De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van woensdag, 19 augustus 2009.

Cultuurwoensdag, 19 augustus 2009

Onderhoudende opera in Nijetrijne

In het prachtige natuurgebied De Rottige Meenthe in Nijetrijne ging gisteravond de opera De Parijse Schilder in premičre. Il Pittore Parigino uit 1781 is door de Italiaanse componist Dominico Cimarosa als een komische opera in drie aktes geschreven op een libretto van Giuseppe Petrosellini. De opera is voor Nijetrijne hertaald door Alice Zwolschen. Het is een aardig geheel geworden dat zorgde voor goed entertainment en daar kwam het publiek naast de hapjes, drankjes en maaltijd uiteindelijk ook voor.

Cultuurwoensdag, 19 augustus 2009

Het Bolwerk zoekt vrijwilligers

Sneek - Poppodium Het Bolwerk in Sneek is op zoek naar vrijwilligers. Het podium opent in oktober weer zijn deuren na een grote verbouwing die een jaar heeft geduurd.

Economiewoensdag, 19 augustus 2009

Droogte treft telers uien, goede oogst andere gewassen

Leeuwarden - Uientelers moeten rekening houden met een lagere opbrengst in kilo’s. Dit gewas rijpt door de droogte eerder af. Het gewas is bijna oogstrijp. Om toch nog voldoende gewicht te krijgen, besluiten steeds meer telers in Fryslân om te sproeien. De oogst en de groei van andere akkerbouwgewassen verloopt intussen voorspoedig. Het graan is bijna overal van het land en het rooien van pootaardappelen is volop aan de gang. Dat is enkele weken eerder dan vorig jaar.

Economiewoensdag, 19 augustus 2009

Kraanbedrijf Kielstra voegt locaties samen

Leeuwarden - Kraan en takelwagenverhuurbedrijf Kielstra uit Leeuwarden gaat een nieuwe vestiging bouwen in Heerenveen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De bedoeling is dat de nieuwe vestiging komt op het IBF-terrein aan de snelweg A7. Het verhuurbedrijf betrekt op het bedrijventerrein een perceel met een oppervlakte van achtduizend vierkante meter.

Economiewoensdag, 19 augustus 2009

Scan voor snel internet voor Franeker bedrijven

Franeker - Bedrijven in Franekeradeel kunnen met subsidie van de gemeente een scan laten uitvoeren om uit te vinden of overstappen op breedbandinternet via glasvezelverbindingen aantrekkelijk voor ze is.

Hoofdartikelwoensdag, 19 augustus 2009

‘Obama liegt, oma sterft’...

De kosten van de Amerikaanse gezondheidszorg stijgen zo snel dat elke dag weer 10.000 Amerikanen hun verzekering niet meer kunnen betalen. Op dit moment lopen 47 miljoen Amerikanen onverzekerd rond. Tegen 2050 vreest de Amerikaanse regering dat 40 procent van het budget opgaat aan gezondheidszorg. Nu is dat ruim 15 procent. Daarmee voert Amerika al de lijst aan van de rijke landen die gemiddeld 9 procent van hun bruto binnenlands product aan zorg besteden. De cijfers duiden erop dat de zorg in Amerika duizenden euro’s per burger duurder is dan in Europa en dat een behoorlijk deel van de bevolking verstoken blijft van medische hulp.

Regiowoensdag, 19 augustus 2009

Alle Friese pardonners onder dak

Leeuwarden - De Friese gemeenten hebben sinds medio 2007 in totaal 972 vluchtelingen gehuisvest die onder het generaal pardon vallen. Formeel zou Fryslân er nog 131 moeten onderbrengen, maar die zijn hun eigen weg gegaan. Het project Wolkom yn Fryslân is daarmee geslaagd, stelt de provincie.

Regiowoensdag, 19 augustus 2009

Vandaag en morgen zijn de warmste zomerdagen

Leeuwarden - Het ziet er naar uit dat vandaag en morgen de warmste dagen van de zomer worden. Vandaag zal hier en daar de tropische grens van dertig graden worden gepasseerd, morgen zal dat op meer plaatsen het geval zijn. Het KNMI voorspelt voor morgen temperaturen tot 35 graden in het oosten van het land.

Regiowoensdag, 19 augustus 2009

Energie uit waterplanten, slib en gras

Leeuwarden - Wetterskip Fryslân wil afval afkomstig uit rioolzuivering en berm- en slootonderhoud beter benutten. Er wordt gebroed op plannen om hier energie uit te halen. In het voorjaar worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht.

Regiowoensdag, 19 augustus 2009

EVT niet tevreden met ligplek

Terschelling - De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) is niet tevreden met de ligplek in de haven van het eiland, die haar is aangeboden door de gemeente.

Regiowoensdag, 19 augustus 2009

‘Je wilt niet tot je 30e in de winkel staan’

Leeuwarden - Jongeren lijken dit jaar mogelijk vanwege de recessie massaal te kiezen voor een vervolgopleiding. Op de last minute open dag van Stenden Hogeschool in Leeuwarden was het gisteren erg druk.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 augustus 2009

‘Nieuw liedboek wordt soort kookboek’

Leeuwarden - De Leeuwarder musicus Olchert Clevering heeft een landelijke componeerwedstrijd gewonnen van Kind op Zondag. Zijn melodie wordt straks in heel wat kerken gezongen. Tevens wordt hij supervisor van een commissie die namens de Protestantse Kerk de melodieën uit het nieuwe liedboek gaat beoordelen.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 augustus 2009

Bethelkerk in Drachten stopt met klassieke diensten

Drachten - De Vrije Baptistengemeente Bethel stopt met de traditionele diensten ‘Bethel Klassiek’. Dat meldt de Drachtster gemeente in de nieuwsbrief. Het doel om meer buitenstaanders te trekken naar deze diensten is niet bereikt. Verder nam het aantal bezoekers af gedurende het proefjaar.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 augustus 2009

Deventer krijgt een jaarlijkse Geert Grote Dag

Deventer - Geert Grote (ook wel: Geert Groote) staat de komende tijd volop in schijnwerpers in de stad Deventer. Morgen herdenkt de Geert Grote Universiteit de 625e sterfdag van de grondlegger van de Moderne Devotie en 3 september houdt de stad Deventer voor het eerst een Geert Grote Dag. De bedoeling is dat deze dag jaarlijks terugkomt.

Sportwoensdag, 19 augustus 2009

Henrique en Kalou slaags op de training

Heerenveen - Paulo Henrique en Bonaventure Kalou zijn gistermiddag tijdens de laatste training van sc Heerenveen op eigen bodem, in de aanloop naar de Europese confrontatie met PAOK Saloniki, slaags geraakt. De beide vechtersbazen moesten door de medespelers uit elkaar worden gehaald.

Sportwoensdag, 19 augustus 2009

PAOK Saloniki niet helemaal gerust op goede afloop

Thessaloniki - Anderhalve week geleden werd sc Heerenveen in Thessaloniki, na de loting voor de play offs van de Europa League, nog met gejuich ontvangen als tegenstander van PAOK Saloniki. Maar inmiddels is de stemming in het Griekse kamp toch enigszins omgeslagen. Het enorme optimisme heeft plaats gemaakt voor een knagende onzekerheid. Vooral als het gaat om de prestaties van PAOK in de aanloop naar het seizoen 2009-2010, dat volgend weekeinde begint.

Sportwoensdag, 19 augustus 2009

Pietersma in selectie WK mountainbike

Nieuwegein Bondscoach Jan Weevers heeft Jelmer Pietersma opgenomen in de selectie voor de wereldkampioenschappen mountainbike cross country begin september in Australië. De mountainbiker uit Balk, afgelopen weekeinde nog winnaar van de Tour de France in die discipline, start samen met Rudi van Houts en Bas Peters bij de mannen. De vrouwenploeg bestaat uit Laura Turpijn en Monique Zeldenrust. De WK vinden plaats van 1 tot en met 6 september in Canberra.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties