De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 mei 2003.

Bijschriftvrijdag, 2 mei 2003

Oorlog

Hoe we ook mogen denken over de oorlog die de geallieerde troepen in Irak hebben gevoerd, één ding is helder: we hebben het van dag tot dag, soms van uur tot uur kunnen volgen.

Economievrijdag, 2 mei 2003

‘Het Noorden moet laten zien dat het er is’

Franeker – Directeur Symen van der Velde van Huhtamaki industriële verpakkingen Franeker is sinds 17 april jongstleden de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord. Hij volgt Popke de Jong op, die na zes jaar vertrekt.

Economievrijdag, 2 mei 2003

Arriva Heerenveen op overnamepad

Heerenveen - Arriva Touring heeft het touringcarbedrijf Klooster Reizen in Winschoten overgenomen. Klooster Reizen heeft door haar vestigingsplaats in Oost Groningen weinig groeimogelijkheden. Dit is de belangrijkste reden van de overname.

Economievrijdag, 2 mei 2003

FNV claimt half miljoen voor zieke Friese werknemers

Amsterdam – Het in mei 2000 opgerichte Bureau Beroepsziekten van vakbond FNV heeft tot op heden 16 zaken in behandeling genomen van Friese werknemers. Ondertussen heeft het bureau voor 3 Friese cliënten een schadevergoeding gerealiseerd, het gaat om in totaal 150.000 euro.

Hoofdartikelvrijdag, 2 mei 2003

Moet de coalitie met D66 wel?

De ommezwaai die D66-leider Boris Dittrich deze week maakte, is te vergelijken met de uit de geschiedenis zo bekende ommezwaai van koning Willem II. Die werd in 1848 in één nacht van conservatief liberaal. Dittrich opende deze week plotseling de deur naar de coalitie CDA/VVD die hij op 22 januari met een klap had dichtgeslagen.

Regiovrijdag, 2 mei 2003

Bijna niemand wist hun namen

Wolvega – Bijna niemand wist nog de namen te noemen van de soldaten uit Weststellingwerf, die als militair sneuvelden in de strijd tegen de Duitsers. ,,Het is onze plicht om de namen weer in herinnering te brengen’’, vindt initatiefnemer Wiebe de Vries.

Regiovrijdag, 2 mei 2003

Voormalig baas van VVV Zuidwesthoek onderscheiden

Workum - Thijs de Vries (64) uit Workum is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Vries kreeg deze onderscheiding bij zijn afscheid als regiomanager van de VVV IJsselmeergebied Friesland.

Regiovrijdag, 2 mei 2003

April 2003: een maand van uitersten

Leeuwarden - April maakte zijn naam van overgangsmaand van winter naar zomer dit jaar meer dan waar. April was een maand van uitersten. De eerste elf dagen waren uitzonderlijk koud, met gemiddeld over de provincie vijf nachten met vorst. Vervolgens ging de temperatuur omhoog en werd het veel warmer dan voor de tijd van het jaar gebruikelijk is.

Regiovrijdag, 2 mei 2003

Landbouw ouder dan gedacht

Gieten – De landbouw is zeshonderd jaar eerder in Drenthe geïntroduceerd dan tot nu toe werd aangenomen. Dit concludeert R. Bakker van de Rijksuniversiteit Groningen na bestudering van stuifmeelmonsters uit veen- en meerafzettingen bij Gieten. ,,De geschiedenis van Noord-Nederland moet deels worden herschreven’’, aldus de promovendus.

Regiovrijdag, 2 mei 2003

Gasboringen op het wad blijven mogelijk

Den Haag - CDA, VVD en D66 houden vooralsnog vast aan een verbod op het boren naar gas in de Waddenzee, maar houden de mogelijkheid voor boren open. Dat staat in het tussentijds verslag dat de informateurs van de beoogde nieuwe coalitie donderdag hebben gepubliceerd.

Regiovrijdag, 2 mei 2003

Adverium in Drachten verliest grote huurder

Drachten – Het Adverium in Drachten raakt opnieuw een huurder kwijt. De VDM Groep heeft donderdag de huur opgezegd bij de Friesland Bank, de eigenaar van het Adverium. Eerder zegden verschillende bedrijven in het bedrijfsverzamelgebouw de huur al op.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 mei 2003

Mannen praten samen over ‘duivelse’ stress

Leeuwarden – Druk, druk, druk. Het thema van de tweede interkerkelijke mannendag in Zwaagwesteinde gaat niet in de eerste plaats over hoe je een overzichtelijke agenda houdt en toch carrière kunt maken, maar vooral over de tactiek van de duivel.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 mei 2003

‘Ferwerter klokken moeten weer klinken’

Ferwert – Het is stil in Ferwert sinds januari. De kerkklokken, die normaal op ieder uur en half uur de tijd aangaven én om acht, twee en zes uur nog eens uitbundig luidden, zwijgen sinds enkele maanden. Oorzaak: scheurtjes en slijtage. Sinds vorige week zijn de Ferwerters aan het actievoeren geslagen. Want de klok moet zo snel mogelijk weer klinken.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 mei 2003

Zending over Grenzen houdt CBF-keurmerk

Leeuwarden – Stichting Zending over Grenzen uit Almere behoudt het CBF-keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Dat heeft het CBF donderdag bekendgemaakt.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 mei 2003

‘Kerk kan huiselijk geweld bestrijden’

Utrecht - Kerken kunnen een specifieke bijdrage leveren aan de landelijke bestrijding van huiselijk geweld door hun expertise over de rol die godsdienst hierbij kan spelen breder beschikbaar te maken. Aansluiting van het netwerk huiselijk geweld van de kerken bij het Netwerk Huiselijk Geweld van het ministerie van Justitie is daarom wenselijk, vindt Jannie Bontje van de Samen-op-Wegkerken.

Sportvrijdag, 2 mei 2003

‘Jantje naar voren, achteren, nee, blijf staan’

De spelertjes van VV Kollum weten niet meer wat ze moeten doen in het veld, zo lezen we in Rondom Beansein . ,,Leider A roept: ‘Jantje, naar achteren joh.’ Leider B: ‘Jantje, naar voren man.’ En ten slotte roept één van de ouders: ‘Jantje goed zo, mooi blijven staan.’

Sportvrijdag, 2 mei 2003

Veel twijfelgevallen bij Cambuur

Leeuwarden – Trainer Rob McDonald van Cambuur Leeuwarden beslist pas in de loop van vrijdag welk elftal hij vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen TOP Oss het veld instuurt.

Sportvrijdag, 2 mei 2003

Jong Heerenveen heeft titel bijna op zak

Heerenveen – Jong Heerenveen kan de titel in de eredivisie bijna niet meer ontgaan. De enige concurrent van de Friezen, Willem II, verloor donderdag met 1-0 bij Feyenoord.

Sportvrijdag, 2 mei 2003

Saskia Faber (SoVoCo) speelt ‘thuis’ in Sneek

Zeist – Saskia Faber-Taylor hoopt zaterdag met Stam/SoVoCo in de promotiedegradatiewedstrijd tegen VC Essent Sneek de eerste stap te zetten op weg naar eredivisievolleybal.

Sportvrijdag, 2 mei 2003

‘We blinken vooral uit in regelmatigheid’

Drachten – Er gaat deze week geen kwartier voorbij of hoofdtrainer Sjoerd Jan Eppinga is in gedachten wel even bij zijn club Harkemase Boys. Wat dat betreft komt het voor de onderwijzer van basisschool De Twirre uit Ureterp goed uit dat het meivakantie is.

Weervrijdag, 2 mei 2003

Later droog

Vannacht hebben we enkele onweersbuien en aan zee kan het even hard tot stormachtig waaien met flinke windstoten. Morgenochtend hebben we nog een enkele bui, in de middag wordt het droog en komt de zon tevoorschijn. Het kwik komt te liggen rond 14 à 15 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties