De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 19 oktober 2010.

Cultuurdinsdag, 19 oktober 2010

Protest Friese cultuur tegen bezuinigingen

Leeuwarden - Culturele instellingen in Fryslân doen mee aan een protest tegen de kabinetsbezuinigingen. Deelname aan een landelijke actiedag op 20 november moet het publiek ervan doordringen dat de cultuurbezuinigingen de hele bevolking raken en niet alleen de elite. ,,Het raakt ook zangers uit een shantykoor.”

Economiedinsdag, 19 oktober 2010

PvdA wil actieplan van het kabinet tegen stalbranden

Den Haag - De PvdA in de Tweede Kamer wil dat het kabinet snel met een actieplan komt om het aantal branden in veestallen in Nederland tegen te gaan. Aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat in de afgelopen vijf jaar ruim 737.000 dieren zijn omgekomen na 736 branden in stallen.

Hoofdartikeldinsdag, 19 oktober 2010

Kunst, cultuur...

De wittebroodstijd voor het kabinet duurde niet zo lang; het gewone politieke leven met zijn ongemakken is begonnen. Net als in een huwelijk zal de komende tijd blijken hoe sterk de liefde is tussen partijen. De eerste aanvechtingen zijn er al. Neem de protesten tegen de kortingen op kunst en cultuur. Die nemen internationale proporties aan en zetten Nederland nog dieper in de schaduw ten opzichte van landen als Frankrijk en Duitsland. Frankrijk gebruikt kunst en cultuur voor versterking van de nationale identiteit en voor versterking van de economie: de talrijke culturele manifestaties trekken vele honderdduizenden mensen die er voor zorgen dat niet alleen het subsidiegeld rolt, maar ook het geld van bezoekers. Duitsland heeft talrijke voorzieningen die de trots weerspiegelen op de rijke culturele traditie; van Bach tot en met Goethe. Nederland kan daar wat van leren; er spelen zich beschamende dingen af in ons land. Neem het treurige voorbeeld van musicus Ton Koopman, die honderdduizenden mensen over heel Europa in vervoering brengt met zijn uitvoeringen van oude muziek. Mede door kwaliteiten als die van hem heeft ons land een uitstekende naam in de wereld van de oude muziek en trekt ons land studenten tot uit Japan. De subsidie aan de muzikale onderneming van Koopman - die vooral moet worden gezien als investering - zou worden ingetrokken. Maar net kon worden voorkomen dat Koopman met zijn ensemble vertrok naar Frankrijk, waar subsidie verzekerd was.

Regiodinsdag, 19 oktober 2010

Politie gaat minder vaak op jeugd af

Leeuwarden - De Friese politie heeft in 2009 minder vaak opgetreden tegen jongerenoverlast dan in 2008. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Of de jongeren hun leven hebben gebeterd, of dat de politie zaken langer op zijn beloop laat, is onduidelijk. In elk geval is de situatie per dorp of stad erg verschillend.

Regiodinsdag, 19 oktober 2010

Les over eerlijke handel met een banaan van hout

Garyp - ,,Het is belangrijk dat kinderen bewust met milieu en voeding omgaan. Als school moet je dat stimuleren.” Dat zegt directeur Eelke Hoekstra van cbs de Wrâldpoarte in Garyp. Zijn school kreeg gisteren het eerste fair trade lespakket van Tytsjerksteradiel.

Regiodinsdag, 19 oktober 2010

Bestuursrecht en OM vertrekken uit Fryslân

Leeuwarden - Zowel de afdeling Bestuursrecht als het Openbaar Ministerie (OM) gaan van Leeuwarden naar Groningen. Het vertrek van beide rechterlijke onderdelen is het gevolg van een andere indeling van de rechterlijke kaart waartoe dit voorjaar door de Tweede Kamer is besloten.

Regiodinsdag, 19 oktober 2010

Het leven terug dankzij hartklepoperatie

Leeuwarden - ‘Ik heb er eentje die alweer staat te schoffelen’, vertelde cardioloog Ad van Boven aan de 84-jarige Wim Vellinga tijdens een van de controles na diens hartklepoperatie. Vellinga: ,,Ik dacht toen nog: dan vertel ik maar niet wat ik allemaal weer doe. Dat mag misschien niet eens.”

Regiodinsdag, 19 oktober 2010

Eendenkooi als leskist, niet om eenden te vangen

Offingawier - De eendenkooi aan de Koaiwei tussen Offingawier en Gauw wordt gerestaureerd. Donderdag beginnen vrijwilligers met het vlechten van de rietmatten. Het is de bedoeling dat kinderen van de basisscholen vanaf volgend jaar een bezoek aan de eendenkooi brengen. De kooi fungeert dan als leerproject.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 oktober 2010

Kerkenraad in beroep in kerksluitingszaak

Leeuwarden - De Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Leeuwarden gaat in beroep tegen de uitspraak van het Regionaal college voor de behandeling van bezwaren en geschillen inzake de kerksluiting in Leeuwarden. Dat is gisteravond besloten. Ze stappen naar het landelijke Generaal College voor Bezwaren en Geschillen in Utrecht.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 oktober 2010

Fondsenwerving start voor ‘Fries Taizé’

Wirdum - De plannen om een oecumenisch ‘klooster’ in de buurt van Jorwert te vestigen zijn zo concreet dat er begonnen wordt met voorzichtige fondsenwerving. Eind deze maand, zondag 31 oktober, is er in café ‘Het wapen van Baarderadeel’ in Jorwert presentatie van de plannen, aldus voorzitter Sietske Visser van Stichting Nijkleaster. Dat wordt ook gestart met de ‘fundraising’. Dat gebeurt met onder meer een ‘In stien foar Nijkleaster’, waarmee men op ludieke wijze geld hoopt binnen te halen voor het project. Een steen kost tien euro.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 oktober 2010

Megakerk van Schuller in grote geldnood

Los Angeles - Het Amerikaanse kerkgenootschap Crystal Cathedral zit in grote financiële problemen. De gemeente van tv-dominee Robert H. Schuller, wiens kerkdiensten ook in Nederland op tv worden uitgezonden, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De organisatie kampt met een miljoenenschuld. Gisteren diende een zogenaamde ‘Chapter 11’-procedure voor het US Bankruptcy Court in Santa Ana.

Sportdinsdag, 19 oktober 2010

Offday voor vrouwen van Heerenveen

Heerenveen - Het is niet alles goud dat er blinkt voor de vrouwen van sc Heerenveen. De trotse koploper van de eredivisie ging gisteravond op het eigen sportpark Skoatterwâld voor het eerst dit seizoen onderuit tegen drievoudig en regerend kampioen AZ, 0-1. Een collectieve offday was daar debet aan, maar kon de goede sfeer in het Friese kamp niet verstieren.

Sportdinsdag, 19 oktober 2010

Een vleugje Cambuur bij Jong Groningen - Jong Heerenveen

Groningen - Ron Jans, Pieter Huistra, Stanley Menzo, Alfons Arts, Henk de Jong en Hans Nijland. Zomaar wat bekende namen uit het Noord-Nederlandse voetbal. Allen stonden ze gisteravond, daags na de derby tussen FC Groningen en sc Heerenveen, langs de lijn om ook de beloften in actie te zien tijdens hún derby. Het werd er één met dezelfde eindstand als die tussen de eerste elftallen zondag. Het verschil? Bij deze derby was er sprake van een ‘vleugje Cambuur’. Het Friesch Dagblad zocht het, vond het en peilde de meningen bij betrokkenen.

Sportdinsdag, 19 oktober 2010

Hommage aan de vrouwen van de kortebaan

Nog altijd leveren enkele ijsclubs in Fyslân strijdt over welke vereniging na een paar nachten vorst de eerste kortebaanwedstrijd kan uitschrijven. Maar de glorietijd van deze aloude variant van het schaatsen ligt alweer zo'n veertig jaar achter ons. Over die tijd waarin het kortebaanschaatsen drommen mensen naar de ijsbaan trok is nu een boek verschenen. En daarin gaat het in het bijzonder over de dames die in die na-oorlogse jaren in de winter, meer dan de heren nog, bijkans wereldsterren in de eigen regio en ver daarbuiten waren.

Sportdinsdag, 19 oktober 2010

Stroetinga zesde na eerste dag Zesdaagse van Amsterdam

Rotterdam Wielrenner Wim Stroetinga uit Oldeberkoop staat na de eerste dag van de Zesdaagse van Amsterdam met zijn Duitse partner Leif Lampater op de vierde plaats.

Sportdinsdag, 19 oktober 2010

Nieuw pr voor Mariska Kramer-Postma

Columbus (VS) De Friese atlete Mariska Kramer-Postma uit Drachten heeft zondag op de halve marathon van Columbus in de staat Ohio haar persoonlijk record op de halve marathon aangescherpt tot 1,14,42.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties