De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Archief

De artikelen van zaterdag, 20 december 2003.

Achtergrondzaterdag, 20 december 2003

Milosevic beheerst de politieke agenda vanuit zijn cel

Vanuit zijn cel in Den Haag doet ex-president Milosevic mee aan de verkiezingen, evenals zijn oude medestander Seselj. De arm van ‘Slobo’ reikt nog ver, zo blijkt.

Analysezaterdag, 20 december 2003

De ondergang van de Tiran

Hij werd uit zijn hol getrokken en hij bood geen weerstand. Saddam Hussein, de voortvluchtige tiran, werd eindelijk gepakt door de Amerikanen. Opluchting bij president Bush, die zijn herverkiezing met meer vertrouwen tegemoet kan zien dan een week geleden

Bijschriftzaterdag, 20 december 2003

Bisschop krijgsmacht

Haarlem - De bisschop van de krijgsmacht, dr J.M. Punt, heeft een kerstgroet gestuurd aan de Nederlandse militairen in Irak. In deze boodschap schrijft de bisschop onder meer: ‘Jullie doen dienst in een ver land, maar je bent zeker niet vergeten. Het thuisfront leeft intens met jullie mee. Ik weet van moeders en vaders, echtgenotes en familieleden die elke dag angst en hoop met jullie delen’. De bisschop staat stil bij de betekenis van het kerstfeest en besluit met een dankwoord: ‘Ik dank jullie voor de moed die jullie tonen, dat je bereid bent te gaan waar een volk in nood je nodig heeft. Als het militair mogelijk is, hoop ik jullie t.z.t. eens te kunnen bezoeken. Van harte wens ik jullie vredige kerstdagen toe en bid voor jullie allen om de bijzondere bescherming van Maria en Gods rijkste zegen.’

Cultuurzaterdag, 20 december 2003

Theeservies Douwe Egberts voor Groninger Museum

Groningen – Het Groninger Museum heeft een bijzonder theeservies gekregen van Douwe Egberts. Dat heeft het museum bekendgemaakt. Het servies is geschonken vanwege het 250-jarig jubileum van de koffiefabrikant. In totaal krijgen twintig Nederlandse musea dit jaar bijzondere voorwerpen. Naast het theeservies heeft het Groninger Museum nog negen andere stukken cadeau gekregen.

Cultuurzaterdag, 20 december 2003

Geboortelied ‘Ons Princesje’ op cd van Geke’s Tiental

Urk – Het Urker koor Geke’s Tiental is blij met de geboorte van prinses Catharina-Amalia. Op de nieuwste cd Geluckig Vaderland van het koor, onder leiding van Geke van de Sloot, staat het liedje Ons Princesje . Het is het geboortelied dat in 1880 werd geschreven ter gelegenheid van de geboorte van prinses Wilhelmina.

Cultuurzaterdag, 20 december 2003

Friesland Pop kan voorlopig op oude voet verdergaan

Leeuwarden – De overkoepelende provinciale popinstantie Friesland Pop kan voorlopig op de oude voet verder. Popconsulent Jan Jelle Koerts, een ID-werker, behoudt in ieder geval tot 1 juli zijn baan.

Economiezaterdag, 20 december 2003

Werkloosheid in Fryslân stijgt verder

Groningen - De werkloosheid in Fryslân stijgt verder. In november kwam de werkloosheid in Fryslân, volgens het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), uit op 10,8 procent. Vergeleken met november vorig jaar betekent dat een stijging van 24 procent. Landelijk was de stijging met 22,7 procent minder groot. In november waren er in Nederland 664.400 werklozen.

Economiezaterdag, 20 december 2003

Actie op AOC levert acht kerstkoeien voor Tanzania op

Heerenveen - Donderdag was het klusdag voor de leerlingen van het AOC VMBO in Heerenveen. Met een folder van Farm Friends en een brief van de schoolleiding gingen de leerlingen op stap om een stagebedrijf te vinden.

Hoofdartikelzaterdag, 20 december 2003

Leerachterstand…

Het onderwijs speelt momenteel een belangrijke rol in de discussie over ‘buitenlanders’ en ‘Nederlanders’. In de eerste plaats omdat sommigen menen dat islamitische scholen niet bijdragen tot integratie van allochtonen. Daarbij gaat het om twee aspecten: het cognitieve, dus het leren, zou op ‘zwarte’ scholen minder goed gaan, en het culturele: moslimkinderen ontwikkelen op ‘eigen’ scholen eerder een anti-Nederlandse houding dan een houding die gericht is op integratie.

Regiozaterdag, 20 december 2003

Beloofde onderzoek ATF is nog onzeker

Drachten – Het is nog niet zeker dat er een nieuw onderzoek komt naar de gezondheidsgevolgen van de brand bij afvalverwerker ATF in Drachten, in mei 2000. ATF heet nu Van Gansewinkel.

Regiozaterdag, 20 december 2003

Friezen vieren dit jaar zuinig kerstfeest

Leeuwarden – Friezen houden de hand op de knip tijdens de kerstdagen. Velen blijven thuis in de kerstvakantie of kiezen een goedkope vakantiebestemming. Ook uit eten is minder in trek. De restaurants zitten nog niet vol.

Regiozaterdag, 20 december 2003

Friezen vragen vaker hulp bij drankprobleem

Leeuwarden – De vraag om hulp vanwege problemen met alcohol stijgt in Fryslân. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Kuno van Dijkstichting. Het landelijk verslag van de ambulante verslavingszorg laat zien dat er zich vooral meer mensen met een cocaďneverslaving melden. In de drie noordelijke provincies vroegen vorig jaar 3035 mensen om hulp bij verslaving. Hiervan woont 56 procent in Fryslân. Dit percentage is zo hoog omdat er in deze provincie de afgelopen twee jaar enkele spreekuren zijn bijgekomen voor problemen met alcohol. Die spreekuren worden in verschillende dorpen en steden in de provincie gehouden. ,,In Fryslân is het dus makkelijker geworden om zorg te vragen. Dat verklaart dit relatief hoge percentage in de provincie”, aldus R. van der Vloed van de Kuno van Dijkstichting. Fryslân heeft in 2001 ongeveer zeven ton euro gekregen van het rijk om de extra spreekuren voor alcoholproblemen op te zetten.

Regiozaterdag, 20 december 2003

Wad als erfgoed

Leeuwarden - Duitse milieuministers in vijf deelstaten willen dat het waddengebied op de werelderfgoedlijst van Unesco komt. Die erkenning zou een deel van de Waddenzee gelijkstellen met nationale parken zoals de Grand Canyon in de Verenigde Staten. In 2000 liep een voorstel van milieuorganisaties om het wad aan te melden voor de Unesco-lijst stuk, omdat Duitsland en Denemarken vreesden dat plaatsing op de erfgoedlijst te veel beperkingen mee zou brengen. Nederland nam toen een neutraal standpunt in.

Regiozaterdag, 20 december 2003

Werknemers houden loon

Leeuwarden - Werknemers met een ID-baan bij de Stichting Sportwerk Fryslân in Leeuwarden komen in januari niet op straat te staan. Zij behouden voor ten minste een half jaar hun salaris en er wordt een reďntegratietraject voor hen uitgezet. Dat heeft de gemeente Leeuwarden gisteren bekendgemaakt.

Regiozaterdag, 20 december 2003

Hoogleraar: proefboren schaadt niet

Doniaga - Het doen van proefboringen naar gas onder het Tjeukemeer is niet schadelijk voor de natuur. Dit zegt hoogleraar prof. P. Currie van de Technische Universiteit in Delft. Hij is deskundig op het gebied van de winning van olie en gas. Deze week werd duidelijk dat de gemeente Skarsterlân de proefboring bij Doniaga niet kan tegenhouden. Wel probeert de Stichting Tegengas via de rechter de proefboring alsnog tegen te houden. Volgens Currie merkt de omgeving niets van de proefboring. Alleen is de boorinstallatie te zien. Die wordt veertig meter hoog. ,,Geluid is nauwelijks waarneembaar”, aldus de hoogleraar. Hij zegt dat de oliemaatschappij twee tot drie maanden nodig heeft om bij de laag te komen waar de gasdeeltjes zich bevinden. Oliemaatschappij TotalFinaElf krijgt toestemming om de boortoren een jaar lang langs de oevers van het Tjeukemeer te behouden. Alleen in het broedseizoen mag de oliemaatschappij niet boren.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 december 2003

Centrum evangelische theologie VU een feit

Amsterdam – Vertegenwoordigers van de zes evangelische organisaties die meewerken aan de oprichting voor een evangelisch studiecentrum aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, hebben vrijdag hun handtekening gezet.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 december 2003

Hoge Raad stelt Nederlandse Hervormde Kerk in het gelijk

Den Haag/Driesum - De Hoge Raad heeft vrijdag 37 hervormde gemeenten, waaronder Driesum, in het ongelijk gesteld in hun jarenlange juridische geschil met de Nederlandse Hervormde Kerk (NHK). De gemeenten weigerden zich neer te leggen bij een kerkordewijziging van 1991. Die stelde hen verplicht hun financieel beheer onder toezicht van de landelijke kerk te stellen. De bezwaarmakers wilden vasthouden aan hun vrije beheer, zonder inmenging van buiten.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 december 2003

‘Energie inzetten waar de Geest krachtig werkt’

Amsterdam - De Samen-op-Wegkerken zouden er goed aan doen om bij hun plannen voor zending onder ‘onbereikten’ in eigen land en elders op de wereld aan te sluiten bij de kerken die sterk groeien. Dat bepleit Wout van Laar, algemeen secretaris van de Nederlandse Zendingsraad (NZR). ,,We moeten onze energie strategisch inzetten op plekken waar de Geest kennelijk krachtig werkt.”

Sportzaterdag, 20 december 2003

Cambuur verlengt contract Dick de Boer

Leeuwarden - Cambuur heeft het contract met trainer Dick de Boer met een jaar verlengd. Voorzitter Wytze Adema vertelde dat na afloop van het verloren duel tegen Sparta. De Volendammer moet voor doorstroming van talent zorgen en de ontwikkeling van spelers bevorderen. Net als bij Ajax wordt voortaan van iedere speler een beoordeling bijgehouden. Wie geen voldoende scoort, mag weg. De herstructurering van de technische staf is Johan Groote noodlottig geworden. Zijn contract wordt niet verlengd. Wie hem gaat opvolgen bij het tweede is nog niet bekend. Ook assistent Jan Schulting tekende bij voor een jaar.

Sportzaterdag, 20 december 2003

Heerenveen zoekt eerherstel tegen Roda JC

Heerenveen - Na de bekernederlaag tegen NEC van woensdag moet SC Heerenveen het vanavond in het eigen Abe Lenstra Stadion op nemen tegen uitgerekend Roda JC, de ploeg die ook al eens verantwoordelijk was voor een grote teleurstelling in de finale van de Amstel Cup.

Sportzaterdag, 20 december 2003

Cambuur verlengt contract Dick de Boer

Leeuwarden - Cambuur heeft het contract met trainer Dick de Boer met een jaar verlengd. Voorzitter Wytze Adema vertelde dat na afloop van het verloren duel tegen Sparta vrijdag.

Sportzaterdag, 20 december 2003

Cambuur met nederlaag de winterstop in

Leeuwarden - Cambuur gaat de winterstop gebruiken om de vermoeide en uitgeputte geest onder de zon van Curaçao van nieuwe impulsen te voorzien. Het laatste optreden tegen Sparta voor het thuispubliek maakte andermaal duidelijk dat het elftal met name in de voorhoed aan revisie toe is. Door het verlies kunnen de periodetitelaspiraties even in de ijskast.

Sportzaterdag, 20 december 2003

Jong Oranje oefent bij Harkemase Boys tegen Ierse beloften

Harkema - Sportpark De Bosk in Harkema is op dinsdag 6 april het decor van een oefenwedstrijd van Jong Oranje. Het nationale team onder 23 jaar zal het op het veld van Harkemase Boys ’s avonds opnemen tegen Jong Ierland.

Weerzaterdag, 20 december 2003

Storm(achtig)

Vandaag is er veel bewolking en valt er vooral vanmiddag en vanavond regen. Er waait een vrij krachtige wind uit zuid tot zuidoostelijke richtingen. Het wordt 6 graden. Morgen is er in het Waddengebied kans op een noordwesterstorm.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties