De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 20 januari 2014.

Hoofdartikelmaandag, 20 januari 2014

Fijnstof, een rechtszaak en een kabinetsbesluit

Fijnstof zoals dat door auto’s wordt uitgestoten is veel gevaarlijker voor de gezondheid van mensen dan werd aangenomen. Er was al bekend dat de gezondheid van mensen langs snelwegen door fijnstof zodanig wordt aangetast dat de levensverwachting daalt. Onlangs werd duidelijk dat fijnstof ook in heel kleine hoeveelheden slecht is. De nieuwe gegevens over de schadelijke werking maken het noodzakelijk dat de wettelijke normen voor de hoeveelheid fijnstof naar beneden moeten worden gebracht: fijnstof brengt de dood eerder dichterbij dan gedacht.

Regiomaandag, 20 januari 2014

Mountainbikers als ‘baanvegers’ van It Fryske Gea

Wandelaars kunnen weer op ‘zondagse schoenen’ door de natuurgebieden Grikelân en Turkije tussen Aldtsjerk en Mûnein lopen. Met dank aan veertig mountainbikers.

Regiomaandag, 20 januari 2014

Chauffeur botsing gevonden

Leeuwarden | Een dertigjarige Leeuwarder is gisterochtend aangehouden in verband met het ongeluk op het Zuiderplein in Leeuwarden, zaterdagavond. Hierbij raakte een negentienjarige bromfietser zwaar gewond aan zijn hoofd. De Leeuwarder reed na de aanrijding door. Tegenover de politie verklaarde hij dat hij niet stopte omdat hij geen rijbewijs heeft en erg geschrokken was.

Regiomaandag, 20 januari 2014

Onvrede in Groningen over compensatie

Groningen | Inwoners van Groningen zijn nog lang niet tevreden met het compensatiepakket dat minister Henk Kamp van Economische Zaken hen heeft geboden. De investeringen die gedaan worden, zijn van tijdelijke aard, zeggen de Groningers. Zij eisen structurele investeringen in de regionale economie en de leefbaarheid.

Sportmaandag, 20 januari 2014

Knegt getergd richting Sotsji na uitsluiting op EK

Dresden | Of het EK er nou echt wel zo toe deed, in de aanloop naar de Olympische Spelen? De gretigheid en de emotie waarmee Sjinkie Knegt gisteren over de finish kwam op de aflossing, gaf het antwoord. De shorttracker uit Bantega deed het in Dresden met een middelvinger, naar eigen zeggen uit emotie en frustratie. Uiteindelijk kostte het gebaar hem de bronzen medaille in de eindrangschiking, maar net als de gehele Nederlandse ploeg kan de Fries met een goed gevoel richting de Olympische Spelen in Sotsji.

Sportmaandag, 20 januari 2014

Hartwerd brengt ode aan Germ Terpstra

Hartwerd heeft zaterdag bij de clubkampioenschappen in het dammen Fries spel de verhoudingen weer rechtgezet. Verloren de vertegenwoordigers van het bekende dambolwerk verleden jaar nog wat verrassend van Oudega SWF, nu lieten ze overduidelijk zien wie de sterkste is. Het kampioenschap maakte des te meer indruk omdat de Hartwerters het moesten doen zonder de sterke speler Germ Terpstra, die een week eerder plotseling overleden was.

Sportmaandag, 20 januari 2014

Heerenveen niet in topvorm, dus liggen er kansen voor Cambuur

Deze week zijn alle ogen van voetballiefhebbend Fryslân gericht op Friese derby Cambuur - Heerenveen. De aftrap in Leeuwarden is zondagmiddag om 12.30 uur. De vraag is: wie gaat er winnen?

Sportmaandag, 20 januari 2014

San Marco en San Clarence

De Clarence Seedorf-meter slaat al dagenlang op tilt in roodzwart gekleurd Milaan. Zo kon het gebeuren dat ook het reilen en zeilen rond de nieuwjaarsreceptie van sc Heerenveen breed werd uitgemeten in de talloze gazzette die de voetbalmaffe Italianen lezen. De aandacht ging niet uit naar de ietwat onwennige eerste speech van voorzitter Jelko van der Wiel. Nee, alleen het twee minuten durende NOS-interview met Marco van Basten vond z’n digitale snelweg naar het zuiden.

Sportmaandag, 20 januari 2014

Ritzmaier dartelend en scorend op z’n best

Gerard Bos

Sportmaandag, 20 januari 2014

Cambuur voegt daad bij het woord tegen Go Ahead Eagles

Leeuwarden | Zo sta je laatste en zo sta je negentig minuten, twee goals en drie punten later ineens veertiende. Het kan verkeren, daar onderin de eredivisie. Heel Cambuur zei zich de afgelopen dagen dan ook te realiseren dat een goede start van 2014 tegen Go Ahead Eagles gewenst (lees: vereist) was. De ploeg voegde op eigen veld gisteren de daad meteen bij het woord in wat een, zoals de Engelsen zo mooi zeggen, must win game was: 2-0.

Sportmaandag, 20 januari 2014

Zomer: alleen trek in een buitenlandse club


Sportmaandag, 20 januari 2014

Heerenveen loopt nog in de pas, maar zet geen stappen

Heerenveen| Het eerste puntenverlies voor sc Heerenveen in 2014 is een feit na het gelijkspel tegen Roda JC (2-2). Daarmee loopt de Friese ploeg nog wel in de pas in vergelijking met de eerste helft van de competitie, maar de ploeg van trainer Marco van Basten zet geen stappen voorwaarts. ,,We zijn twee keer voorgekomen, maar niet in staat gebleken dat vast te houden. Dat is vervelend, want we krijgen wel veel doelpunten tegen.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties