De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 19 mei 2007.

Economiezaterdag, 19 mei 2007

Het exporteren van materiaal tegen bromgeluiden

Sneek - Geluidsisolatie dat zo’n beetje alle geluid absorbeert met een dikte van maar zes centimeter. Daarmee wil Michael Ravensbergen in het Midden-Oosten de boer op. Zijn geheim? Een natuurlijk afvalproduct, papier, tussen twee metalen strips.

Economiezaterdag, 19 mei 2007

Drie vrouwen brengen tegels aan de man

Heerenveen - Karin Sijtsma (51) was altijd al gek op Arabische afbeeldingen. Speciaal voor de reis naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft zij handgeschilderde tegels gemaakt met de kenmerkende dier- en mensloze motieven uit die regio. Zo hoopt ze haar tegels daar aan de man te brengen, samen met haar zus en dochter.

Hoofdartikelzaterdag, 19 mei 2007

Meer bevoegdheden...

De immigratie- en naturalisatiedienst (IND) heeft toegang gekregen tot de politiecomputers om in één oogopslag te kunnen zien of een immigrant is veroordeeld voor een misdrijf. Een veroordeling of verdenking kan reden zijn om een vreemdeling geen verblijfsvergunning te geven of die alsnog in te trekken. Dankzij de aansluiting op het politiesysteem kan de IND sneller bepalen of een verblijfsvergunning moet worden geweigerd of ingetrokken. De IND krijgt via de databank van de politie toegang tot informatie over veroordeelden, maar kan ook zonder tussenkomst van anderen zelf checken of iemand wordt verdacht van een strafbaar feit. In dat laatste geval kan het proces om een verblijfsvergunning te verlenen, worden opgehouden tot de rechter uitspraak in de zaak heeft gedaan.

Regiozaterdag, 19 mei 2007

Koper van molens gejat

Leeuwarden - De Himriksmolen en de Froskepollemolen in Leeuwarden krijgen volgende week een nieuwe bliksemafleider. Koperdieven hebben in de afgelopen weken van beide molens de koperen delen van de afleider gestolen. De schade is niet precies bekend, maar loopt in de duizenden euro’s. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Regiozaterdag, 19 mei 2007

Opgepast voor het bacterie-buffet

Toppenhuzen - Nog een paar maanden en het is zomervakantie. Veel mensen krijgen last van reiskriebels. Even een leuk, goedkoop reisje naar Turkije of Tunesië? Het kan allemaal maar vergeet niet een prikje te halen, adviseert reizigersgeneeskundige Oepke Haagsma uit Toppenhuzen. 70 Procent van de reizigers komt ziek terug van een exotische vakantie.

Regiozaterdag, 19 mei 2007

Verkeersdiploma maakte diepe indruk

Gytsjerk - Om veilig door het drukke verkeer te komen, was het in 1940 niet echt nodig, zo’n verkeersexamen, zegt Piet Kuiper uit Gytsjerk. ,,Je kon in feite altijd maar doorfietsen.” Maar denk ook eens aan de eigenwaarde van een twaalfjarig jochie: ,,Fantastisch, je eerste echte diploma. Bij mij heeft het ervoor gezorgd dat ik mijn leven lang geďnteresseerd ben gebleven in veilig verkeer.”

Regiozaterdag, 19 mei 2007

Geen eer voor omgekomen arbeiders

Leeuwarden - Bij de festiviteiten rondom het 75-jarig bestaan van de Afsluitdijk wordt geen aandacht geschonken aan de arbeiders die bij de aanleg zijn verongelukt. Rijkswaterstaat wil volgens projectleider Hans Vos tijdens het feest vooral naar de toekomst kijken. Schrijver Bas Sleeuwenhoek is boos.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 mei 2007

Friese kerk houdt Duitstalige dienst

Piaam - In Piaam wordt volgende week zaterdag voor het eerst een Duitstalige dienst gehouden, speciaal voor de toeristen die in de regio verblijven.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 mei 2007

Sterk jeugdwerk begint met helderheid

Zeist - Het houdt veel jeugdwerkers en andere gemeenteleden bezig: hoe betrek je jongeren in deze tijd bij de kerk, en hoe bereik je ze met het evangelie? Het boek Mooie mensen. Investeren in sterk jeugdwerk bevat veel inspirerende voorbeelden van jeugdwerk. Een tweeluik over het boek en het gelijknamige symposium dat onlangs in Zeist werd gehouden. Vandaag deel 1: visie en beleid.

Sportzaterdag, 19 mei 2007

Philidor hoeft niet zo nodig terug naar de Meesterklasse

Leeuwarden - De eredivisie voetbal kende een fantastische ontknoping, maar voor de schakers van de Koninklijke Schaakvereniging Philidor 1847 uit Leeuwarden was het einde van het seizoen minstens zo spannend. LSG 2 uit Leiden herstelde zich op het allerlaatste moment en kaapte de titel voor de neuzen van de Friezen weg. Wietse Jongsma van Philidor: ,,We waanden ons een kwartier lang kampioen.”

Sportzaterdag, 19 mei 2007

Wrange nasmaak voor routinier Kuipers

Harkema - Wat velen niet hadden verwacht, gebeurde vorige week toch: Harkemase Boys degradeerde na tien seizoenen uit de hoofdklasse C. Het was voor Wierd Kuipers het laatste competitieduel namens de rood-witten. De verdediger speelt vanavond nog om de noordelijke beker met Harkemase Boys op eigen veld tegen het Groningse Be Quick 1887, maar het staat al vast dat hij deze zomer vertrekt met een wrange nasmaak. En dat is niet de eerste keer.

Sportzaterdag, 19 mei 2007

Berkepas laat Węz Wis niet in de steek

Raerd - Mooier kon het niet. Klaas Berkepas won gisteravond in zijn oude woonplaats Raerd de eerste hoofdklassepartij in dat dorp in achttien jaar. ,,Dit maakt het wel extra bijzonder”, zei een tevreden opslager. De plaatselijke kaatsvereniging Węz Wis had zich voor het honderdjarig jubileum geen beter cadeau kunnen wensen.

Weerzaterdag, 19 mei 2007

Flink wat zon

Vandaag is er nog flink wat zon met temperaturen tussen 17 en 19 graden. De zuidwestenwind is matig tot krachtig. Morgen is het overdag droog met eerst zon en 17 tot 20 graden. Later meer bewolking.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties