadlopers gepresenteerd aan gedeputeerde Bijman. Een dergelijk protocol bestond nog niet. Van het protocol is een samenvatting in vestzakformaat gemaakt; het is de bedoeling dat iedere gids die in zijn persoonlijke standaarduitrusting meeneemt als hij het wad op gaat. In het draaiboek staat vooral beschreven hoe de communicatie verloopt. Daar bleek het in het verleden soms aan te schorten. Het vanmiddag gepresenteerde protocol is het resultaat van acht jaar oefenen en evalueren.

Regiodinsdag, 20 december 2005

Friesch Dagblad vindt samenwerking in druk

Leeuwarden/Emmeloord – Het Friesch Dagblad en FD Hoekstra Boom Offset Rotatie BV (Hobo) te Emmeloord/Meppel willen samenwerken. De plannen behelzen onder meer de bouw van een drukhal met een nieuwe krantendrukpers, op een ‘strategische plaats’ in Fryslân. Deze zal in de loop van 2008 klaar zijn voor het drukken van het Friesch Dagblad.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 december 2005

Dominee wordt drukke herder

Leeuwarden – De daling van het aantal predikanten in de Protestantse Kerk heeft grote gevolgen voor de werkdruk. Nu heeft een predikant gemiddeld 1.050 doop- en belijdende leden onder zich. Dat aantal groeit de komende jaren, doordat het aantal beschikbare dominees afneemt.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 december 2005

‘Ledental PKN zal dalen met 30 procent’

Leeuwarden – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zal de komende jaren een flink aantal leden verliezen. De kerk verwacht een afname van 30 tot 35 procent. Dat zijn in ieder geval 750.000 leden. Op dit moment heeft de PKN ruim 2,5 miljoen leden. Het aantal predikanten neemt af met duizend, is de prognose.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 december 2005

Christelijke encyclopedie in de winkel

Kampen - De nieuwe editie van de Christelijke Encyclopedie van uitgeverij Kok uit Kampen is sinds maandag te koop in de boekhandel. Vanwege een beschadiging tijdens het vervoer vanuit het Verre Oosten kon de uitlevering aan de boekhandel niet eerder plaatsvinden.

Sportdinsdag, 20 december 2005

Friese paardensportprijs voor Wim en Cuuc Vellinga

Leeuwarden - Het echtpaar Wim en Cuuc Vellinga-Tesselaar hebben maandag uit handen van gedeputeerde Piet Bijman de Friese paardensportprijs gekregen. De familie Vellinga zet zich al vele jaren met woord en daad in voor de (Friese) paardensport. Wim Vellinga was onder meer ruim zestien jaar penningmeester van Indoor Friesland en ook de drijvende kracht achter de oprichting van Landelijke Ruiter- en Ponyclub de Trynwâlden. Van die vereniging is hij tevens erevoorzitter.

Sportdinsdag, 20 december 2005

Jeugd loopt 3000 euro bijeen voor Cambuur

Leeuwarden – De jeugdleden van Cambuur Leeuwarden hebben maandag middels een sponsorloop ruim drieduizend euro voor de club bijeen gebracht. Cambuur kampt zoals bekend met grote financiële problemen en werd vorige maand maar nipt voor een faillissement behoedt. Interim-directeur Harjan van Dam schat de kans op zo’n vijftig procent dat de club blijft bestaan.

Sportdinsdag, 20 december 2005

Centrumcross Surhuisterveen als start van jubileumjaar

Surhuisterveen – De twaalfde editie van de Centrumcross van Surhuisterveen, die op 4 januari zal worden verreden, geldt als start van het jubileumjaar voor het plaatselijke wielercomité. In dat kader zullen er volgend jaar tal van activiteiten op wielergebied plaats hebben, met als klap op de vuurpijl de 25ste Profronde van Surhuisterveen op dinsdag 1 augustus.

Sportdinsdag, 20 december 2005

Sterke opmars beloftes Heerenveen

Utrecht - Het belofteteam van Sportclub Heerenveen is in de reserve eredivisie aan een spectaculaire opmars bezig. In Utrecht won Heerenveen maandagavond simpel met 1-4 van de gelijknamige koploper, waardoor de ploeg van trainer Henk Herder op één punt achterstand van de Domstedelingen is gekomen.

Sportdinsdag, 20 december 2005

Bosvelt speelt niet tegen VVV-Venlo

Heerenveen - Middenvelder Paul Bosvelt doet woensdagavond niet mee in de achtste finale van het bekerduel tegen VVV-Venlo, de huidige nummer twee in de eerste divisie. De middenvelder heeft nog altijd last van een opspelende hamstringblessure en blijft uit voorzorg aan de kant.

Sportdinsdag, 20 december 2005

Huntelaar vertrekt na de winterstop naar Ajax

Heerenveen - Klaas Jan Huntelaar vertrekt per 1 januari volgend jaar naar Ajax. De topscorer van Heerenveen én de eredivisie (14 doelpunten) bereikte maandag een akkoord met de Amsterdamse club. Het enige struikelblok kan de transfersom zijn. Heerenveen wil naar verluidt tien miljoen euro voor Huntelaar ontvangen. Het is de vraag of Ajax, dat dit jaar nog elf miljoen euro uitgaf voor de centrumspitsen Rosenberg en Charisteas, die vraagprijs kan betalen.

Weerdinsdag, 20 december 2005

Overwegend droog


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties