De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 2 december 2013.

Cultuurmaandag, 2 december 2013

Merel (11) uit Ferwoude in finale Haydn Muziek Festival

Leeuwarden | Gitarist Merel Stemerding (11) uit Ferwoude heeft zich afgelopen weekeinde geplaatst voor de finale van het Haydn Muziek Festival. Aan de voorrondes in het Prins Claus Conservatorium in Groningen deden ruim tachtig kinderen mee, onder wie vijf jonge Friezen.

Cultuurmaandag, 2 december 2013

Capella Frisiae hoopt ooit toch weer op te treden

Leeuwarden | Het laatste concert van Capella Frisiae, zaterdag in de Grote Kerk in Leeuwarden, is volgens zakelijk leider Bob Klaassen een bijzondere muzikale belevenis geworden. ,,We kregen meer positieve reacties van het publiek dan we ooit hebben gehad. Ik denk dat het een waardig voorlopig einde van het kamerkoor is geworden.”

Cultuurmaandag, 2 december 2013

FJHO gaat verder als Frysk Harmony Orkest

Leeuwarden | Het Fries Jeugd Harmonie Orkest (FJHO) gaat verder als Frysk Harmony Orkest. Dat heeft dirigent Thijs Oud gisteren gezegd. ,,De J van jeugd vervalt, omdat de harmonie breder toegankelijk wordt. In het verleden bleven muzikanten lid tot ze een jaar of 25 waren. Door de commotie die is ontstaan over de opheffing van het orkest door Keunstwurk heeft een groep die binnenkort zou afzwaaien gezegd dat ze door wil gaan.”

Hoofdartikelmaandag, 2 december 2013

Rutte en zijn kabinet krijgen tik op de neus

De waardering van de Nederlandse economie door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s is iets afgezwakt. Ons land behoort niet meer tot het selecte groepje landen waarvan wordt geoordeeld dat het gemakkelijk aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Nederland moet het volgens de beoordelaar - een van drie toonaangevende - doen met de status van een land dat weinig kans loopt om in gebreke te blijven bij rentebetalingen. Daar is niets mis mee natuurlijk, maar de trots van Nederland om tot de top te behoren, is verdwenen. Duitsland daarentegen, het land waarmee de economie van Nederland zo nauw mee is verbonden, heeft de hoogste status behouden.

Regiomaandag, 2 december 2013

Heel Buitenpost doet mee aan het eigen Glazen Huis

Overal in Fryslân zijn er inzamelingsacties voor het Glazen Huis van Serious Request 2013. Het Friesch Dagblad portretteert een aantal initiatiefnemers. Deze week: de vijf dj’s van de Kleine Waker op 107.4 FM.

Regiomaandag, 2 december 2013

Alledaagse vogels dreigen te verdwijnen

Leeuwarden | Alledaagse vogelsoorten die in Fryslân veel voorkomen, dreigen te verdwijnen. Het gaat onder meer om de kievit, scholekster, het waterhoentje en de spreeuw. Dat concluderen Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek op basis van een nieuwe onderzoeksmethode: het Early Warning en Alert Protocol.

Regiomaandag, 2 december 2013

Zodenhuis van Firdgum deels ingestort

Firdgum | Na nog een nacht met regen werd de last voor de uit plaggen opgetrokken muren van het zodenhuis in Firdgum te zwaar. In de vroege ochtend van afgelopen zaterdag begaf eerst een deel van de noordwand het, waarna het gewicht van het dak de tegenoverliggende zuidwand omver drukte. Tenminste, dat is de voorlopige conclusie van initiatiefnemer en bouwer Daniël Postma.

Geloof & Kerkmaandag, 2 december 2013

Op steenworp van de Sint Pieter

De reis naar Rome begon zaterdag rond het middaguur. De Schipholtrein bracht mij vanuit Groningen naar de luchthaven. Op Schiphol ontmoette ik de directeur van de KRO, mevrouw de Haan, en de bekende journalisten Leo Fijen en Wilfred Kemp. Wij hadden een geanimeerd gesprek over het komende Ad-Liminabezoek. De vlucht naar de Eeuwige Stad verliep voorspoedig en een vriendelijke taxichauffeur bracht mij vanaf de luchthaven naar het hotel. De bisschoppen logeren in het kloosterhotel Maria van het goddelijke Kind. Dit eenvoudige maar schone hotel ligt op een steenworp van de Sint Pieter. Vanaf een groot terras op de vierde verdieping van het hotel heb je een prachtig uitzicht over het plein voor de basiliek.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties