De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 2 augustus 2008.

Economiezaterdag, 2 augustus 2008

.Nieuw schip in Harlingen gedoopt

Harlingen - Gistermiddag vond in Harlingen het feestelijke doopceremonieel plaats van m.s. Emotion, met een lengte van 171 meter het grootste containerschip van rederij JR Shipping uit Harlingen. De officiële handeling werd verricht door oud-minister Tineke Netelenbos, die nu bestuursvoorzitter is van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Rederijen (KVNR). De Emotion is een zogenoemde Baltic Max containerfeeder schip. Het schip is donderdagmorgen vanuit Duitsland in Harlingen aangekomen. Het behoort tot de grootste schepen die tot nu toe in de Nieuwe Vissershaven zijn aangemeerd. Met de aanschaf is een investering gemoeid van ruim 33 miljoen euro. De Emotion is het 22ste containerschip dat gaat varen onder de vlag van rederij JR Shipping.

Economiezaterdag, 2 augustus 2008

Cao-fondsen potten bijna 700 miljoen op

Leeuwarden - De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft geschokt gereageerd op het feit dat Sociale Fondsen bijna 700 miljoen euro als reserve op de bank hebben staan. Dit geld is bedoeld voor goede doelen zoals kinderopvang of scholing van werknemers, maar wordt nauwelijks uitgegeven. Dit blijkt uit een rapportage van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Economiezaterdag, 2 augustus 2008

Productie industrie daalt

Zoetermeer - De productie van de Nederlandse industrie is in de maand juli voor het eerst sinds april 2005 gedaald. Dat bleek gisteren uit de maandelijkse inkoopmanagersindex van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI). De index, die de NEVI samenstelt op basis van enquête onder ongeveer driehonderd managers in de industrie, kwam in juli uit op 48. In juni stond de index nog op 51,1. Een stand boven de 50 betekent dat de sector groeit. De belangrijkste reden voor de daling is volgens NEVI de forse afname van het aantal nieuw ontvangen orders als gevolg van ongunstige marktomstandigheden. Bovendien bereikte de inkoopprijsinflatie in juli het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar door de gestegen grondstofprijzen.

Hoofdartikelzaterdag, 2 augustus 2008

Gelovigheid is gewoon

De meeste wereldburgers zijn gelovig. Dat wil zeggen dat de meeste mensen op de aarde denken dat er meer is dan de zichtbare werkelijkheid. Ze geloven in de christelijke God, in de islamitische Allah, in de hindoeïstische Shiva of in welke godheid, goden of goddelijke machten dan ook.

Regiozaterdag, 2 augustus 2008

Verwarring over data van herfstvakantie

Leeuwarden - Hoewel de zomervakantie nog aan de gang is, is op scholen en onder ouders alweer verwarring ontstaan over de data van de herfstvakantie. Het ministerie van Onderwijs heeft in de eerste helft van dit kalenderjaar tijdelijk een verkeerde adviesdatum voor de scholen in Noord-Nederland op zijn site gepubliceerd.

Regiozaterdag, 2 augustus 2008

Praten over mensen, níet over meningen

Leeuwarden - Het skûtsje van Leeuwarden vaart vandaag mee in de botenoptocht van het homofeest Gay Pride in Amsterdam. Kosten: 15.000 euro. ‘Moet dat nou?’, heeft menig Fries zich afgevraagd. En dat was precies de bedoeling.

Regiozaterdag, 2 augustus 2008

De zon en haar verduistering laten zich niet zien

De zonsverduistering van gisteren was in Nederland maar gedeeltelijk. De maan bedekte niet meer dat 28 procent van de zonneschijf. Hier keken we onder de maan door naar de zon. In noordelijker streken was de verduistering compleet. Ze begon in Canada, doorliep het poolgebied, ging over Groenland en Nova Zembla naar het vasteland van Siberië. Daar boog ze een naar het oosten af richting Mongolië en China.

Regiozaterdag, 2 augustus 2008

IFKS wacht een droomfinale in de Lemster baai

Lemmer - De IFKS krijgt vandaag op papier een finale om van te smullen. Vijf schippers zijn nog in de running voor de titel. Delmer Los van de Grutte Pier uit It Heidenskip, die gisteren de woeste wedstrijd in de baai van Lemmer met een enorme overmacht won, maakt zelfs nog een kansje. ,,We gaan nu voor het hoogste”, aldus een strijdvaardige Los.

Regiozaterdag, 2 augustus 2008

Klaas en Helena Feenema werden pleegouders en namen drie dochters op in hun gezin

WOUTER SMILDE

Geloof & Kerkzaterdag, 2 augustus 2008

Protestantisme-zondag is onzalig plan

De Protestantse Kerk in Nederland houdt in oktober haar eerste Zondag voor het Protestantisme. Dr. Hans Kronenburg, voormalig predikant in Leeuwarden, noemt het een onzalig plan dat zo snel mogelijk van tafel moet.

Geloof & Kerkzaterdag, 2 augustus 2008

Drie generaties door elkaar gezegend

Drachten - Het geloof doorgeven aan je kinderen, maar ook aan je kleinkinderen, hoe gaat dat in de praktijk? Het Friesch Dagblad portretteert grootouders en kleinkinderen over geloofsopvoeding en geloofsbeleving. Vandaag deel 4.

Geloof & Kerkzaterdag, 2 augustus 2008

PKN promoot op regiobeurzen eigen materiaal

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland gaat dit najaar op dertien beurzen in de regio haar materiaal, projecten en diensten promoten. De tournee vindt van 20 september tot 1 november plaats. Op 15 oktober komt de PKN naar de Kurioskerk in Leeuwarden.

Sportzaterdag, 2 augustus 2008

Surhuisterveen legt nog vier toprenners vast

Surhuisterveen - De organisatie van de Profronde van Surhuisterveen hoopte deze week op een afmelding van Carlos Sastre voor de Olympische Spelen, maar die bleef uit. De Spaanse Tourwinnaar gaat naar Peking en daardoor ontbreekt hij dinsdag in Surhuisterveen. Wel legde de organisatie nog vier andere toppers vast. Het totaal aantal Tourrenners komt daarmee op dertien.

Sportzaterdag, 2 augustus 2008

De Haan veroordeelt Sibon met tegenzin tot bijrol

Hongkong - Foppe de Haan betreurt het dat sc Heerenveen-spits Gerald Sibon bij het olympisch elftal voorlopig op de bank is beland. De coach van Oranje geeft de voorkeur aan het duo Roy Makaay en Ryan Babel. ,,Het is vervelend dat een dispensatiespeler op de bank belandt, want je denkt dat hij ons juist sterker maakt. Toen ik hem selecteerde, wist ik nog niet hoe het met Babel zou gaan. Ryan zou aanvankelijk ook het EK spelen, maar voor het toernooi raakte hij geblesseerd. Ik heb er ook niet op gewacht, want ik wilde snel vastigheid. Nu volg ik meer mijn gevoel dan verstand. Je moet doen wat je vindt dat je moet doen.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties