De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 2 januari 2012.

Cultuurmaandag, 2 januari 2012

Schrijver, vertaler en docent Dick Eisma (70) overleden

Oudehaske | De Friese schrijver, vertaler, corrector en docent Dick Eisma uit Oudehaske is vrijdag op zeventigjarige leeftijd overleden. Eisma was al geruime tijd ziek. Hij wordt woensdag begraven.

Hoofdartikelmaandag, 2 januari 2012

Het nieuwe jaar tussen toezien en overtuiging

Ieder heeft zo zijn gedachten bij het nieuwe jaar. Sommige economen menen dat 2012 een zwaar jaar zal worden - de crisis zal zich uitstrekken tot over 2012 heen. Andere economen hebben een optimistischer kijk en menen dat het in 2012 al weer een stuk beter gaat. We zijn er aan gewend geraakt het ‘beter’ en ‘slechter’ uitsluitend te laten slaan op het economische. Maar het leven is meer dan economie. Onderwijs, bijvoorbeeld. Of de kunsten. Of de zorg. Of de gemeenschap.

Regiomaandag, 2 januari 2012

Carbidknal YouTube-hit

Carbidschieters uit Triemen zorgden er onbedoeld voor dat hun dorp het landelijke nieuws haalde. Het opgestelde kanon stond te dicht bij een woning aan de Dolle, waardoor vijf ramen sprongen. Filmpjes van het incident zijn veelvuldig bekeken op YouTube. Het incident haalde zelfs het Journaal. Bewoonster Nienke Zuidersma kan er om lachen. ,,It binne mar ruten.” Het carbidschieten is traditie in Triemen. Meestal gebruiken de schieters oliedrumvaten. Dit jaar kwam iemand met een kanon aanzetten. Zuidersma had haar twijfels. ,,Mar se seinen: as der wat gebeurt, steane wy foar de skea yn.” Desondanks stuurt ze de carbidschietsers volgend jaar naar een ander weiland. ,,Neidat de ruten sprongen, hawwe se it noch ris besocht. De jonges hiene yntusken hout foar de ruten slean, mar dat fleach der ek ôf.”

Regiomaandag, 2 januari 2012

Nieuwe jaar begint erg zacht

Leeuwarden | Het nieuwe jaar is uitzonderlijk warm begonnen. De eerste dag van 2012 gaat de boeken in als de warmste 1 januari ooit gemeten. In De Bilt liep het kwik gisteravond op tot 12,9 graden. Dat is 0,3 graad hoger dan het oude record uit 1921, aldus de meteorologen van Weeronline.nl.

Geloof & Kerkmaandag, 2 januari 2012

Jubileumeditie van Doelgericht Leven

Heerenveen | Uitgeverij Medema komt in februari met een speciale jubileumeditie van het boek Doelgericht Leven van de Amerikaanse voorganger Rick Warren. Het is in 2012 tien jaar geleden dat het boek uitkwam. Daarom is er nu een twintigste druk met een nieuwe omslag en dvd met een videoboodschap van Rick Warren bij het boek gevoegd. Van de Nederlandse editie zijn meer dan 120.000 exemplaren verkocht. Daarmee is het een van de best verkochte boeken na De Nieuwe Bijbelvertaling. Ook tal van Friese kerken hielden Doelgericht Leven-campagnes naar aanleiding van de bestseller van de voorganger van de Saddleback Church in de VS.

Geloof & Kerkmaandag, 2 januari 2012

35e Taizé-ontmoeting in Rome

Berlijn/Rome | De 35e Europese Taizé-jongerenontmoeting is van 28 december 2012 tot 2 januari 2013 in Rome. Dat werd dit weekend bekendgemaakt. Het is de vierde keer dat de ontmoeting in Rome neerstrijkt na eerdere edities in 1980, 1982 en 1987. Alleen in Parijs was er vaker een Taizé-treffen: vijf keer. De Europese ontmoetingen zijn een middel om de jongeren te ondersteunen in hun zoektocht getuigen te zijn van verzoening en vrede onder christenen. Tijdens de Europese ontmoeting in Rome kunnen de jongeren

Geloof & Kerkmaandag, 2 januari 2012

In Berlijn muren van solidariteit gebouwd

In Berlijn waren van woensdag 28 december tot en met gisteren dertigduizend jongeren bijeen om met de broeders van Taizé te zoeken naar nieuwe vormen van solidariteit. Een reportage.

Sportmaandag, 2 januari 2012

Kramer-Postma snelt naar record in Oudejaarsloop

Marrum | Mariska Kramer-Postma heeft zaterdag tijdens de 34e Oudejaarsloop van Marrum een nieuw parkoersrecord gevestigd. De atlete uit Drachten won de halve marathon in een tijd van 1.18,22. Het oude record was 1.19,27 en stond op naam van Marianne van der Linde. Bij de mannen eindigde Remon van Lunzen als eerste, in een tijd van 1.11,37.

Sportmaandag, 2 januari 2012

Aanvaller Weijl zo goed als zeker naar Cambuur

Leeuwarden | SC Cambuur presenteert mogelijk vanmiddag al Vincent Weijl als nieuwe speler. Alleen de medische keuring staat een overstap van de 21-jarige aanvaller nog in de weg. Weijl was dit seizoen in dienst van de Spaanse tweededivisionist Eibar, maar hij heeft daar zijn contract afgekocht. De vleugelspits, opgeleid door AZ en later Liverpool, was dit najaar al op proef bij Cambuur. De technische staf wilde hem er graag bij hebben, maar de club wilde geen transfersom betalen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties