De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 december 2005.

Bijschriftvrijdag, 2 december 2005

Hij maakt bij ons zijn woning

Hebreeën 10:19-25

Economievrijdag, 2 december 2005

Tuinbouw Ens wordt gemoderniseerd

Ens – Het tuinbouwgebied in Ens wordt gemoderniseerd. Volgend voorjaar moet er een plan klaar liggen waarin staat hoe het gebied de komende dertig jaar vooruit kan. Het plan is een initiatief van LTO-Noord, de stichting Revitalisering tuinbouwgebied Ens en Dorpsbelang Ens. De provincie Flevoland stelt tienduizend euro beschikbaar voor het aanstellen van een gebiedscoördinator, die alle knelpunten in het glastuinbouwgebied in kaart brengt. Tuinders en dorpsbewoners willen onder meer dat de Enserweg veiliger wordt gemaakt. Om het tuinbouwgebied te kunnen vergroten, moet de energietoevoer verbeterd worden en de waterafvoer.

Economievrijdag, 2 december 2005

Meubelstad Oudehaske failliet verklaard

Leeuwarden – Meubelstad Oudehaske is gisteren door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Bij het bedrijf zijn acht mensen in dienst. Het bedrijf kwam onder andere in problemen door achterblijvende consumentenbestedingen.

Hoofdartikelvrijdag, 2 december 2005

De publieke omroep…

De nieuwsorganisatie van de publieke omroep is dagelijks zelfs onderwerp van nieuws. Zoals gisteren: Radio 747 gaat op de schop, Charles Groenhuijsen, de boogde Journaallezer, is door de NOS ontslagen en de programmering van de drie publieke netten wordt drastisch gewijzigd. En dan hebben we het nog niet eens over de Grote Verandering die staatssecretaris Van der Laan voorbereidt, daarbij kritisch gevolgd door de Kamer.

Regiovrijdag, 2 december 2005

Misschien toch meer geld voor dorpsscholen

Den Haag – Scholen op het platteland krijgen misschien toch meer geld om extra zorg te besteden aan kinderen die met een achterstand aan het basisonderwijs beginnen. De Tweede Kamer wil dat de drempel voor zo’n ‘achterstandsbudget’ verlaagd wordt, en minister Van der Hoeven belooft dat ze daarvoor financiële ruimte gaat zoeken in haar begroting. Met die toezegging sleepte Van der Hoeven haar begroting gisteren door de Tweede Kamer.

Regiovrijdag, 2 december 2005

Kerstbomenverkoop voor een ticket naar Afrika

Nij Beets – De zestienjarige Wytze Marinus uit Nij Beets gaat komende zomer zijn jeugddroom verwezenlijken. Hij gaat helpen in een kindertehuis in Zuid-Afrika. Om aan geld te komen, verkoopt hij de komende weken kerstbomen. Afgelopen zaterdag kreeg hij al vast veertig kerstbomen cadeau. Hij moest ze zelf wel rooien in Beetsterzwaag.

Regiovrijdag, 2 december 2005

Trotse dragers van de paarse driehoek

Leeuwarden – In het grote en verschrikkelijke verhaal van de Tweede Wereldoorlog zijn sommige hoofdstukken nauwelijks bekend. De vervolging van Jehovah’s Getuigen is zo’n hoofdstuk. Vanaf het begin is deze kleine christelijke beweging door de Nazi’s vervolgd, omdat zij zich openlijk tegen het nationaal-socialisme verzette. De Getuigen wilden geen ‘Heil Hitler’ zeggen omdat ze alle heil van God verwachtten. Ook weigerden ze in dienst te gaan, in de oorlogsindustrie te werken en lid te worden van de NSDAP. Door de bezetting kregen ook de Nederlandse Getuigen met vervolging te maken.

Regiovrijdag, 2 december 2005

Het Bildt gaat leerling systematisch volgen

Sint Jacobiparochie – Leerkrachten van de christelijke en openbare basisscholen op het Bildt gaan de ontwikkeling van kinderen vanaf volgend jaar volgen met behulp van de computer. Op alle basisscholen in de gemeente wordt een nieuw leerlingvolgsysteem in gebruik genomen.

Regiovrijdag, 2 december 2005

‘Dorpsjeugd blowt en zuipt’

Franeker – Het drank- en drugsgebruik onder de dorpsjeugd in Franekeradeel loopt de spuigaten uit. In keten en caravans wordt massaal gedronken en geblowd, terwijl in het gemeentelijk hangplekkenbeleid juist als voorwaarde was gesteld dat deze plaatsen clean en nuchter moeten blijven. Ouders bagatelliseren de problemen of kijken de andere kant op. In opdracht van De Skűle (de plaatselijke instelling voor sociaal-cultureel werk en samenlevingsopbouw) is een onderzoek uitgevoerd naar het drank- en drugsgebruik onder jongeren. Daaruit blijkt dat het op grote schaal voorkomt dat jongeren van dertien jaar al grote hoeveelheden alcohol gebruiken en blowen in hutten, keten en caravans bij de dorpen. Bij de plaatselijke super wordt soms wel een krat pils per persoon ingekocht, om die vervolgens op de hangplek in hoog tempo achterover te slaan. Volgens de opstellers van het rapport onderkennen ouders van de jongeren de ernst van de situatie niet, of bagatelliseren ze die.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 december 2005

Geloof en therapie strijden samen tegen drank

Tien tot vijftien procent van de volwassenen in Roemenië is verslaafd aan alcohol. De hulpverlening is echter minimaal. De Bonus Pastor Foundation (Goede herder stichting) is in 1994 begonnen met de opvang en behandeling van verslaafden en hun gezinnen. Het maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling door.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 december 2005

‘Clean Card’ moet verslaving tegengaan

Leeuwarden - De Stichting Voorkom! heeft een ‘creditcard’ gepresenteerd die moet helpen in de strijd tegen verslavende middelen, het doel waarvoor de Stichting twintig jaar geleden werd opgericht. De kaart is gepresenteerd tijdens een jubileumbijeenkomst vorige week in Houten.

Sportvrijdag, 2 december 2005

Oud-bestuur redt Cambuur van ondergang

Leeuwarden – Cambuur blijft in ieder geval tot en met januari bestaan. Ex-voorzitter Wim Sleijfer (Tuinman en Sleijfer Advocaten), oud-vicevoorzitter Jan Riedstra (Rimag bv), ex-bestuurslid technische zaken Dirk Hoekstra (Hoekstra Makelaardij) en Klaas Buwalda (Hoekstra Vastgoedbeheer) legden donderdag de benodigde 350.000 euro daarvoor op tafel.

Sportvrijdag, 2 december 2005

Zucht van verlichting bij Cambuurspelers en fans

Leeuwarden – ,,Nou, ik had wel met het ergste rekening gehouden.” De woorden worden uitgesproken met een flinke zucht van verlichting. Woorden die uit de mond van Rick Hooijboer komen, na afloop van de persconferentie van Cambuur. Met ploeggenoten Peter van der Vlag en Kerst Hofman staat hij te praten in de catacomben, in afwachting van de training voor het duel met VVV-Venlo. Een stukje verderop hetzelfde beeld, maar dan van een groepje supporters. De moraal van het verhaal is overal hetzelfde. Opluchting met een hoofdletter O.

Weervrijdag, 2 december 2005ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties