De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 februari 2016.

Economievrijdag, 19 februari 2016

Fryslân moet een Silicon Valley worden van duurzame bedrijfjes

Leeuwarden - De uitverkoren ondernemingen richten zich op schone technologie, de zogenaamde cleantech. De training duurt in totaal een halfjaar. Volgens Frans Hamstra van BeStart moet de training de jonge ondernemingen sneller laten uitgroeien tot succesvolle bedrijven.

Hoofdartikelvrijdag, 19 februari 2016

Monsterverbond tegen nieuwe afluisterwet

De regering wil de politie-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten moderniseren. Dat is een eufemisme voor verregaande uitbreiding van de bevoegdheden, onder meer om alle analoge en digitale communicatie bij voorbaat te kunnen afluisteren zonder dat er sprake is van een concrete verdenking, onafhankelijke toetsing vooraf of openbaar toezicht achteraf. De rechter en zelfs het Openbaar Ministerie hoeven er in veel gevallen niet meer aan te pas te komen. Het gaat dan niet alleen om telefoon of e-mail, maar ook om Facebook, Twitter en WhatsApp. Zelfs registratieapparatuur in koelkasten, televisies, auto’s en alarmsystemen in huizen mogen volgens de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten vrijwel onbeperkt worden getapt.

Regiovrijdag, 19 februari 2016

Fries op Google is niet alleen leuk, maar ook belangrijk

Leeuwarden - De vertaaldienst van Google Translate bevatte al de 'minderheidstalen’ Baskisch, Welsh en Catalaans. Sinds gisteren is ook het Fries in Google Translate beschikbaar. Leuk voor de liefhebbers van het Fries, maar ook van belang voor het dagelijks gebruik van de taal, meent gepensioneerd lexicograaf Anne Dykstra. Hij was gisteren een van de sprekers op het provinciehuis in Leeuwarden, waar de Friese versie van de vertaaldienst werd gelanceerd.

Regiovrijdag, 19 februari 2016

Raad Tytsjerksteradiel verdeeld over koopzondagen

Burgum - Geen rustige dag meer in het centrum van Burgum en kleine zelfstandigen die nog vaker aan het werk moeten. Inspreker Bareld Kootstra van ondernemersvereniging OVG Garyp noemde gisteren tijdens de raadsvergadering nog eens de nadelen op die er volgens hem en andere ondernemers kleven aan zondagopenstelling van winkels in Tytsjerksteradiel.

Regiovrijdag, 19 februari 2016

Over vijftien jaar één op vier Friezen 65-plus

Leeuwarden - De vergrijzing in Fryslân is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en zal alleen maar verder toenemen. Woonden er vijftien jaar geleden nog zo’n 90.000 mensen van vijfenzestig jaar en ouder in Fryslân, momenteel zijn dat er al meer dan 120.000 en over vijftien jaar zelfs zo’n 165.000. Meer dan één op de vier inwoners van Fryslân is dan een 65-plusser.

Regiovrijdag, 19 februari 2016

Microfoons moeten geluid van JSF meten

Leeuwarden - De geluidsoverlast van de nieuwe straaljager de Joint Strike Fighter (JSF) wordt geregistreerd door een twintigtal microfoons rondom de vliegbasis. Dat heeft defensieminister Hennis-Plasschaert toegezegd aan gedeputeerde Michiel Schrier, voorzitter van de stuurgroep die het advies voorbereidde.

Regiovrijdag, 19 februari 2016

Première in Ysbrechtum van cantate veertigdagentijd

Ysbrechtum - De bijzondere dienst in de protestantse kerk van Ysbrechtum is een initiatief van de Interkerkelijke Werkgroep Ysbrechtum (IKW). Die verzorgt drie keer per jaar een kerkdienst in het dorp. Al eerder werden hiervoor zangstukken gebruikt met teksten van Eppie Dam en muziek van Hindrik van der Meer. Voor deze tijd van het jaar was echter geen stuk voor handen, vertelt dirigent Theo Wiersma van het projectkoor. ,,Ook Jan de Jong van muziekuitgeverij Intrada had niets liggen voor de veertigdagentijd. Deze nam contact op met tekstdichter Eppie Dam, die enthousiast aan de slag ging en binnen de kortste keren de tekst voor de cantate op papier had. Vervolgens kon Jan de Jong aan de slag met de muziek. Ik was verbaasd dat ze zo snel met een stuk kwamen, en ook van dit niveau."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties