De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 2 mei 2016.

Achtergrondmaandag, 2 mei 2016

Wadden voortaan beter in beeld

Het boekje Wadden in beeld dat dit voorjaar voor het eerst uitkwam is een publicatie van de organisaties die in Noord-Nederland samen verantwoordelijk zijn voor het beheer van het waddengebied. Om dat werk goed te kunnen doen moet je voortdurend de vinger aan de pols houden. Wat zijn de trends en ontwikkelingen? Wat speelt zich af in het stelsel van water- en zandstromen? Hoe reageert de natuur op de invloed van menselijke activiteiten? Waar zijn welke maatregelen nodig en wat is het effect daarvan? Deze en vele andere vragen zijn het best te beantwoorden als alle betrokken instanties hun kennis delen en één onbetwist beeld hebben van wat zich in het waddengebied afspeelt.

Cultuurmaandag, 2 mei 2016

Dokkumer showkorpsen gaan samen op

Dokkum - De twee Dokkumer showkorpsen gaan hun straatoptredens voortaan gezamenlijk doen. Het moet uiteindelijk leiden tot een samengaan van het North Frisian Percussion Corps (NFPC) en Domuko.

Hoofdartikelmaandag, 2 mei 2016

De vrijheid om alles te kunnen zeggen

Fundamentele mensenrechten staan onder druk. Dat heeft veel te maken met de manier waarop we tegenwoordig in het leven staan. Er wordt veel stampij gemaakt over de vrijheid van meningsuiting nu columniste Ebru Umar in Turkije hinder ondervindt van haar opmerkingen over de president van dit land. Kritiek op de manier waarop ze wordt behandeld is terecht. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed.

Regiomaandag, 2 mei 2016

Reparatie voor pas heropende Lorentzsluizen

Kornwerderzand - De Lorentzsluis bij Kornwerderzand, in de Afsluitdijk, is tot morgenavond buiten gebruik. Een sluisdeur werd zaterdagmiddag flink beschadigd nadat er een Urker kotter tegenaan was gevaren. Waarschijnlijk is een technisch defect op het schip de oorzaak van de aanvaring geweest, meldt woordvoerder Theo de Lange van Rijkswaterstaat. De keerkoppeling weigerde dienst. ,,De kotter kon niet stoppen en is in volle vaart tegen de sluisdeur aangevaren. De schade is behoorlijk. De deur is ontzet."

Regiomaandag, 2 mei 2016

Tweede stroomkabel op dijk voor afvoer nieuwe energie

Kornwerderzand - Op de Afsluitdijk wordt de komende jaren een tweede ondergrondse stroomkabel aangelegd. De kabel dient voor de afvoer van duurzame energie die op de Afsluitdijk wordt opgewekt, onder meer bij de blue-energycentrale. De stroomkabel kost elf miljoen euro en wordt betaald door overheden.

Regiomaandag, 2 mei 2016

Blijvende uitwisseling Canada en Fryslân

Leeuwarden - Achttien Canadese veteranen vierden vorig jaar in Fryslân de herdenking van zeventig jaar bevrijding mee. De jongste was toen 89 jaar, de oudste 96. De Friese stichting Canadian Liberators wil voorkomen dat met het wegvallen van de laatste veteranen ook de verhalen verdwijnen. Daarom worden plannen gemaakt om de contacten met de bevrijders en hun families te behouden, de verhalen vast te leggen en te verspreiden op scholen in Canada.

Geloof & Kerkmaandag, 2 mei 2016

De zin van het feest van verstaanbaarheid

Over een kleine twee weken vieren we weer Pinksteren. Pinksteren is het feest van verstaanbaarheid. Ik noem dit altijd het 'Paasfeest van de gewone man’. Met Pasen staat Jezus op, maar met Pinksteren komen zijn volgelingen overeind. Ineens valt het goddelijke kwartje en verstaan de mensen elkaar.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties