De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 2 maart 2009.

Cultuurmaandag, 2 maart 2009

Festival in Burgum krijgt 5000 euro extra subsidie

Burgum - Stichting Internationaal Dansfestival in Burgum krijgt een extra subsidie van maximaal vijfduizend euro van de gemeente Tytsjerksteradiel. Het gaat om een eenmalige garantiesubsidie voor het W(r)âldsimmerfestival. De multiculturele week vindt van 13 tot en met 21 juni plaats in Burgum en omgeving.

Cultuurmaandag, 2 maart 2009

Van der Velde voorzitter Jopie Huisman Museum

Workum - Riemer van der Velde, voormalig voorzitter van sc Heerenveen, is de nieuwe voorzitter van de stichting Jopie Huisman Museum. Dat heeft cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries zaterdag bekendgemaakt tijdens de opening van het nieuwe museumjaar met als thema Vrienden van Jopie. Van der Velde is de laatste tijd al betrokken bij de ontwikkeling van het museum; in zijn nieuwe functie kan hij nu mede de toekomst van het museum vormgeven.

Cultuurmaandag, 2 maart 2009

Drie Friezen naar halve finale Prinses Christina Concours

Leeuwarden - Marimbaspeler Arjan Jongsma (13) uit Drachten, pianist Valentina Tóth (14) uit Aldtsjerk en celliste Dana de Vries (15) uit Franeker zijn de drie muzikanten die Fryslân vertegenwoordigen op de landelijke halve finale van het Prinses Christina Concours. Ook drie Groninger muzikanten zijn door naar deze finale. De jonge muzikanten kwamen afgelopen weekend als beste uit de bus tijdens het Prinses Christina Concours Noord in Groningen.

Hoofdartikelmaandag, 2 maart 2009

Duurzaamheid, crisis...

De geluiden klinken steeds duidelijker: gebruik de economische crisis om de duurzaamheid een flinke impuls te geven. De voorvechters van groene energie, van hergebruik van grondstoffen, van zuinig stoken, van twee watersystemen in een huis zijn niet meer de malloten over wie neerbuigend kan worden geglimlacht.

Regiomaandag, 2 maart 2009

Niet 7 minuten maar héle dag drukte in het hoofd

Drachten - Voor mensen met autisme is het leven in deze drukke maatschappij behoorlijk lastig. Vandaar dat er zaterdag op de Markt van de Mogelijkheden in het Fries Congres Centrumin Drachten extra aandacht was voor mensen met deze stoornis.

Regiomaandag, 2 maart 2009

Winter 2009 zou vroeger ’n ‘dreumes’ zijn geweest

Leeuwarden - Een bescheiden winter, die in de jaren zestig van de vorige eeuw een ,,dreumes” zou zijn geweest. Zo omschrijft weerstatisticus Klaas Ybema uit Workum de afgelopen winter. Het was in Fryslân de koudste winter sinds 2003. ,,Laten we niet vergeten dat we vroeger elk jaar konden schaatsen en dat niemand daar zo’n drukte over maakte’’, aldus Ybema.

Regiomaandag, 2 maart 2009

Voor niets stad en land af voor Art- en Keessiemuts

Sloten - Stad en land heeft hij afgezocht voor zo’n Art- en Keessiemuts, en nu is hij door de crew van De hel van ’63 ingedeeld bij de toeschouwers en moet hij een hoed op. Een heel klein beetje teleurgesteld is Ynze de Jong uit Amsterdam toch wel. Op het aanmeldingsformulier werd specifiek gevraagd naar zijn Elfstedenervaring. Op basis daarvan was De Jong er toch een beetje vanuit gegaan dat hij voor de film heel dunnetjes mocht overdoen wat hij in ‘63, ’85 en ’97 in het echt had gedaan.

Regiomaandag, 2 maart 2009

Niet meer met kind ‘leuren’ langs scholen

Drachten - Ouders van kinderen die vanwege een beperking of stoornis extra zorg nodig hebben, kunnen straks voor het vinden van passend onderwijs bij één loket terecht. Ouderplatform POLSO gaat, vanwege nieuwe wetgeving, proefprojecten met regionale onderwijsloketten opzetten.

Geloof & Kerkmaandag, 2 maart 2009

Symposium over rol kerken bij schuldhulp

Driebergen - De Evangelische Alliantie (EA) houdt 25 april een symposium over schuldproblemen: Kerk & Schuldhulp. ,,Kerken kunnen een belangrijke rol spelen bij het herkennen van mensen met schuldproblemen en het bieden van pastorale zorg en begeleiding’’, zegt Wim Althuis, EA-coördinator voor diaconaat.

Geloof & Kerkmaandag, 2 maart 2009

Evangelische voorganger te druk

Ede - Evangelische voorgangers lijken op het eerste gezicht evangelisatietijgers. Maar wat blijkt, ze komen er zelf per week niet veel aan toe. Net als bij collega’s uit de protestantse kerken gaat de meeste tijd naar de eredienst. Dat blijkt uit een onderzoek onder evangelische predikanten.

Geloof & Kerkmaandag, 2 maart 2009

Echte liefde tussen Boaz en Ruth

IJlst - ,,Het kijken naar de musical heeft me meer geraakt dan het schrijven ervan”, vertelde schrijfster Margryt Poortstra (55) uit Zeewolde gisteren na de uitvoering van Noömi in IJlst. Het leverde dit weekend vijf een volle kerk op.

Geloof & Kerkmaandag, 2 maart 2009

Musicals trekken duizenden bezoekers naar Friese kerken

IJlst/Leeuwarden - Een avondje naar een musical? Je hoeft er de komende weken niet voor naar het theater. Het musicalseizoen van de kerken in Fryslân is helemaal losgebarsten. En de producties worden steeds professioneler. De begroting telt vaak vele tienduizenden euro’s.

Geloof & Kerkmaandag, 2 maart 2009

Opnieuw pleidooi voor opheffen protestantisme

Leeuwarden - De protestanten moeten terugkeren in de moederschoot van de Rooms-Katholieke Kerk. Alle gewenste hervormingen zijn namelijk gerealiseerd en hun standpunten verouderd, vindt prof. Eduard Kimman.

Sportmaandag, 2 maart 2009

CSL zo goed als zeker van hoofdklasse

Stiens - Het was zaterdagmiddag in Stiens even wachten, tot negen uur om precies te zijn. Maar toen kon het feest dan ook in alle hevigheid losbarsten bij CSL. De korfballers waren kampioen door de eigen zege op Vriendenschaar en het verlies van runner up DOS Kampen bij Dindoa. ,,Of ze me hier op een voetstuk plaatsen? Nou, nee, daar ben ik te zwaar voor”, aldus het nuchtere commentaar van coach Sake Koelma.

Sportmaandag, 2 maart 2009

Aris tankt wat zelfvertrouwen

Den Helder - Aris Friesland heeft zaterdagavond bij hekkensluiter Bluestreams Den Helder weer eens een overwinning geboekt. Belangrijk, vooral omdat de Leeuwarder basketballers de punten hard nodig hebben na zes nederlagen op rij. Maar het team van coach Pete Miller kon ook eindelijk eens onbezorgd in de aanval gaan.

Sportmaandag, 2 maart 2009

Bos strandt in finale Ster van Zwolle

Zwolle - Bram Schmitz heeft zaterdag met een imponerende sprint de Ster van Zwolle gewonnen. De 31-jarige oud-beroepsrenner liet in de sprint Marco Bos (Roden) en Robin Chaigneau (Meerkerk) kansloos. De massasprint vormde de afsluiting van een wedstrijd die gekenmerkt werd door twee lange vluchtpogingen. Een laatste kopgroep werd pas in de straten van Zwolle weer tot de orde geroepen en dat kostte Jan Bos uit Nieuwehorne een haast zekere podiumplaats.

Sportmaandag, 2 maart 2009

Kooistra zal Van der Goot een warm welkom heten

Blauwhuis - Taeke Kooistra is zaterdag voor de twaalfde keer in zijn loopbaan kampioen Fries dammen geworden. De 54-jarige Hartwerder evenaarde daarmee het record van Augustinus van der Goot, die volgend jaar na lange afwezigheid weer een geduchte tegenstander lijkt te worden voor Kooistra. Van der Goot was in Blauwhuis nog met verve de sterkste in de hoofdklasse AA. Kampioen van het onderliggende derde achttal werd Klaas Wiersma.

Sportmaandag, 2 maart 2009

Drafsport raakt in de ban van een zoveelste crisis

Wolvega - Er werden zaterdag op de drafbaan in Wolvega negen redelijk bezette koersen verreden. Toch waren het niet de paarden die de gemoederen op en rond de baan bezig hielden. De drafsport is in de ban van de zoveelste crisis geraakt. De nood is nu zo hoog dat er gedemonstreerd gaat worden. Morgenvroeg wordt door profs, liefhebbers en koersbezoekers vanaf Duindigt een mars ingezet naar het Malieveld in Den Haag.

Sportmaandag, 2 maart 2009

NK marathon eindigt met drie winnaars

Heerenveen - Yoeri Lissenberg, Henk Angenent en Douwe Bierma voelden zich zaterdag in Heerenveen alle drie winnaar van het NK marathon. De drie namen een ronde voorsprong op een peloton vol verliezers die zich lieten verrassen of te moe waren om in de laatste wedstrijd van het seizoen nog te reageren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties