De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van donderdag, 19 mei 2005.

Bijschriftdonderdag, 19 mei 2005

Eendrachtig

De uitstorting van de heilige Geest heeft alles te maken met onze zendingsopdracht.

Dossierdonderdag, 19 mei 2005

‘Ik ben nu behoorlijk relaxt. Ik haal het wel’

De eindexamens staan weer voor de deur. Vanaf maandag buigen 5708 Friese vmbo-, havo-, en vwo-scholieren zich over de laatste loodjes van hun middelbare-schoolloopbaan. Het Friesch Dagblad volgt er vijf die het dit jaar voor de tweede keer doen. Vandaag stelt vwo’er Arjen Goodijk zich voor.

Dossierdonderdag, 19 mei 2005


Hoofdartikeldonderdag, 19 mei 2005

Weersomslag…

Op hun achterste benen stonden de noordelijke bestuurders vorig jaar, maandenlang. Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken had aangekondigd de financiële steun van haar ministerie aan de regio, zo’n 60 miljoen euro per jaar, na 2006 resoluut stop te zetten.

Regiodonderdag, 19 mei 2005

Reiziger in onrendabel gebied moet bijbetalen

Leeuwarden – Wie vanuit de dorpen met de bus wil reizen moet vanaf 2007 per rit twee euro bijbetalen als hij of zij in een gebied woont waar het niet rendabel is een buslijn te handhaven. Een taxibusje brengt de reiziger dan vanaf een halte naar een halte waar de bus nog wel komt. In Fryslân wonen bijna 50.000 mensen in zo’n gebied.

Regiodonderdag, 19 mei 2005

De nieuwe glorie van de Middelseerűte


Regiodonderdag, 19 mei 2005

‘Meester Pieter’ toont een ferme swing

Ameland - ,,We hebben nu twee weken gasten gehad, maar daar is helemaal niks van te merken. Ik dacht ‘eens kijken hoe groot de ravage is’, maar dat blijkt reuze mee te vallen.

Regiodonderdag, 19 mei 2005

‘Noordelijke economie mist pit en trots’

Beetsterzwaag – Ondernemers en werknemers in het Noorden hebben te weinig ambitie en zijn niet trots genoeg op wat ze doen. Dat concludeerde staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken gisteren na een rondetafelconferentie met noordelijke ondernemers op Lauswolt in Beetsterzwaag.

Regiodonderdag, 19 mei 2005

Wad kan dicht voor lopers

D en Haag – Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kan ongestoord bepalen of en welke delen van de Waddenzee hij gesloten verklaart. Wadlopers kunnen niets beginnen als de minister hun favoriete loopgebied in het staatsnatuurmonument afsluit. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Regiodonderdag, 19 mei 2005

Zes kerken op de ‘ramplijst’

Leeuwarden – Zes kerken in Fryslân staan op de lijst van honderd meest belabberde monumenten van Nederland. Het gaat om de (hervormde) kerken van Arum, Baaium, Dongjum, Nijholtpade, Nijland en Zurich. Voor het binnenslepen van de voor restauratie benodigde subsidie is Fryslân mogelijk te laat.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 mei 2005

200 protestbrieven over predikantstraktement

Leeuwarden – Tussen de 150 en de 200 plaatselijke kerken hebben bij de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gereageerd op de nieuwe regeling voor predikantstraktementen. Dat meldt desgevraagd woordvoerder Willem Kramer van de PKN. ,,Het leeuwendeel van deze kerken – of preciezer gezegd: van de colleges van kerkrentmeesters, want die zijn het die reageren - is bezorgd. Slechts een enkel college heeft zich gemeld dat men er op vooruit gaat.”

Geloof & Kerkdonderdag, 19 mei 2005

Geloof voor kwart van jeugd belangrijkste doel

Leeuwarden - Van het leven genieten, vrij en onafhankelijk zijn, en een gelukkige relatie zijn nog altijd verreweg de belangrijkste levensdoelen van jongeren tussen de vijftien en de achttien jaar in het rooms-katholieke onderwijs. ‘Geloof hebben’ wordt nog altijd door één op de vier jongeren genoemd als belangrijkste levensdoel.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 mei 2005

Godsbeeld jongeren meer uitgesproken

Leeuwarden - De helft van de jongeren van 15-18 jaar in het rooms-katholieke onderwijs omschrijft het eigen godsbeeld als ‘er bestaat iets hogers dat wij niet in woorden kunnen vatten’. Dat blijkt uit het onderzoek Geloof? ff checken van de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Slechts een kwart van de 1250 geënquęteerde jongeren onderschrijft de stelling ‘God is voor mij de God van de bijbel’.

Sportdonderdag, 19 mei 2005

Donatie voor bestolen coureur Pijper


Weerdonderdag, 19 mei 2005

Niet droog


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties