De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 19 september 2006.

Cultuurdinsdag, 19 september 2006

Lida Dykstra in negen talen tegelijk

Leeuwarden - Het nieuwe prentenboek Skattich van Lida Dykstra (1961) verschijnt de komende maanden in negen talen. Dat heeft een woordvoerder van Utjouwerij Bornmeer in Leeuwarden gisteren bekendgemaakt. Het prentenboek, met illustraties van Marije Tolman, verschijnt naast de Friese en Nederlandse editie ook in Duitsland, Frankrijk, Italië, Griekenland, de Verenigde Staten, Zweden en Brazilië.

Dossierdinsdag, 19 september 2006

Kleine begripvolle verhalen over grote bekenden


Economiedinsdag, 19 september 2006

Betonnen liggers tot 60 meter bij Haitsma


Hoofdartikeldinsdag, 19 september 2006

Afvalgif…

Het zit velen in ons land niet lekker, het drama van de vergiftiging door afval in Ivoorkust. Minstens zeven mensen vonden de dood en duizenden zijn ziek geworden. En niemand weet nog wat ze er aan overhouden. Het is te gek voor woorden wat er is gebeurd: afval van een voor de autoriteiten onbekende samenstelling wordt in een zeer dicht bevolkte omgeving gedumpt, op meerdere plaatsen. Er is Nederlandse betrokkenheid. Staatssecretaris Van Geel wordt door de Kamer bevraagd op de rol van Nederlandse autoriteiten. Die hebben een exportvergunning afgegeven, of op z’n minst niet onderzocht wat er precies in het schip heeft gezeten. Het moet nog blijken wie in eerste instantie verantwoordelijk is: de havendiensten of het ministerie van Van Geel, VROM, of beide.

Regiodinsdag, 19 september 2006

Lonken naar rijke senior

Leeuwarden - Fryslân, maar ook collega-provincies als Zeeland en Drenthe werken onbedoeld een verslechtering van de positie van arme en behoeftige ouderen in de hand, door in te zetten op de komst van rijke, vitale senioren naar hun regio. Dat stelt sociaal geografe M. van der Meer, die vandaag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Regiodinsdag, 19 september 2006

Geen nieuws meer van ‘Griet Krante’

De Tike - Iedereen in De Tike kent Griet van der Veen-Wiersma. ‘Griet Krante’ wordt ze ook wel genoemd. Dagelijks stopt ze in vrijwel alle brievenbussen in het dorp een krant, of een folder. Bij mensen die slecht ter been zijn, brengt ze de krant met liefde even achterom. En voor de honden heeft ze altijd een reepje boterham met boter klaar. Maar Griet Krante stopt, na ruim dertig jaar. ,,Ik kin it net mear dwaan”, zegt de 74-jarige Van der Veen-Wiersma.

Regiodinsdag, 19 september 2006

September 2006 hard op weg naar de top

Leeuwarden - September 2006 is hard op weg een van de warmste maanden van de afgelopen honderd jaar te worden. Een plaatsje in de top-drie behoort tot de mogelijkheden en het is niet ondenkbaar dat zelfs september 1999 met z’n indrukwekkend warmterecord wordt verslagen. In deze vreemde zomer met een extreem warme juli en een uitzonderlijk natte augustus zorgt nu september voor een thermisch hoogstandje.

Regiodinsdag, 19 september 2006

Woningen in Schettens

Schettens - Na acht jaar van praten en onderzoeken is er in Schettens eindelijk een geschikte locatie gevonden voor de bouw van elf woningen. Komende maandag neemt de gemeenteraad van Wûnseradiel een besluit over de aankoop van twee hectare grond aan de oostzijde van het dorp. Niet iedereen is even blij met het nieuwbouwplan.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 september 2006

‘NGK niet eensgezind evangelisch’

Heerenveen - Door de Nederlands Gereformeerde Kerken waait een evangelische wind, zei docent dr A. van der Dussen dit weekeinde bij de start van de nieuwe theologische opleiding van het kerkgenootschap. Maar volgens ds. H.G. Schaeffer het Heerenveen heeft het verhaal twee kanten. ,,Sommigen hebben er helemaal niets mee.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 19 september 2006

Alleen vrede biedt niet genoeg perspectief

Bolsward - Pax Christi houdt samen met het IKV deze week de Vredesweek met als motto ‘De ander dat ben jij’. Onder dat motto stuurt Pax Christi in oktober een jongerendelegatie naar Colombia om lokale vredesinitiatieven te ondersteunen in de provincie Cauca. Eén van de reizigers is Elbrich Spijksma (27) uit Bolsward. ,,Armoede is voor veel jongeren daar reden om zich aan te sluiten bij guerrillabewegingen.”

Geloof & Kerkdinsdag, 19 september 2006

Kerk en gemeente in de steigers

Oudehaske - De kerk van Oudehaske staat in de steigers. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. De kerk wordt op dit moment verbouwd, in het najaar komt er een tweede grote gemeenteopbouwcampagne.

Sportdinsdag, 19 september 2006

Belofteteam Heerenveen door in beker

Veendam - Het belofteteam van Heerenveen heeft zich gisteravond verzekerd van de tweede bekerronde. In en tegen Veendam won de ploeg van trainer Henk Herder met 0-2.

Sportdinsdag, 19 september 2006

Tarvajärvi voorlopig uitgeschakeld

Heerenveen - De Fin Niklas Tarvajärvi is voorlopig uitgeschakeld. De aanvaller van Heerenveen kwam zondag in de competitiewedstrijd tegen NEC als invaller in het veld, maar liep vrijwel meteen een hamstringblessure op.

Sportdinsdag, 19 september 2006

Huizenga weg bij wielerploeg Piels

Franeker - Er is voor volgend seizoen in het wielerteam van Jo Piels geen plaats meer voor Jenning Huizenga uit Franeker. De 22-jarige renner kreeg dat afgelopen weekeinde te horen van ploegleider Rijk Vink.

Weerdinsdag, 19 september 2006

Nazomerweer

De zon komt terug en we krijgen vanaf morgen weer aangenaam nazomerweer. Vandaag kan er wat regen vallen bij 19 graden. Morgen wordt het 20 of lokaal 21 graden. Het is daarbij vrij zonnig en de wind is matig tot (vrij) krachtig uit het zuiden. Zie verder pagina 14


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties