De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van donderdag, 19 augustus 2004.

Bijschriftdonderdag, 19 augustus 2004

Niet voor de wolven

Als in een sprookje twee lieve kinderen het bos ingaan, dan is er natuurlijk altijd ergens een boze wolf.

Cultuurdonderdag, 19 augustus 2004

Nog 900 kaarten voor iepenloftspul van Jorwert

Jorwert - Het 51ste iepenloftspul van Jorwert is nog niet uitverkocht. Woensdagavond begon de telefonische kaartverkoop. In totaal zijn er zo’n 10.000 kaarten verkocht. Dat betekent dat er nog 900 kaarten over zijn. De organisatie verwacht dat die de komende dagen worden verkocht.

Economiedonderdag, 19 augustus 2004

Gasunie verbiedt personeel zakelijk bellen in de auto

Groningen - De Gasunie verbiedt haar personeel mobiel te bellen in de auto, ook als dat met een handsfree-set gebeurt. Dat heeft de Gasunie in een brief aan het personeel laten weten. Het Gasuniepersoneel mag in werktijd of tijdens het woon-werkverkeer niet al rijdend bellen, zelfs als dat met een eigen toestel gebeurt. De maatregel geldt niet voor het rijdend bellen in privé-tijd.

Hoofdartikeldonderdag, 19 augustus 2004

Geen president voor allen

Het referendum in Venezuela is uitgemond in een overwinning voor president Chávez. Hij mag aanblijven. De oppositie wilde via de volksraadpleging af van de linkspopulistische Chávez, die volgens haar dictatoriaal regeert en een ramp is voor de economie. Maar tijdens de volksraadpleging stemde 58 procent voor Chávez. De oppositie verwierp die uitslag meteen en zei bewijzen te gaan verzamelen voor fraude.

Regiodonderdag, 19 augustus 2004

Drie gewonden bij schietpartij voor azc

Leeuwarden - Bij een schietpartij in de buurt van het asielzoekerscentrum Burmania aan de Mr. P.J. Troelstraweg in Leeuwarden zijn gisteravond laat drie gewonden gevallen.

Regiodonderdag, 19 augustus 2004

Anarchie dreigt op strand

Terschelling – Strandrijders op Terschelling dreigen het recht in eigen hand te nemen als de gemeente de nieuwe regels voor het rijden met jeeps op het strand doorzet. In de nieuwe strandnotitie worden allerlei verschillende tijden voorgesteld, waarop auto’s het strand op mogen. ,,Teveel zonering leidt tot anarchie”, zegt J. Smit van de Stichting Houdt van Strand.

Regiodonderdag, 19 augustus 2004

15 Procent van ID-ers heeft reguliere baan

Leeuwarden – Van de 2000 Friese ID-banen zijn er in 2003 300 omgezet in een reguliere baan door de stimuleringsregeling van het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit aantal kan nog oplopen.

Regiodonderdag, 19 augustus 2004

‘Niet rekenen op empathie van rechter’

Slachtoffers van ernstige misdrijven die een mondelinge verklaring willen afleggen in de rechtszaal, lopen kans zelf te worden onderworpen aan een vervelend en ingrijpend verhoor onder ede. Dat stelt mr Peter Duinkerken, voorzitter van de strafsector en vice-president van de rechtbank in Leeuwarden. Slachtoffers en ook nabestaanden krijgen met ingang van 1 januari aanstaande officieel spreekrecht ter terechtzitting. Duinkerken vreest ,,dat ze wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen, wat haaks staat op de goede bedoeling achter het spreekrecht’’.

Regiodonderdag, 19 augustus 2004

Będ & Brochjes waarschuwen

Dearsum – De pensionhouders in Fryslân hebben elkaar in een mail gewaarschuwd voor een oplichter. Het gaat om een 45-jarige Rotterdammer die eet en slaapt in een pension zonder te betalen. Soms steelt hij ook spullen uit de pensions.

Regiodonderdag, 19 augustus 2004

Rapper blijft vast na in brand steken vriendin

Leeuwarden – De zestienjarige jongen uit Leeuwarden die vorige week tot twee keer toe zijn vriendin in brand stak, blijft voorlopig vast. Volgende week woensdag beslist de rechtbank in Leeuwarden of de hechtenis van de jongen met dertig dagen wordt verlengd. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de jongen via het volwassenstrafrecht wordt berecht en legt hem poging tot moord of poging tot doodslag ten laste. Het meisje ligt in het AZG in Groningen.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 augustus 2004

Eurocenten sparen voor het goede doel

Gorinchem – De Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) in Gorinchem oppert het idee om muntjes van één en twee eurocent te sparen voor een goed doel. ,,De eurocent heeft zijn langste tijd gehad’’, denkt SDOK-woordvoerder T. Kruithof. Vanaf 1 september gaan veel winkeliers in Nederland contante bedragen aan de kassa afronden op 5 eurocent. ,,Daardoor worden de muntjes van één en twee eurocent zo goed als overbodig.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 19 augustus 2004

De martelaren van Bloemkamp

Bolsward - De terechtstelling in 1535 van een groep wederdopers bij het klooster Bloemkamp vormt een brandpunt in de Friese geschiedenis. Dat vindt pastoor Jan Romkes van der Wal uit Bolsward. Op de provinciale kerkendag (zondag 29 augustus) zal hij tijdens een workshop ingaan op ,,dit stukje drama dat maar al te vaak verzwegen wordt’’. Samen met ds Liuwe Westra van Lollum, voorzitter van het Kristlik Frysk Selskip, droomt hij van een monument voor de omgebrachte anabaptisten, de ‘martelaren van Bloemkamp’.

Sportdonderdag, 19 augustus 2004

Ineke Prins blijft overeind in de revanche van FK fierljeppen

Zwaagwesteinde - Vier dagen na het Fries kampioenschap fierljeppen lukte het alleen Ineke Prins om opnieuw de verste afstand neer te zetten. De dierenartsassistente uit Ee won de revanchewedstrijd in Zwaagwesteinde woensdagavond bij de dames met 15,14 meter. Voor Ineke Prins betekende het tegelijk verbetering van haar persoonlijk record.

Sportdonderdag, 19 augustus 2004

Rode kaart voor Mika Väyrynen

Boekarest - Roemenië is de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland woensdagavond begonnen met een 2-1 overwinning op Finland. De Roemenen wonnen het eerste duel in groep 1, waarin ook Nederland uitkomt, door goals van Mutu en Petre. Voor Finland maakte Eremenco in blessuretijd uit een strafschop de 2-1.

Sportdonderdag, 19 augustus 2004

Schettens-Longerhouw wint Revanche Freule

Jellum-Bears - Marcus Frietema, Allard Visser en Rienk Jelle Hibma hebben woensdag in Jellum-Bears namens de kaatsvereniging Schettens-Longerhouw heel verrassend de 41ste Revanche Freule op hun naam geschreven.

Weerdonderdag, 19 augustus 2004

Wind en buien

Vanmiddag kans op enkele regen- of onweersbuien. Vannacht meer opklaringen en morgen opnieuw een toenemende buitenactiviteit. Er is morgen af en toe wat zon met temperaturen tussen de 19 en de 21 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties