De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van donderdag, 19 mei 2011.

Cultuurdonderdag, 19 mei 2011

Tryater tevreden met 48.732 bezoekers in afgelopen jaar

Leeuwarden -Tryater heeft vorig jaar 48.732 bezoekers getrokken, 4358 meer dan in 2009. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Friese theatergezelschap dat gisteren openbaar is gemaakt. Tryater is tevreden met dit succesvolle jaar, waarin het 28,1 procent eigen inkomsten wist te genereren.

Cultuurdonderdag, 19 mei 2011

Schouwburg De Lawei kiest ‘lucht’ als thema 2011-2012

Drachten - Het nieuwe theaterseizoen van De Lawei in Drachten staat in het teken van het thema ‘lucht’. Dat heeft de schouwburg gisteren bekendgemaakt. ,,Een heel jaar lang zal lucht het leidende thema zijn in vele activiteiten en voorstellingen”, aldus een persverklaring. Met lucht wordt na de thema’s aarde, water en vuur het vierluik van de elementen compleet gemaakt. Dit seizoen werd het vierluik onderbroken vanwege het vijftigjarig bestaan van de schouwburg.

Economiedonderdag, 19 mei 2011

LTO: koe hoort in de wei

Den Haag - Melkveehouders kiezen er steeds meer voor om hun koeien het hele jaar in de stal te houden met als gevolg dat nu nog driekwart van de melkveebedrijven in ons land de koeien de wei in stuurt. De afdeling melkveehouderij van LTO Nederland noemt in een toekomstvisie een verdere teruggang ongewenst.

Economiedonderdag, 19 mei 2011

Niet doorhalen, maar insteken die pas

Leeuwarden - ,,Het is een kwestie van wennen. Maar de knop zal wel snel om zijn”, zegt Ypie de Haan (51) van damesmodezaak Be One in Leeuwarden. Ze heeft pas de sleuf van het pinapparaat in de winkel met een stukje plastic afgeplakt en zo het pinnen tot alleen insteken beperkt. Het nieuwe pinnen doet op steeds meer plekken zijn intrede. Voor het eind van het jaar is het traditionele doorhalen verleden tijd en kan er alleen nog maar gepind worden door de pas in te steken.

Hoofdartikeldonderdag, 19 mei 2011

Het gezin en het belang voor de samenleving

Het belang van het gezin in de samenleving neemt steeds verder af, zo bleek deze week uit het Gezinsrapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Vorig jaar bestond van alle Nederlandse huishoudens slechts 28 procent uit gezinnen. Twintig jaar eerder was dit nog 44 procent, en dertig jaar geleden bestond meer dan de helft van alle huishoudens uit gezinnen bestaande uit vader, moeder en een of meer kinderen. Waar het traditionele gezin tegenwoordig nog bestaat, is in de leeftijdsgroep 35 tot 50 jaar. Twee derde van de huishoudens in deze levensfase bestaat uit een vader en moeder met kinderen.

Regiodonderdag, 19 mei 2011

Jagers willen niet zomaar ganzen schieten

Leeuwarden - De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging KNJV wijst het mede door haar zelf ontworpen ganzenakkoord alsnog af. Dat heeft het bestuur gisteren besloten. Het bleek dat de leden negatief zijn over het begin mei gepresenteerde akkoord, waarin acht grote natuurorganisaties afspraken hadden gemaakt over het beheer van de uit de hand gelopen populatie wilde ganzen.

Regiodonderdag, 19 mei 2011

Gehobbel over rijplaten wordt gehobbel over puin

Nij Beets - De gemeente Opsterland gaat de rijplaten op de weg langs de zuidkant van het Polderhoofdkanaal bij Nij Beets vervangen door een puinfundering. Daarmee moet de jarenlange overlast voor omwonenden iets verminderd worden.

Regiodonderdag, 19 mei 2011

Geen zetel bij Vitens, dan geen aandelen

Leeuwarden - De gemeenteLeeuwarden koopt alleen Vitens-aandelen voor dik twee miljoen euro als ze een zetel krijgt in de commissie van aandeelhouders. Zolang dat niet zwart op wit is toegezegd, behouden zowel wethouder Deinum als de gemeenteraad een voorbehoud. Geen zetel, geen deal.

Regiodonderdag, 19 mei 2011

Een ruime winkel met goedkope spullen

Leeuwarden - ,,Ontzettend blij”, is Simon de Jong met de nieuwe Goederenbank Leeuwarden. Gistermiddag heette de directeur zijn klanten persoonlijk welkom in het nieuwe pand aan de Ouddeelstraat. Het is nog de officieuze opening, maar de sfeer is er niet minder feestelijk om.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 mei 2011

Alles stond op scherp voor kerkscheuring in oorlogstijd

Amersfoort In Amersfoort is gisteren het boek Kerkscheuring in oorlogstijd. Oorlog en Vrijmaking in Amersfoort en Utrecht gepresenteerd. Maarten ’t Hart ontving in de Georgiuskerk het eerste exemplaar van het boek over het ontstaan van de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) in 1944.

Sportdonderdag, 19 mei 2011

Hoe Eagles zorgde voor een anti-climax in Leeuwarden

Voor Cambuur is het de komende dagen erop of eronder. In een dubbele confrontatie met FC Zwolle moet de ploeg van trainer Alfons Arts zich zien te kwalificeren voor de finale van de play-offs. In de aanloop naar het eerste duel, vanavond in Leeuwarden, kijkt het Friesch Dagblad in twee delen terug op de play-offs van de afgelopen jaren. Gisteren was er deel 1, waarin teruggekeken werd op de legendarische confrontatie met Roda JC. Vandaag gaat het over de gemiste kans van afgelopen seizoen. Deel 2: Hoe Go Ahead Eagles zorgde voor een anti-climax in Leeuwarden.

Sportdonderdag, 19 mei 2011

‘Dit is 3 keer niks, 2 Portugese clubs’

Elke dag kiest de sportredactie de drie leukste twitterberichten over een actueel onderwerp. Vandaag: de Europa League-finale Sporting Braga FC - Porto (0-1).

Sportdonderdag, 19 mei 2011

LAC Frisia 1883 zegt trainer Douwe Zondervan de wacht aan

Leeuwarden - LAC Frisia 1883 heeft trainer Douwe Zonderland per direct op non-actief gezet. De clubleiding nam die beslissing nadat de ploeg afgelopen zondag na één seizoen alweer uit de eerste klasse degradeerde.

Sportdonderdag, 19 mei 2011

Harkemase Boys speelt bekerfinale op De Bosk

Harkema - Zaterdag topklasser Harkemase Boys is er in geslaagd om de bekerfinale naar sportpark De Bosk te halen. Op zaterdagavond 28 mei komt zondaghoofdklasser WKE op bezoek in Harkema in het kader van de finale om de noordelijke districtsbeker. De wedstrijd begint om 18.00 uur.

Sportdonderdag, 19 mei 2011

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportdonderdag, 19 mei 2011

Kaatsen met gele ballen; je merkt het verschil bijna niet

Wommels - Het is al niet meer het feestje van de kaatsclubs uit de gemeente Littenseradiel. Met de deelname van OKK (Beetgum) en drie spul is út (Sint Annaparochie) is de Greidhoeke dorpencompetitie dit jaar de perken al te buiten gegaan. In positief opzicht wel te verstaan. Gisteravond werd in Wommels en Easterlittens afgetrapt voor de tweede editie van de competitie, die de kaatssport kleur geeft.

Sportdonderdag, 19 mei 2011

De Hoeve klopt ZKC’19 en stuit in bekerfinale op Nic.

Zuidwolde De korfballers van De Hoeve hebben zich gisteren geplaatst voor de finale van de Jan Mulder Beker. De ploeg van coach Ruben de Jong zegevierde gisteren in de halve eindstrijd in Zuidwolde met 17-21 bij ZKC’19.

Sportdonderdag, 19 mei 2011

Stroetinga haalt gram in tweede rit Olympia’s Tour

Olst Wim Stroetinga heeft de tweede etappe van Olympia’s Tour op zijn naam geschreven. De Fries uit de formatie Ubbink - Koga was verreweg de snelste van het peloton in de massasprint in Olst. Yoeri Havik eindigde als tweede, de Brit Luke Rowe werd derde. Jetse Bol blijft in het bezit van de leiderstrui. Hij kon Stroetinga dit keer geen weerwerk geven, nadat hij de voormalige prof dinsdag in Noordwijk nog het nakijken had gegeven in de sprint.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties